Fizică
in cadrul Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), din Timisoara, Banat
Despre program
Fizica este știința care studiază proprietățile și structura materiei, formele de mișcare ale acesteia, precum și transformările lor reciproce. Fizica este poate cea mai importantă știință a naturii deoarece cu ajutorul ei pot fi explicate în principiu orice alte fenomene întâlnite în alte științe ale naturii cum ar fi chimia sau biologia. Limitările sunt legate de incapacitatea noastră de a obține suficient de multe date experimentale, în cazul biologiei, ori de incapacitatea (până acum) sistemelor de calcul de a analiza dinamica moleculelor foarte complexe, în cazul chimiei. Descoperirile în fizică ajung de cele mai multe ori să fie folosite în sectorul tehnologic, și uneori influențează matematica sau filozofia. De exemplu, înțelegerea mai profundă a electromagnetismului a avut drept rezultat răspândirea aparatelor pe bază de curent electric – televizoare, computere, electrocasnice etc.; descoperirile din termodinamică au dus la dezvoltarea transportului motorizat; iar descoperirile din mecanică au dus la dezvoltarea calculului infinitezimal, chimiei cuantice și folosirii unor instrumente precum microscopul electronic în microbiologie.
Romana
Acreditat
3 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Termodinamica și Fizică statistică
- Proprietăți magnetice ale substanței
- Fizica plasmei
- Fizica fluidelor
- Fizica solidului și a semiconductoarelor
- Fizica particulelor elementare
- Bazele spectroscopiei și laserilor
- Istoria fizicii
- Practică (Metodologia elaborării lucrării de licență)
- Elaborarea lucrării de licență
- Introducere în gravitație și cosmologie sau Fizica stării lichide (Curs opțional)
- Discipline facultative (Fizică general
- Matematică general
- Voluntariat
- Introducere în programare şi utilizarea calculatorului
- Complemente de fizică)
- Fizică moleculară şi căldură
- Electricitate şi magnetism
- Oscilații și unde
- Mecanică
- Matematică (Ecuațiile diferențiale ale fizicii matematice)
- Fizică experimentală sau prelucrarea datelor fizice (Curs opțional)
- Algoritmi și programare sau Arhitectura calculatoarelor (Curs opțional)
- Practică
- Discipline complementare (Matematică (Analiză matematică şi algebră)
- Chimie general
- Limba străină
- Educație fizică și sport)
- Discipline facultative (Fizică general
- Matematică general
- Voluntariat
- Introducere în programare şi utilizarea calculatorului
- Complemente de fizică
- Voluntariat)
- Fizica atomului și molecule
- Mecanică cuantică
- Electrodinamică
- Electronică
- Mecanică teoretică
- Fizica nucleului
- Fizică computațională sau Metode numerice și simulare în fizică (Curs opțional)
- Practică
- Discipline complementare (Limbi străine
- Educație fizică)
- Discipline facultative (Voluntariat
- Fizica mediului)
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Exacte, în Timisoara
- Securitate ciberneticăFacultatea de Matematică şi Informatică
- Chimia mediuluiFacultatea de Chimie
- Tehnici de analiză chimică cu aplicații în industria alimentară, cosmetică și farmaceuticăFacultatea de Chimie
- Fizică aplicată în medicinăFacultatea de Fizică
- INFORMATICĂFacultatea de Calculatoare şi Informatică Aplicată
- Inginerie softwareFacultatea de Matematică şi Informatică
- Physics and Technology of Advanced MaterialsFacultatea de Fizică
- Chimie medicalăFacultatea de Chimie
- Web-designFacultatea de Calculatoare şi Informatică Aplicată
Facultatea de Fizică
Fizică ȋnseamnă "natură" ȋn limba greacă şi pentru că descifrează tainele acestei lumi, de la quarci pȃnă la stele, rămȃne regina ştiinţelor. Facultatea de Fizică ȋşi propune să deschidă o nouă perspectivă asupra rolului fizicii şi al fizicianului ȋn lumea actuală.
În prezent, Facultatea de Fizică dispune de laboratoare de specialitate, în care se desfășoară atât activități didactice, cât și de cercetare in vederea elaborarii lucrarilor de licenta, de disertatie sau doctorat. Un rol important in activitatea de cercetare îl joacă Institutul de Fizica, care funcționează din anul 1963. Înfințat inițial ca laborator de cercetare în domeniul rezonanței magnetice, acesta s-a dezvoltat pe parcurs ajungând în prezent să aibă mai multe laboratoare de cercetare în care iși desfașoară activitatea cadre didactice, cercetători, doctoranzi, studenți de la master și cei care iși pregătesc lucrarea de licență în diferite domenii ale fizicii. Dintre laboratoarele facultății, precum și a institutului amintim: laboratorul de magnetism, laboratorul de rezonanță electronică de spin, laboratorul pentru studiul materialelor oxidice supraconductoare cu temperatură critică ridicată, laboratorul de biomateriale, laboratorul pentru studiul materialelor oxidice cristaline și vitroase, laboratorul de fizică atomică și nucleară, laboratorul de corp solid, laboratorul de ultraacustică, laboratorul de optică, laboratorul de spectroscopie optică, laboratorul de laseri, laboratorul de optotehnică, etc.
Facultatea de Fizică participă în prezent la numeroase programe de cercetare cu alte universități și institute de cercetare din străinătate cum ar fi: Universitatea “Joseph Fourier” și Laboratorul de magnetism, din Grenoble; Universitatea Tehnică din Viena; Universitatea din Geneva; Universitatea Liberă din Bruxelles; Universitatea “Eotvos Lorand”, Budapesta; Universitatea “Kossuth Lajos”, Debrecen; Universitatea din Louvaine; Institutul de cercetare în domeniul corpului solid din Varșovia; Institutul de Fizică din Chișinău.
Informatii despre Universitatea de Vest din Timişoara (UVT)
În ultimii 12 ani, Universitatea a răspuns schimbărilor care au apărut în politica naţional-educaţională, schimbărilor demografice, cerinţelor economiei de piaţă, nevoilor locale şi regionale şi noilor tehnologii.
Toate aceste schimbări au condus la noi aşteptări din partea studenţilor, personalului academic şi administrativ. Universitatea de Vest din Timişoara oferă studenţilor pregătirea necesară pentru a contribui la dezvoltarea societății. Aceasta pregătire se desfăşoara în 11 facultăţi, care oferă o gamă variată de programe de formare iniţială şi cursuri postuniversitare.
Rezultatele atinse în multe programe care implică colaborare internaţională – în programe de mobilitate Socrates, PHARE, Leonardo da Vinci etc. – sunt cu adevarat impresionante şi se numără printre cele mai bune realizări ale universităţii.
Impresia generală pe care ne-a lăsat-o Universitatea de Vest din Timişoara este aceea că este o universitate creativă, energică, activă şi inovativă. Cadrele didactice, profesori şi cercetători, sunt foarte entuziaşti şi determinaţi să experimenteze toate noile oportunităţi şi modalităţi oferite de tehnologia informaţională. În afară de acestea, instrumentele multimedia moderne sunt disponibile în cele mai multe săli de curs din clădirile noi (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Drept).
(Fragmente din Raportul Comisiei de Evaluare - Proiectul Slazburg Seminar, 21-25 Octombrie 2003, Timişoara, ROMÂNIA )