Misiune și slujire pastorală
in cadrul Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), din Iasi, Moldova
Despre program
Educaţia teologică academică este în plin proces de transformare şi înnoire, în acord cu schimbările care au loc la nivel european. Fidelă învăţăturii apostolice, deschisă la dialogul cu ştiinţa, în pas cu dezvoltarea tehnologică, educaţia teologică românească poate fi considerată drept una dintre cele mai progresiste din spaţiul ortodoxiei contemporane. Incepând cu anul universitar 2005-2006, Facultatea de Teologie Ortodoxă se aliniază Declaraţiei de la Bologna, în conformitate cu legislaţia în vigoare. In ultimii ani au absolvit studenţi teologi care au urmat cursurile în sistemul european (4-2-3). Facultatea de Teologie Ortodoxă se adaptează noilor cerinţe ale învăţământului academic, răspunzând, provocărilor şi aşteptărilor societăţii moderne la care s-a aliniat odată cu acceptarea în Uniunea Europeană.
Teologie
Teologie
Teologie pastorală
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Vocația misionară a preotului. Fundamente biblice și coordonate patristice
- Părinții Bisericii- modele de vocație misionară a preotului
- Metode de formare și edificare a conștiinței misionare a preotului
- Preotul și provocările lumii contemporane (Curs opțional 1)
- Cunoașterea
- păstrarea și valorificarea tezaurului creștin - datorie a slujirii pasorale I și II ( Curs opțional 1)
- Vocația misionară a preotului și conștiinta eclesilă a laicilor. Identitate specifică și responsabilitate comună în apărarea dreptei credințe I și II
- Fenomenul neoreligios contemporan- o provocare în activitatea misionară a preotului
- Vocația misionară a preotului și provocările ce intervin în comunitatea eclesială
- Dileme boetice actuale- o provocare în activitatea misionară a preotului
- Pregătirea preotului pentru slujirea Sfintei Liturghii
- a Sfintelor Taine și a ierurgiilor I și II
- Metode filocalice de îmbunătățire a vieții spirituale a preotului și a familiei sale
- Duhovnici contemporani- repere pentru preotul duhovnic I și II
- Disciplina canonică a Bisericii și importanța ei în slujirea pastorală (Curs opțional 1)
- Pregătirea teologică și culturală a preotului și importanța ei pentru slujirea pastorală (Curs opțional 1)
- Valoarea Sfintei Taine a Spovedaniei în pregătirea și slujirea preoțească
- Pregătirea Evangheliei în diferite contexte ale slujirii pastorale
- Cateheza și școala de duminică- exigențe permanente ale slujirii pastorale (Curs opțional 2)
- Filantropia și slujirea pastorală. Dimeniunea socială a slujirii preotului (Curs opțional 2)
- Consilierea pastorală a persoanelor distante și indiferente față de Biserică. Studiu de caz și strategii
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Teologie, în Iasi
- Comunicare și consiliere psihologică și spirituală (inter-disciplinar cu domeniile Filosofie, Psihologie și Științe ale Educației)Facultatea de Teologie Ortodoxă
- Teoria și practica formării religioaseFacultatea de Teologie Ortodoxă
- Teologia SacramentelorFacultatea de Teologie Romano – Catolică
- Teologie ortodoxă didacticăFacultatea de Teologie Ortodoxă
- Misiune și slujire pastoralăFacultatea de Teologie Ortodoxă
- Teologie ortodoxă asistenţă socialăFacultatea de Teologie Ortodoxă
- Teologie ortodoxă pastoralăFacultatea de Teologie Ortodoxă
- Teologie romano-catolică didacticăFacultatea de Teologie Romano – Catolică
- Strategii ale carităţii creştineFacultatea de Teologie Romano – Catolică
Facultatea de Teologie Ortodoxă
Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” este o instituţie de stat publică de învăţământ superior şi cercetare în domeniul teologiei. Facultatea de Teologie Ortodoxă şi-a început activitatea academică în anul 1991 cu specializarea Teologie-Asistenţă Socială. Ulterior, oferta academică a fost lărgită cu noi specializări: Teologie Pastorală (1995), Teologie-Litere Engleză (1996), Teologie-Litere Română (2003) şi Teologie-Istorie (2003). După reforma învăţământului universitar conform exigenţelor universitare din Declaraţiei de la Bologna cele cinci secţii de la Alba Iulia s-au convertit în trei: Teologie Pastorală (pentru pregătirea slujitorilor altarelor), Teologie Didactică (pentru pregătirea profesorilor din învăţământul de stat) şi Teologie Socială (pentru pregătirea asistenţilor sociali din instituţiile de asistenţă socială ale Bisericii şi Statului). După aproximativ un deceniu de la înfiinţare, Facultatea a fost abilitată de Ministerul Învăţământului să organizeze şi studii postuniversitare de Masterat în Teologie, pe diverse linii de cercetare, dintre care unele în cotutelă cu Institutul „Saint Serge” de la Paris, la care limba de predare este franceză şi engleză. Misiunea şi idealul educaţional al Facultăţii se sprijină pe credinţă, tradiţie şi valoare ştiinţifică, contribuind prin acţiuni şi modalităţi specifice la păstrarea şi afirmarea identităţii confesionale, culturale şi naţionale a românilor, la promovarea şi integrarea activă a tinerilor teologi în circuitul european şi universal de valori.Informatii despre Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC)
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare. Cu peste 24.000 de studenţi şi aproximativ 800 de cadre didactice, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu 286 de universităţi din străinătate.
Odată cu adoptarea procesului Bologna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima instituţie de învăţământ superior din România centrată pe student. Printr-o bogată ofertă de studii complementare, de la toate facultăţile, universitatea le oferă studenţilor libertatea de a-şi croi propriul traseu academic prin dobândirea de cunoştinţe în domenii la alegere. Cercetarea se desfăşoară la nivel de top, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” deţinând poziţia fruntaşă într-un clasament naţional al cercetării realizat pe baza standardelor internaţionale în anul 2007.
Colectivele de cadre didactice din universitate sunt implicate în peste 442 de proiecte naţionale şi internaţionale, prin intermediul a 24 de centre de cercetare şi de excelenţă, ale căror rezultate sunt prezentate în numeroase articole publicate în reviste de prestigiu.
Prin iniţiative unice de stimulare a performanţelor în cercetare, de încurajare a unui model didactic interactiv şi creativ şi de atragere a celor mai valoroşi tineri în viaţa academică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se angajează să vizeze excelenţa în orice activitate.