Știința și Ingineria Materialelor Oxidice Avansate și Nanomateriale

Despre program

Scopul activitatii de instruire a studentilor in cadrul programului de studiu Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice si Nanomateriale (SIMONa) este de a le asigura o pregatire inginereasca de calitate, in domeniile materialelor ceramice, sticlei, liantilor, materialelor compozite, atat sub aspectul optimizarii parametrilor tehnologici de fabricatie a unor astfel de materiale de mare performanta, cat si sub aspectul caracterizarii complexe a lor, cu folosirea inclusiv a unor tehnici moderne, de mare rezolutie.

 

Abilitati si competente dobandite

Programul de studiu urmareste atingerea unor obiective educationale cum sunt:
– o instruire de calitate, care sa asigure absolventilor competente ingineresti in realizarea de materiale de mare utilitate sau de mare performanta, in conformitate cu cerintele societatii, cu considerarea inclusiv a implicatiilor de mediu;
– asigurarea capacitatii de intelegere si realizare de corelatii intre parametrii tehnologici de obtinere, caracteristicile compozitional-structurale si proprietatile impuse diferitelor materiale, de functiile de utilizare carora trebuie sa le corespunda;
– asigurarea de competente in proiectarea si procesarea de materiale oxidice si derivate, de tipul ceramicii, sticlei, liantilor, materialelor compozite etc.;
– asigurarea abilitatilor de lucru in echipe multidisciplinare, cu valorificarea optima a cunostintelor, privind realizarea si caracterizarea materialelor, prin utilizarea unor tehnici moderne, performante;
– asigurarea capacitatii de a formula solutii ingineresti, oportune in diferite situatii, de asumare a responsabilitatii profesionale pentru impactul acestora in anumite domenii ale activitatii;
– constientizarea absolventilor cu privire la necesitatea acumularii permanente de cunostinte, de reinnoire si actualizare a acestora, pe parcursul intregii activitati.

 

Oportunitati de angajare

Absolventii nostri se pot angaja in:
– companii din industria cimentului, varului, ceramicii, sticlei, laboratoare de incercare, laboratoare de fabrica, statii de betoane, agregate etc. Industriile aferente sunt toate in proprietate privata, multe dintre acestea apartinand unor multinationale care ofera posibilitati atractive de angajare si dezvoltare profesionala;
– institute de cercetare.

Exista cazuri, nu putine, cand absolventii nostri isi construiesc o afacere de mica/medie productie sau se specializeaza prin studii de licenta, master si doctorat pentru a-si optimiza afacerea proprie.

Studentii nostri vin deja in contact cu activitatea de cercetare/productie pe perioada practicii tehnologice, care se desfasoara in fabrici si in institute de cercetare de profil din Bucuresti si din tara.

 

Posibilitati de dezvoltare profesionala ulterioara

Absolventii SIMONa pot alege sa se specializeze prin studii de master, fie la cele trei mastere organizate de departament: Stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice Avansate si Nanomateriale, Materiale Compozite Avansate cu Destinatii Speciale si Micro si nanomateriale, fie la oricare program de master.

Iar dupa absolvirea unui program de master, dezvoltarea profesionala poate continua prin studiile doctorale, in departament desfasurandu-si activitatea cinci conducatori de doctorat in domeniul Inginerie Chimica.

Limba de predare
Romana
Statut acreditare
Acreditat
Perioada de studii
2 ani
Forma de invatamant
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
  • Investigarea experimentală a compoziţiei structurii
  • proprietăţilor micro şi nanomaterialelor
  • Corelaţii compoziţie-structură-proprietăţi la scară micro şi nanometrică în materiale oxidice avansate
  • Nanostructuri vitroase
  • Rute neconvenţionale de sinteză
  • Structuri
  • suprafeţe şi interfeţe la micro şi nanomateriale

Intra in familia Educativa

În România, un absolvent are de ales între peste 5.000 de programe de licență și de master de la 520 de facultăți din 100 de universități.
Taxă studii/an
--- lei
Taxă de înscriere
--- lei
Număr total de locuri
---
Candidați per loc
---
Locuri buget
---
Locuri taxă
---
Ultima medie (buget)
---
Ultima medie (taxă)
---
Alte programe din domeniul
Științe Inginerești, în Bucuresti

Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor

Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor își are radăcinile înca din anul 1867, în fosta Școală de Poduri, Șosele și Mine când s-au introdus cursuri de Chimie predate de către profesorul Emanuel Bacaloglu. De altfel, facultatea este amplasată în ansamblul de clădiri situate în strada Polizu și începute în 1886 (Corpul A); Aici, academicianul Alfons Saligny a condus laboratoarele de Chimie între 1886 și 1903, fiind urmat de Grigore Pfeiffer. În perioada dintre cele doua razboaie mondiale au fost angajați tinerii Emilian Bratu, Costin Nenitescu, Șerban Solacolu, care ulterior au devenit profesori renumiți, academicieni, fondatori de școală.

În mod firesc, facultatea s-a dezvoltat apărând noi specializări, laboratoare și centre de cercetare ce corespund dezvoltării științifice și tehnologice. Actualmente, facultatea formează ingineri (patru ani) în specializări foarte diverse din industria chimica. Cursurilor de ingineri li se adaugă cursuri de studii aprofundate, școli academice postuniversitare etc. La fiecare doi ani facultatea coordonează „Conferința Națională de Chimie și Inginerie Chimică" și este o prezență activa în publicațiile științifice naționale sau străine.

Splaiul Independenței nr. 313, corp L 015

Informatii despre Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB)

Universitatea POLITEHNICA din București este cea mai veche și prestigioasă școală de ingineri din România. Tradițiile ei sunt legate de înființarea, în anul 1818, de către Gheorghe Lazar, a primei Școli tehnice superioare cu predare în limba română la Mănăstirea Sfantul Sava din București, care in anul 1832 este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava. La 1 octombrie 1864, a fost înființată „Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 devine „Școala de Poduri, Șosele și Mine” cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, instituția capată o nouă structură sub denumirea de „Școală Națională de Poduri și Șosele", iar la 10 iunie 1920 a fost înființată Școala Politehnică din București, având patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială.

Din noiembrie 1920 denumirea se schimbă în POLITEHNICA din București. La data de 3 august 1948 a fost înființat Institutul Politehnic din București, care cuprindea inițial 4 facultăți și în care, din 1950, au apărut majoritatea facultăților actuale. În baza rezoluției Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din București a devenit Universitatea POLITEHNICA din București.

Statut Universitate
public
Acreditare Universitate
acreditat
Grad de încredere
ridicat
Informații de acreditare și contact pentru Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB)
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Abonare email footer