Materiale Compozite Avansate cu Destinații Speciale
Despre program
Programul urmareste sa asigure masteranzilor cunostinte privind materialele compozite cu proprietati performante, impuse de domenii foarte variate de utilizare a acestora.
Principalele obiective ale acestui program sunt:
– asigurarea de cunostinte referitoare la matricile si materialele de armare, destinate realizarii de materiale compozite, cu evidentierea rolului pe care il are asigurarea unor compatibilitati matrice-material de armarere, in obtinerea de compozite performante;
– crearea de abilitati pentru o valorificare optima a corelatiilor compozitie-structura-proprietati, in realizarea de materiale compozite performante, in concordanta cu functiile de utilizare carora le sunt destinate;
– insusirea de catre masteranzi, a unor cunostinte legate de proiectarea, realizarea si caracterizarea unor materiale compozite avansate, cu destinatii speciale, cum ar fi: nanocompozite ceramice, materiale compozite pentru medicina, materiale compozite cu matrice polimera, compozite si nanocompozite cu aplicatii in industria chimica, compozite performante cu matrice lianta, compozite si nanocompozite cu proprietati electrice si magnetice, pentru microelectronica si optoelectronica, etc.;
– asigurarea de cunostinte privind recuperarea si reciclarea unor deseuri provenite din materiale compozite, inclusiv valorificarea unor deseuri, in realizarea de materiale compozite, cu mentinerea performante specifice, impuse de functiile de utilizare;
– cunoasterea posibilitatilor de imobilizare a unor deseuri cu continut de substante toxice, in materiale compozite si a implicatiilor inglobarii unor astfel de substante, asupra performantelor materialelor compozite.
Abilitati si competente dobandite
Masterul interdisciplinar Materiale compozite avansate, cu destinatii speciale, prin structura planului de invatamant si continutul disciplinelor considerate, asigura dobandirea urmatoarelor competente generale:
– cunostinte si abilitati in proiectarea unor materiale compozite care sa asigure performante in concordanta cu functia de utilizare impusa;
– deprinderi in caracterizarea compozitionala, structurala si sub aspectul principalelor proprietati, ale unor materiale compozite avansate.
Competentele specifice, asa cum deriva din fisele disciplinelor incluse in planul de invatamant, se refera la:
– capacitatea de proiectare optimala, bazata pe selectarea constituentilor, cu considerarea compatibilitatii lor, a unor materiale compozite de tipul: compozite si nanocompozite polimere, nanocompozite ceramice, compozite si nanocompozite cu aplicatii in industria chimica, compozite performante cu matrice lianta, compozite si nanocompozite cu proprietati electrice si magnetice, pentru microelectronica si optoelectronica, materiale compozite pentru medicina etc.;
– capacitatea de abordare a procesarii unor materiale compozite cu destinatii speciale, inclusiv prin metode neconventionale oportune;
– aptitudini de investigare structurala si caracterizare a principalelor proprietati, pentru materiale compozite de tipul celor mentionate anterior.
Oportunitati de angajare
Absolventii nostri se pot angaja in:
– companii din industria cimentului, varului, ceramicii, sticlei, laboratoare de incercare, laboratoare de fabrica, statii de betoane, agregate etc. Industriile aferente sunt toate in proprietate privata, multe dintre acestea apartinand unor multinationale care ofera posibilitati atractive de angajare si dezvoltare profesionala;
– institute de cercetare.
Exista cazuri, nu putine, cand absolventii nostri isi construiesc o afacere de mica/medie productie sau se specializeaza prin studii de licenta, master si doctorat pentru a-si optimiza afacerea proprie.
Studentii nostri vin deja in contact cu activitatea de cercetare/productie pe perioada practicii tehnologice, care se desfasoara in fabrici si in institute de cercetare de profil din Bucuresti si din tara.
Posibilitati de dezvoltare profesionala ulterioara
Dupa absolvirea unui program de master, dezvoltarea profesionala poate continua prin studiile doctorale, in departament desfasurandu-si activitatea cinci conducatori de doctorat in domeniul Inginerie Chimica.
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Nanocompozite ceramice cu aplicații în industria chimică
- Nanocompozite polimerice
- Funcţii de utilizare derivate din corelaţia compoziţiestructură-proprietăţi
- Matrici şi materiale de armare pentru compozite performante
- Materiale compozite cu matrice polimeră
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Inginerești, în Bucuresti
- Echipamente pentru terapii de recuperareFacultatea de Inginerie Industrială și Robotică
- Inginerie și Management Industrial (dom. mecanic)Facultatea de Inginerie în Limbi Străine
- CalculatoareFacultatea de Automatică și Calculatoare
- Inginerie structurală
- Microelectronică și nanoelectronică
- Geomatică pentru ingineria mediuluiFacultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului
- Evaluarea bazinelor de sedimentare și a resurselor mineraleFacultatea de Geologie şi Geofizică
- Rețele integrate de telecomunicații
- Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii (în limba engleză)
Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor
Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor își are radăcinile înca din anul 1867, în fosta Școală de Poduri, Șosele și Mine când s-au introdus cursuri de Chimie predate de către profesorul Emanuel Bacaloglu. De altfel, facultatea este amplasată în ansamblul de clădiri situate în strada Polizu și începute în 1886 (Corpul A); Aici, academicianul Alfons Saligny a condus laboratoarele de Chimie între 1886 și 1903, fiind urmat de Grigore Pfeiffer. În perioada dintre cele doua razboaie mondiale au fost angajați tinerii Emilian Bratu, Costin Nenitescu, Șerban Solacolu, care ulterior au devenit profesori renumiți, academicieni, fondatori de școală.
În mod firesc, facultatea s-a dezvoltat apărând noi specializări, laboratoare și centre de cercetare ce corespund dezvoltării științifice și tehnologice. Actualmente, facultatea formează ingineri (patru ani) în specializări foarte diverse din industria chimica. Cursurilor de ingineri li se adaugă cursuri de studii aprofundate, școli academice postuniversitare etc. La fiecare doi ani facultatea coordonează „Conferința Națională de Chimie și Inginerie Chimică" și este o prezență activa în publicațiile științifice naționale sau străine.
Informatii despre Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB)
Universitatea POLITEHNICA din București este cea mai veche și prestigioasă școală de ingineri din România. Tradițiile ei sunt legate de înființarea, în anul 1818, de către Gheorghe Lazar, a primei Școli tehnice superioare cu predare în limba română la Mănăstirea Sfantul Sava din București, care in anul 1832 este reorganizata in Colegiul de la Sfantul Sava. La 1 octombrie 1864, a fost înființată „Școala de Poduri și Șosele, Mine și Arhitectură”, care la 30 octombrie 1867 devine „Școala de Poduri, Șosele și Mine” cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, instituția capată o nouă structură sub denumirea de „Școală Națională de Poduri și Șosele", iar la 10 iunie 1920 a fost înființată Școala Politehnică din București, având patru secții: Electromecanică, Construcții, Mine și Metalurgie, Secția Industrială.
Din noiembrie 1920 denumirea se schimbă în POLITEHNICA din București. La data de 3 august 1948 a fost înființat Institutul Politehnic din București, care cuprindea inițial 4 facultăți și în care, din 1950, au apărut majoritatea facultăților actuale. În baza rezoluției Senatului din noiembrie 1992, Institutul Politehnic din București a devenit Universitatea POLITEHNICA din București.