Teorie critică şi studii multiculturale
in cadrul Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), din Cluj-Napoca, Transilvania
Despre program
Masteratul urmăreşte explicarea filosofică şi interdisciplinară a două fenomene marcante ale societăţilor contemporane: apariţia noilor mişcări sociale şi intensificarea diversităţii (etno-culturale, lingvistice, religioase etc.) în statele-naţiune moderne. Teoria critică se referă aici la acea tradiţie din gândirea europeană, care a fost şi este preocupată de înţelegerea şi diagnoza critică a prezentului istoric, începând cu criticismul iluminist, până la filosofia şi teoria socială critică germană şi franceză din secolul XX. Multiculturalismul desemnează atât mişcările care revendică recunoaşterea socială-politică a diferenţelor de identitate ale diverselor grupuri minoritare, cât şi dezbaterile teoretice-normative din jurul acestora, propunerile de soluţionare instituţionale-legale şi implicaţiile la nivelul politicilor publice. Obiectivul masteratului constă în analiza şi cercetarea problematizărilor actuale din domeniile teoriei critice şi a studiilor multiculturale, în cadrul unui curriculum interdisciplinar (asigurat de un personal didactic alcătuit printr-o cooperare inter-departamentală), care reuneşte cursuri din domeniile filosofiei, a ştiinţelor sociale, politice şi ale comunicării etc.
Științe Umaniste
Filosofie
Filosofie
Master
Maghiara
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Teorie critică în filosofia contemporană (curs predat în lb. engleză)
- Multiculturalitate în cinematografia contemporană
- Migrația internațională
- Disciplina opțională 1
- Seminar special de cercetare (Plan și metode de cercetare)
- Hermeneutica culturii
- Tehnici ale înțelegerii textului și tehnici de scriere în șt.
- lit. și filosofie
- Filosofie politică și contemporană
- Disciplină opțională 2
- Seminar special de cercetare II. (Bibliografie
- surse de informare)
- Practică de specialitate
- Criticism și critica ideologiilor
- Regimuri politice în secolul XX.
- Managementul proiectelor culturale
- Disciplină opțională 3
- Seminar special de cercetare III. (Problematizări
- aplicații)
- Comunicare interculturală (curs predat în lb. engleză)
- Etica comunicării
- Problema multiculturalismului și a minorităților naționale
- Disciplină opțională 4
- Seminar special de cercetare IV. (Elaborarea disertației)
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Umaniste, în Cluj-Napoca
- Comunicare multilingva si multiculturalaFacultatea de Litere
- Istoria artei (în limba maghiară)Facultatea de Istorie şi Filosofie
- Limbă şi literatură română / maghiară / modernă (în limbile engleză, germană, franceză, rusă, italiană, spaniolă) – O limbă şi literatură modernă (ucraineană, ebraică, norvegiană, finlandeză, japoneză)/latină/greacă veche/ebraică/Literatura universală şi comparatăFacultatea de Litere
- Arheologie (în limba maghiară)Facultatea de Istorie şi Filosofie
- Studii culturale britaniceFacultatea de Litere
- Istorie (ID)Facultatea de Istorie şi Filosofie
- Limba şi literatura română/Limba şi literatura maghiară/Literatură universală și comparată/Limbi și literaturi moderne (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, rusă, ucraineană, norvegiană, finlandeză, japoneză)/Limbi și literaturi clasice(latină) – Limba și literatura coreeanăFacultatea de Litere
- Patrimoniu şi turism culturalFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Traducere şi interpretareFacultatea de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, Departamentul de Istorie în Limba maghiară, Departamentul de Filosfie, Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească, Departamentul de Filosofie în Limba maghiară. La acestea se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome - Institutul de Pre- şi Protoistorie, Institutul de Studii Clasice, Centrul de Studii pentru Istoria şi Arheologia Dacică şi Romană, Institutul de Studii Central Europene (ISCE), Institutul de Istorie Orală, Institutului de Studii Internaţionale, Centrul "Altiero Spinelli" de studiere a organizării europene (CASSOE), Seminarul de Antropologie Istorică, Semonarul de Demografie istorică, Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Centrul de Studii Antice şi Medievale, Centrul de Cercetări aplicate în Fenomenologie (CECAF).
Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Studii iudaice, Etnologie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Studii de securitate, Filosofie.
In prezent, un număr de 1.500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară şi germană, la cele 9 specializări la nivel licenţă (3 ani) şi 15 specializări la nivel master (2 ani), şi în 3 domenii (Istorie, Filosofie şi Relaţii internaţionale şi studii europene) la nivel doctorat.
Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.
Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.