Geografie
in cadrul Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), din Timisoara, Banat
Despre program
Studiul elementelor naturale şi socio-economice, şi mai ales al modului cum acestea se interconectează, reprezintă un topic tot mai des întâlnit în comunităţile ştiinţifice, cu ecouri până la decidenţii politici de astăzi. Geografia, aflată la interfaţa dintre natură și societate permite surprinderea legăturilor şi influenţelor reciproce dintre cadrul natural şi societatea umană. În cadrul acestei specializări, studenţii vor dobândi cunoştinţe teoretice privind legităţile după care elementele cadrului natural se combină sub forma unităţilor naturale, precum şi a organizării teritoriale a societăţii umane. Sub aspect practic, studenţii vor dobândii capacitatea de a analiza din punct de vedere ştiinţific elementele cadrului natural şi uman şi de a le exprima utilizând metode cartografice. În acest sens, un rol important îl joacă practicile de teren, care îi pun pe studenți în contact cu realitatea geografică și le permit exersarea metodelor de lucru învățate la ore. Asimilarea competențelor specializării va fi evaluată la sfârşitul studiilor de licenţă, prin capacitatea dovedită de absolvent de a realiza o lucrare ştiinţifică sub îndumarea unui cadru didactic coordonator. Diploma de licenţă în Geografie dă posibilitatea obţinerii unui loc de muncă într-o varietate de domenii: educaţie şi cercetare, serviciile de meteorologie şi hidrologie, adminsitraţie publică, ONG-uri, firme de diferite profile, în care este nevoie de specialişti în analiză spaţială: topografie, cartografie, GIS, cadastru, transporturi, amenajarea teritoriului etc.
Științe ale Naturii
Geografie
Geografie
Licență
Romana
Acreditat
3 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Geografie fizică generală
- Cartografie
- topografie şi fotogrametrie
- Geografia populaţiei
- Geografie umană generală
- Meteorologie și climatologie
- Hidrologie și oceanografie
- Geografie economică
- Practica de specialitate
- Geo-Informatică
- Geologie generală
- Sisteme Informatice Geografice (GIS)
- Geologia Romaniei
- Redactare si comunicare ştiinţifică şi profesională
- Limba străină
- Educație fizică şi sport
- Discipline facultative (Geografia capitalelor lumii
- Statistică geografică
- Voluntariat)
- Geomorfologie
- Biogeografie
- Geografie urbană şi rurală
- Geografia solurilor
- Practică de specialitate
- Geografia Europei
- Geografie socială
- Geografie culturală
- Toponimie geografică şi etnografie
- Teledetecţie
- Limba străină
- Educație fizică şi sport
- Discipline opționale (Geografia serviciilor şi a circulaţiei
- Geografia activităţilor industriale
- Metodologia cercetărilor fizico-geografice
- Metodologia cercetărilor uman-geografice)
- Discipline facultative (Geomorfologie periglaciară
- Voluntariat)
- Geografia turismului
- Practică de specialitate
- Geografia fizică a României
- Geografia umană a României
- Geografia Asiei şi Oceaniei
- Organizarea spaţiului geografic
- Geografia mediului
- Activiăţi tutoriale pentru licenţă
- Geografia regională a României
- Geografia Americii şi Africii
- Geografie politică
- Geografia hazardelor şi riscurilor
- Discipline opționale (Modificări globale ale mediului
- Cuaternar
- Glaciologie
- Geografia genurilor umane)
- Discipline facultative (Analiză geodemografică
- Geografia etniilor şi a religiilor
- Dendrocronologie
- Voluntariat)
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe ale Naturii, în Timisoara
- Ecologia si protectia mediuluiFacultatea de Chimie
- BiochimieFacultatea de Chimie
- CartografieFacultatea de Chimie
- Biologia dezvoltării și influența factorilor exogeni asupra dezvoltării organismelorFacultatea de Chimie
- Planificarea şi dezvoltarea durabilă a teritoriuluiFacultatea de Chimie
- Geografia turismuluiFacultatea de Chimie
- Sisteme informaționale geograficeFacultatea de Chimie
- GeografieFacultatea de Chimie
- Dezvoltare şi amenajare turisticăFacultatea de Chimie
Facultatea de Chimie
La 26 octombrie 1860 „Chimia anorganică şi organică” exista ca o singură disciplină în cadrul Facultăţii de Filosofie. La 25 noiembrie 1864, s-a înfiinţat Catedra de Fizică şi Chimie, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe, sub conducerea profesorului Ştefan Micle. În 1878, Catedra de Fizică şi Chimie s-a divizat în Catedra de Fizică condusă de profesorul Ştefan Micle şi Catedra de Chimie, a cărei conducere a fost încredinţată ilustrului savant Petru Poni. Facultatea de profil avea să fie înfiinţată în anul 1948, urmînd ca aceasta să fie înglobată, începînd cu anul 1974, în Institutul Politehnic Iaşi. Din 1990, Facultatea de Chimie a revenit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
În prezent, facultatea pregăteşte în domeniile Chimie, respectiv Biochimie tehnologică. Datorită pregătirii lor teoretice şi experimentale, absolvenţii de studii universitare şi master se pot adapta cu uşurinţă la evoluţia noilor tehnici de investigare, ceea ce le permite să efectueze analize chimice în orice laborator de profil din industrie sau din clinicile medicale.
Acordurile de colaborare, încheiate în cadrul programului Socrates, permit studenţilor facultăţii să efectueze stagii de studii la universităţi de renume din străinătate: Universitatea Konstanz, Universitatea Regensburg, Universitatea Tehnică din Braunschweig, Universitatea Paris-Sud Orsay, Universitatea Poitiers, Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologii din Lille, Universitatea Aristotle din Thessaloniki, Universitatea din Caliari, Universitatea din Calabria, Universitatea Pannon. Biblioteca de Chimie se află în corpul A al Universităţii, parter, B-dul Carol I, nr. 11, 700506, Iaşi, E-mail: bib.fiz@uaic.ro, Telefon: 0232 20 1151.
Informatii despre Universitatea de Vest din Timişoara (UVT)
În ultimii 12 ani, Universitatea a răspuns schimbărilor care au apărut în politica naţional-educaţională, schimbărilor demografice, cerinţelor economiei de piaţă, nevoilor locale şi regionale şi noilor tehnologii.
Toate aceste schimbări au condus la noi aşteptări din partea studenţilor, personalului academic şi administrativ. Universitatea de Vest din Timişoara oferă studenţilor pregătirea necesară pentru a contribui la dezvoltarea societății. Aceasta pregătire se desfăşoara în 11 facultăţi, care oferă o gamă variată de programe de formare iniţială şi cursuri postuniversitare.
Rezultatele atinse în multe programe care implică colaborare internaţională – în programe de mobilitate Socrates, PHARE, Leonardo da Vinci etc. – sunt cu adevarat impresionante şi se numără printre cele mai bune realizări ale universităţii.
Impresia generală pe care ne-a lăsat-o Universitatea de Vest din Timişoara este aceea că este o universitate creativă, energică, activă şi inovativă. Cadrele didactice, profesori şi cercetători, sunt foarte entuziaşti şi determinaţi să experimenteze toate noile oportunităţi şi modalităţi oferite de tehnologia informaţională. În afară de acestea, instrumentele multimedia moderne sunt disponibile în cele mai multe săli de curs din clădirile noi (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Drept).
(Fragmente din Raportul Comisiei de Evaluare - Proiectul Slazburg Seminar, 21-25 Octombrie 2003, Timişoara, ROMÂNIA )