Despre program

Specializarea este organizată de aşa manieră încât să satisfacă următoarele obiective: Să asigure un nivel de cunoaştere practică şi teoretică a culturii iudaice şi a limbii ebraice la standarde internaţionale; Să ofere noţiunile fundamentale ale culturii, tradiţiei, istoriei literaturii evreieşti de expresie ebraică, idiş şi engleză; Să ofere cursantului o înţelegere cît mai complexă a spaţiului istoric, cultural evreiesc într-un context socio-cultural mai vast care să cuprindă atât teritoriul geografic oriental cât şi cel european; În ce priveşte nivelul limbii ebraice, la un număr total de aproximativ 160 de ore de limbă (scriere, lexic, structuri gramaticale, comprehensiune scrisă şi orală) în cei trei ani de studiu se are în vedere atingerea unui nivel echivalent nivelului aleph; Să familiarizeze studenţii cu intstrumentele de informare şi cercetare de care dispune Biblioteca de Studii Iudaice, filială a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, în vederea atragerii studenţilor în activitatea de cercetare ştiinţifică concretizate în lucrări de dizertaţie masterale la specializarea studii iudaice sau în lucrări ştiinţifice pentru Conferinţele internaţionale anuale organizate de Institutul de Studii Iudaice al Facultăţii de Istorie – Filosofie; Ţinând cont de numărul destul de redus de ore din cadrul unui program masteral şi a interesului pronunţat al studenţilor, atât ca număr cât şi ca participare efectivă, se pune un accest deosebit pe activităţile extra-curriculare: conferinţe susţinute de profesori invitaţi de la universităţi şi centre de prestigiu din Israel, SUA, Franţa, Austria expoziţii, programe culturale studenţeşti, vizionări de filme.

Domeniu de licenta/master
Studii culturale
Specializare
Studii iudaice
Tip program
Master
Limba de predare
Romana
Statut acreditare
Acreditat
Perioada de studii
2 ani
Forma de invatamant
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
  • Istoria generală a evreilor
  • Limba ebraică 1
  • Istoria evreilor din România
  • Antropologie. Problemele antropologiei istorice contemporane
  • Centru și marginalitate în literatura evreiască din România
  • Memorie și istorie
  • Limba ebraică 2
  • Limba idiș 1
  • Literatura evreiască. Scriitori evrei în Diaspora
  • Curs opțional 1
  • Limba ebraică 3
  • Limba idiș 2
  • Istoria cărții ebraice
  • Identitate evreiască post-Holocaust
  • Arheologie biblică
  • Limba ebraică 4
  • Limba idiș 3
  • Literatura și presa idiș din România
  • Curs opțional 2
  • Etica cercetării și integritate academică

Intra in familia Educativa

În România, un absolvent are de ales între peste 5.000 de programe de licență și de master de la 520 de facultăți din 100 de universități.
Taxă studii/an
--- lei
Taxă de înscriere
--- lei
Număr total de locuri
---
Candidați per loc
---
Locuri buget
---
Locuri taxă
---
Ultima medie (buget)
---
Ultima medie (taxă)
---

Facultatea de Istorie şi Filosofie

Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, Departamentul de Istorie în Limba maghiară, Departamentul de Filosfie, Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească, Departamentul de Filosofie în Limba maghiară. La acestea se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome - Institutul de Pre- şi Protoistorie, Institutul de Studii Clasice, Centrul de Studii pentru Istoria şi Arheologia Dacică şi Romană, Institutul de Studii Central Europene (ISCE), Institutul de Istorie Orală, Institutului de Studii Internaţionale, Centrul "Altiero Spinelli" de studiere a organizării europene (CASSOE), Seminarul de Antropologie Istorică, Semonarul de Demografie istorică, Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Centrul de Studii Antice şi Medievale, Centrul de Cercetări aplicate în Fenomenologie (CECAF).

Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Studii iudaice, Etnologie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Studii de securitate, Filosofie.

In prezent, un număr de 1.500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară şi germană, la cele 9 specializări la nivel licenţă (3 ani) şi 15 specializări la nivel master (2 ani), şi în 3 domenii (Istorie, Filosofie şi Relaţii internaţionale şi studii europene) la nivel doctorat.

str. Mihail Kogălniceanu nr. 1

Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.

Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.

Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.

Statut Universitate
public
Acreditare Universitate
acreditat
Grad de încredere
ridicat
str. Mihail Kogălniceanu nr. 1
Informații de acreditare și contact pentru Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Abonare email footer