Istoria ideilor, mentalităților și culturii de masă (sec. XIX-XXI)

Despre program

Sigur vă interesează cultura de masă! Sigur v-ați gândit de multe ori la cauzele fascinației pe care o exercită. De la Chaplin si parodia A Burlesque on Carmen, Andy Warhol și până la Star Wars, Tarantino, Metallica, Batman v Superman, prin publicitate, jocuri video, muzică, anime-uri, campanii politice, bricolaje culturale din carti, filme, benzi desenate, și personaje fictive, toate construiesc un univers de idei și imaginar în continuă mișcare, intrinsec legat de existența de zi cu zi, o realitate pe care nici nu o mai conștientizăm, dar care ne influentează și pe care o influențăm la rândul nostru, pe care o consumăm și care ne consumă în același timp. Dacă însă ne oprim să reflectăm puțin asupra acestui univers, întrebările încep să se înghesuie. Care este istoria și devenirea culturii de masă în ultimele secole? Cum au evoluat ideile și comportamentele umane? Mai este vreo graniță, chiar și fragilă, între cultura elitelor și cultura de masă? Cum se pot defini cultura de masă și masificarea culturală a lumii contemporane? Câte tipuri de popular culture sunt în competiție? În ce măsură secolul XX a fost o epocă a americanizării? Secolul XXI va confirma profețiile sumbre despre dizolvarea post-modernă a culturii și prăbușirea orizonturilor existențiale, sau, după cum sugera Umberto Eco, Apocalipsa va fi amânată?

Dacă doriți să explorați calea spre răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele, dacă vreți să transformați o pasiune într-o carieră, masterul Istoria ideilor, mentalităților și culturii de masă organizat de către Facultatea de Istorie și Facultatea de Jurnalism și Stiintele Comunicării de la Universitatea din București este locul potrivit unde o puteți face alături de profesorii potriviți pentru aceasta. Vi se propune o experiență de studiu care va combina calitatea academică cu deschiderea intelectuală și libertatea curiozității nezăgăzuite. Conceput sub semnul pluridisciplinarității aspirând spre interdisciplinaritate, acest master este deschis studenților care aduc experiențe acumulate în diverse domenii, și va prilejui interacțiunea cu profesori care ilustrează domenii și abordări diferite, dar deseori complementare.

Intr-un mediu fără bariere intelectuale, veți avea posibilitatea de a sonda cultura de masă contemporană și istoria ei, să explorați atât fenomene macro, cât și detalii fascinante și conexiuni neașteptate, cum ar fi aceea dintre filosoful Roland Barthes și muzica new wave (un hint: The Lover Speaks).

Într-o atmosferă lipsită de complexe și deschisă dezbaterilor și ciocnirilor de idei, masteratul oferă posibilitatea de a examina critic produsele culturale ale ultimelor secole, de a le înțelege istoria și potențialul discursiv și manipulator, cu ajutorul unor cursuri axate pe abordări metodologice sau studii de caz, mergând de la antropologia culturală, comunicarea interculturală, relația dintre film și istorie, istoria ideilor, raportul dintre istorie și memorie, transfigurările universului religios în cultura de masă, lumea medievală ca sursă privilegiată pentru cultura de masă, politicul și comunicarea politică in lumea contemporană. Veti avea și multe ateliere practice și prilejuri de interacțiune în instituții axate pe difuzarea culturii de masă.

La capătul unei experiențe de studiu și de formare care se va dovedi deosebită, veți fi posesorii unui capital intelectual care vă va îngădui să alegeți suverani dacă veți continua studiile universitare la nivel de doctorat în practic oricare dintre științele sociale și umaniste, sau dacă veți prefera inserția profesională directă într-una dintre multele instituții care participă la crearea și diseminarea culturii de masă.

Îmbarcați-vă într-o călătorie spre marginile fără limite ale istoriei ideilor și culturii de masă, acolo „unde nimeni nu a mai ajuns vreodata”. Engage!

 

Domeniu de licenta/master
Istorie
Specializare
Istorie
Tip program
Master
Limba de predare
Romana
Statut acreditare
Autorizat
Perioada de studii
2 ani
Forma de invatamant
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
  • Cultura de masă. Teorii
  • concepte şi evoluţii istorice
  • -Antropologie culturală
  • -Studii vizuale. Film şi istorie
  • -Istorie
  • memorie
  • mentalități. Concepte și istoriografie
  • Istoriografia istoriei ideilor
  • Teme medievale în cultura de masă contemporană
  • -Teme si motive religioase in cultura de masa
  • Tehnici şi practici ale lecturii
  • - Muzee
  • cultură de masă și noile tehnologii în societatea contemporană
  • - Idei şi mentalităţi economice. - Cultura de masă şi comunicarea politică contemporană
  • - Ateliere practice: Mass media şi istoria
  • istorie orală

Intra in familia Educativa

În România, un absolvent are de ales între peste 5.000 de programe de licență și de master de la 520 de facultăți din 100 de universități.
Taxă studii/an
--- lei
Taxă de înscriere
--- lei
Număr total de locuri
---
Candidați per loc
---
Locuri buget
---
Locuri taxă
---
Ultima medie (buget)
---
Ultima medie (taxă)
---

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării este prima facultate de jurnalism înființată după 1989, fiind recunoscută pe plan naţional şi internaţional drept un spaţiu al formării profesionale, pentru domeniul ştiinţe ale comunicării, la cele mai înalte standarde. Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării are toate programele autorizate sau acreditate de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi oferă programe la nivel licenţă, masterat şi doctorat în jurnalism, comunicare şi relaţii publice, publicitate şi ştiinţe ale comunicării. Toate diplomele şi atestatele eliberate de FJSC sunt recunoscute oficial.

Majoritatea absolvenților se integrează profesional în instituțiile mass-media din România şi din străinătate, agenții de publicitate şi de relații publice, departamente de comunicare.

Bd. Iuliu Maniu 1-3, Complex "Leu", Corp A, etaj 6, sector 6, București, România

Informatii despre Universitatea din Bucureşti (UNIBUC)

Universitatea din Bucureşti este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior și de cercetare din România. Misiunea Universităţii din Bucureşti este de a oferi tinerilor români o formare de nivel european în domeniile ştiinţelor exacte, științelor naturii, științelor sociale şi umane, de a produce idei noi şi de a reevalua stadiul actual al cunoştinţelor în toate aceste domenii. Astfel, instituţia noastră se afirmă ca o universitate de cercetare avansată şi de predare, aflată pe prima poziție în ierarhizarea universităților, realizată de către Ministerul Educației în 2011.

Universitatea din Bucureşti este o instituţie publică finanţată din venituri proprii. În 2011, circa 80% din veniturile sale proveneau în ultimă instanţă de la bugetul de stat, parte dintre ele fiind obţinute prin competiţie.

În cei aproape 150 de ani de existenţă, Universitatea din Bucureşti şi-a dobândit un solid prestigiu naţional şi internaţional. Mulţi dintre profesorii şi absolvenţii Universităţii s-au afirmat ca personalităţi de seamă, ca profesori şi cercetători in mari universităţi ale lumii, membri ai Academiei Române şi ai unor academii din alte ţări, scriitori, politicieni (parlamentari, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi), diplomaţi, înalţi prelaţi etc.

Diplomele Universităţii din Bucureşti constituie o garanţie a unui înalt nivel de pregătire şi creativitate ştiinţifice, compatibil cu cele mai înalte exigenţe de competitivitate, prezente în câmpul cunoaşterii şi culturii contemporane.

Universitatea noastră este chemată la începutul secolului al XXI-lea să răspundă în mod specific provocărilor care se ridică zi de zi în faţa cunoaşterii şi acţiunii umane, având drept principale sarcini generale creșterea și avansarea cunoașterii, educarea studentelor și a studenților printr-un proces pedagogic modern, centrat pe studenți și pe rezultatele învățării și angajarea socială prin discutarea și evaluarea agendei publice și propunerea unor soluții problemelor societății românești actuale.

Statut Universitate
public
Acreditare Universitate
acreditat
Grad de încredere
ridicat
Bdul M. Kogălniceanu nr. 36-46 sector 5 Cod poştal 050107, Bucureşti, România
Informații de acreditare și contact pentru Universitatea din Bucureşti (UNIBUC)
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Abonare email footer