Astrofizică şi fizică computațională
in cadrul Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), din Timisoara, Banat
Despre program
Facultatea de Fizică are în principal misiunea de a pregăti specialiști în fizică (profesori, cercetători, fizicieni, ingineri fizicieni) și, după crearea specializărilor de Fizică-Chimie și Fizică-Informatică, și specialiști cu dublă specializare (Fizică și Chimie, respective Fizică și Informatică). În urma unei îndelungate experiențe atât în plan didactic cât și științific, facultatea este capabilă sad ea o calificare superioară, prin direcțiile sale de specializare și prin doctorat, viitorilor fizicieni, cercetători științifici și cadre didactice universitare. Facultatea își propune să modernizeze, în continuare, procesul de învățământ șiș a devină un puternic centru de cercetare științifică fundamentală și aplicativa din domeniul fizicii și un domenii interdisciplinare care implică fizică. Specializările actuale din cadrul Facultății de Fizică sunt apreciate în perspective că specializări de viitor, corespunzând necesităților actuale și viitoare, pentru procesul de învățământ și mediul economic și de cercetare în care își pot desfășura activitatea absolvenții facultății.
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Exacte, în Timisoara
- Chimie CriminalisticăFacultatea de Chimie
- Physics and Technology of Advanced MaterialsFacultatea de Fizică
- Matematică didacticăFacultatea de Matematică şi Informatică
- FizicăFacultatea de Fizică
- Matematici financiareFacultatea de Matematică şi Informatică
- Web-designFacultatea de Calculatoare şi Informatică Aplicată
- Inteligenţă Artificială şi Sisteme Distribuite (în limba engleză)Facultatea de Matematică şi Informatică
- Chimie informaticăFacultatea de Chimie
- InformaticăFacultatea de Matematică şi Informatică
Facultatea de Fizică
Fizică ȋnseamnă "natură" ȋn limba greacă şi pentru că descifrează tainele acestei lumi, de la quarci pȃnă la stele, rămȃne regina ştiinţelor. Facultatea de Fizică ȋşi propune să deschidă o nouă perspectivă asupra rolului fizicii şi al fizicianului ȋn lumea actuală.
În prezent, Facultatea de Fizică dispune de laboratoare de specialitate, în care se desfășoară atât activități didactice, cât și de cercetare in vederea elaborarii lucrarilor de licenta, de disertatie sau doctorat. Un rol important in activitatea de cercetare îl joacă Institutul de Fizica, care funcționează din anul 1963. Înfințat inițial ca laborator de cercetare în domeniul rezonanței magnetice, acesta s-a dezvoltat pe parcurs ajungând în prezent să aibă mai multe laboratoare de cercetare în care iși desfașoară activitatea cadre didactice, cercetători, doctoranzi, studenți de la master și cei care iși pregătesc lucrarea de licență în diferite domenii ale fizicii. Dintre laboratoarele facultății, precum și a institutului amintim: laboratorul de magnetism, laboratorul de rezonanță electronică de spin, laboratorul pentru studiul materialelor oxidice supraconductoare cu temperatură critică ridicată, laboratorul de biomateriale, laboratorul pentru studiul materialelor oxidice cristaline și vitroase, laboratorul de fizică atomică și nucleară, laboratorul de corp solid, laboratorul de ultraacustică, laboratorul de optică, laboratorul de spectroscopie optică, laboratorul de laseri, laboratorul de optotehnică, etc.
Facultatea de Fizică participă în prezent la numeroase programe de cercetare cu alte universități și institute de cercetare din străinătate cum ar fi: Universitatea “Joseph Fourier” și Laboratorul de magnetism, din Grenoble; Universitatea Tehnică din Viena; Universitatea din Geneva; Universitatea Liberă din Bruxelles; Universitatea “Eotvos Lorand”, Budapesta; Universitatea “Kossuth Lajos”, Debrecen; Universitatea din Louvaine; Institutul de cercetare în domeniul corpului solid din Varșovia; Institutul de Fizică din Chișinău.
Informatii despre Universitatea de Vest din Timişoara (UVT)
În ultimii 12 ani, Universitatea a răspuns schimbărilor care au apărut în politica naţional-educaţională, schimbărilor demografice, cerinţelor economiei de piaţă, nevoilor locale şi regionale şi noilor tehnologii.
Toate aceste schimbări au condus la noi aşteptări din partea studenţilor, personalului academic şi administrativ. Universitatea de Vest din Timişoara oferă studenţilor pregătirea necesară pentru a contribui la dezvoltarea societății. Aceasta pregătire se desfăşoara în 11 facultăţi, care oferă o gamă variată de programe de formare iniţială şi cursuri postuniversitare.
Rezultatele atinse în multe programe care implică colaborare internaţională – în programe de mobilitate Socrates, PHARE, Leonardo da Vinci etc. – sunt cu adevarat impresionante şi se numără printre cele mai bune realizări ale universităţii.
Impresia generală pe care ne-a lăsat-o Universitatea de Vest din Timişoara este aceea că este o universitate creativă, energică, activă şi inovativă. Cadrele didactice, profesori şi cercetători, sunt foarte entuziaşti şi determinaţi să experimenteze toate noile oportunităţi şi modalităţi oferite de tehnologia informaţională. În afară de acestea, instrumentele multimedia moderne sunt disponibile în cele mai multe săli de curs din clădirile noi (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Drept).
(Fragmente din Raportul Comisiei de Evaluare - Proiectul Slazburg Seminar, 21-25 Octombrie 2003, Timişoara, ROMÂNIA )