Micro și Nanomateriale
Despre program
Masterul intitulat Micro și Nanomateriale are drept obiectiv principal pregătirea unor specialiști pentru cercetare științifică și învățământ în domeniul de avangardă al materialelor performante. Acest obiectiv este justificat de utilizările acestor materiale în nanotehnologie sau alte tehnologii specifice, în contextul tendinței actuale de miniaturizare și creștere a gradului de integrabilitate.
Planul de invățământ al programului de master de aprofundare Micro și Nanomateriale, are menirea de a asigura o aprofundare și, în același timp, o diversificare a cunoștințelor de baza însușite de studenți în cadrul învățământului de licență.
La întocmirea planului de învățământ s-a avut în vedere evoluția gamei de materiale oxidice și materiale care conțin componente oxidice din categoria celor cu aplicații în electronică, medicină, industria auto etc. produse pe plan mondial și, în parte și la noi și necesitatea asigurării absolvenților, atât cunoștințe fundamentale privind procesarea unor astfel de materiale, cât și crearea de deprinderi în producerea unor materiale cu proprietăți performante, impuse de anumite domenii de utilizare.
În acest sens, se pot menționa cunoștințe privind caracteristicile structurale ale micro și nanomaterialelor, corelațiile compoziție-structura-proprietăți la astfel de materiale, aprofundarea cunoștințelor privind rutele neconvenționale de sinteză pentru micro și nanomateriale, materiale cu proprietăți speciale, de tipul materialelor multifuncționale și inteligente, al biomaterialelor avansate, geopolimerilor, micro și nanocompozitelor. S-a urmărit și o compatibilizare a planului de învățământ cu planuri de învățământ din alte state ale Uniunii Europene, inclusiv prin exprimarea ponderilor disciplinelor prin credite de studii.
Un alt obiectiv al masterului este acela de a oferi studenților o pregătire solidă, interdisciplinară care va face posibil să se răspundă la provocările dezvoltării științifice și nanoexperimente. Studenții vor învăța despre noi echipamente pentru fabricație, nanotehnologie și caracterizarea materialelor, dispozitivelor și sistemelor de dimensiuni nanometrice, care sunt necesare pentru executarea lucrărilor experimentale. Cunoștințele dobândite pot fi aplicate în domeniile biotehnologiei, biomedicină, farmacie, precum și tehnologiile informației și comunicării, printre altele.
Prin acest program se are în vedere asigurarea unor competențe și abilități de a lucra, ca specialist de materiale avansate, în echipe multidisciplinare.
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Micro și nanomateriale ceramice
- Micro şi nanomateriale polimerice
- Materiale micro şi nanomaterialer multifuncţionale
- Fizica nanostructurilor
- Metode de caracterizare a nanomaterialelor
- Cercetare ştiinţifică
- Micro şi nanomateriale ceramice
- Micro şi nanomateriale polimerice
- Compozite micro şi nanostructurate
- Micro şi nanomateriale cu proprietăți electrice și magnetice
- Materiale micro și nanostructurate multifuncţionale
- Biomateriale micro și nanostructurate avansate
- Simulare și modelare la scară atomică
- Proiect de colaborare cu industria mediului de afaceri pentru realizarea de materiale
- Cercetare ştiinţifică
- Compozite micro şi nanostructurate
- Micro şi nanomateriale cu proprietăţi electrice şi magnetice
- Bionanotehnologii
- Nanotehnologii
- Noţiuni de documentare ştiinţifică
- redactarea şi prezentarea unei lucrări/raport ştiinţific şi managementul activităţii de cercertare
- Cercetare ştiinţifică
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Inginerești, în Bucuresti
- Matematică şi informatică aplicată în inginerieFacultatea de Ştiinţe Aplicate
- Ingineria informaţiei (în limba franceză)Facultatea de Inginerie în Limbi Străine
- Navigaţie aeriană (în limba engleză)Facultatea de Inginerie Aerospaţială
- Business engineering and entrepreneurship
- Inginerie geotehnicăFacultatea de Hidrotehnică
- Concepţie şi management în producticăFacultatea de Inginerie Industrială și Robotică
- Electronică aplicată (în limba germană)Facultatea de Inginerie în Limbi Străine
- Protecția mediului în industria materialelor metaliceFacultatea de Știința și Ingineria Materialelor
- Geomatică pentru ingineria mediuluiFacultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului
Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor
Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor își are radăcinile înca din anul 1867, în fosta Școală de Poduri, Șosele și Mine când s-au introdus cursuri de Chimie predate de către profesorul Emanuel Bacaloglu. De altfel, facultatea este amplasată în ansamblul de clădiri situate în strada Polizu și începute în 1886 (Corpul A); Aici, academicianul Alfons Saligny a condus laboratoarele de Chimie între 1886 și 1903, fiind urmat de Grigore Pfeiffer. În perioada dintre cele doua razboaie mondiale au fost angajați tinerii Emilian Bratu, Costin Nenitescu, Șerban Solacolu, care ulterior au devenit profesori renumiți, academicieni, fondatori de școală.
În mod firesc, facultatea s-a dezvoltat apărând noi specializări, laboratoare și centre de cercetare ce corespund dezvoltării științifice și tehnologice. Actualmente, facultatea formează ingineri (patru ani) în specializări foarte diverse din industria chimica. Cursurilor de ingineri li se adaugă cursuri de studii aprofundate, școli academice postuniversitare etc. La fiecare doi ani facultatea coordonează „Conferința Națională de Chimie și Inginerie Chimică" și este o prezență activa în publicațiile științifice naționale sau străine.
Informatii despre Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB)
Universitatea POLITEHNICA din București este cea mai veche și prestigioasă școală de ingineri din România. Tradițiile ei sunt legate de înființarea, în anul 1818, de către Gheorghe Lazar, a primei Școli tehnice superioare cu predare în limba română la Mănăstirea Sfantul Sava din București, care in anul 1832 este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava. La 1 octombrie 1864, a fost înființată „Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 devine „Școala de Poduri, Șosele și Mine” cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, instituția capată o nouă structură sub denumirea de „Școală Națională de Poduri și Șosele", iar la 10 iunie 1920 a fost înființată Școala Politehnică din București, având patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială.
Din noiembrie 1920 denumirea se schimbă în POLITEHNICA din București. La data de 3 august 1948 a fost înființat Institutul Politehnic din București, care cuprindea inițial 4 facultăți și în care, din 1950, au apărut majoritatea facultăților actuale. În baza rezoluției Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din București a devenit Universitatea POLITEHNICA din București.