Modelul european: economia socială europeană
Despre program
Programul de studii universitare de masterat „Modelul European. Economia Socială Europeană” este adresat persoanelor care practică activități în domeniul economiei sociale sau celor care doresc să se implice și/sau să dezvolte organizații cu vocație socială. În vederea realizării acestui lucru, este necesară o cât mai bună cunoaștere a contextului european și românesc pentru a putea identifica oportunitățile de pe piață și eventuale surse de finanțare.
Abordarea curriculară este făcută din perspectiva domeniului științelor politice (cu deschidere către domeniul relațiilor internaționale și studii europene), însă – ținând cont de natura specializării – conține numeroase elemente de interdisciplinaritate, presupunând cunoștințe de bază în specializările: științe politice; sociologie; asistență socială; administrație publică; administrație europeană; relații internaționale și studii europene; drept; drept european; management; relații economice internaționale; comunicare și relații publice; filosofie; protecția mediului.
Competențele dobândite pot fi aplicate și în cadrul activităților desfășurate de Centrul de Studii Europene, institut dezvoltat în cadrul SNSPA.
Economia socială (numită și „economie solidară” sau „al treilea sector) s-a dezvoltat din necesitatea de a găsi soluții noi, inovatoare unor probleme sociale, economice sau de mediu ale comunităților și pentru satisfacerea nevoilor membrilor comunității care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectorul public sau privat. În ultimele decenii, economia socială nu numai că și-a afirmat capacitatea de a contribui în mod eficient la rezolvarea noilor probleme sociale, ci și-a consolidat și poziția de instituție indispensabilă pentru o dezvoltare economică durabilă și stabilă. În această calitate, economia socială urmărește să adapteze serviciile nevoilor, să sporească valoarea activităților economice care satisfac nevoile sociale și să asigure o distribuție mai echitabilă a veniturilor și a bogăției, corectând dezechilibrele de pe piața muncii și reușind să aprofundeze și să consolideze democrația economică. Dat fiind acest context, misiunea principală a Programului de masterat Modelul European. Economia Socială Europeană este cea de a forma specialiști în domeniu, în vederea satisfacerii cererii de persoane calificate pentru acest segment de piață aflat în plin proces de extindere și diversificare. Mai precis, tinerii absolvenți pot alege să constituie noi entități economice în acest domeniu precum cooperativele, societățile mutuale, asociațiile, fundațiile etc., sau să lucreze pentru unele deja existente acolo unde piața muncii oferă această oportunitate.
Științe Politice și Comunicare
Ştiinţe politice
Ştiinţe politice
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Dreptul muncii şi al protecţiei sociale
- Relaţii de muncă în Uniunea Europeană
- Acţiune colectivă în UE
- Modelul economico-social al Uniunii Europene
- Cetăţenie europeană
- Integrare şi politici fiscale ale UE
- Drepturi
- libertăţi şi identităţi în Europa Seminar: Evaluarea proiectelor.
- Managementul fondurilor europene
- Introducere în economia socială
- Politici economice europene
- Sectorul terţiar şi redefinirea securităţii
- Etică şi Responsabilitate Socială
- Managementul organizaţiilor şi întreprinderilor cu vocaţie socială
- Dezvoltare durabilă
- Politici sociale comparate
- Seminar: Practici în evaluarea politicilor şi programelor publice
- Lobby şi Advocacy
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Politice și Comunicare, în Bucuresti
- Asistenţă managerială şi administrativăFacultatea de Litere
- Diplomație culturalăFacultatea de Ştiinţe Sociale
- Comunicare și publicitateFacultatea de Comunicare şi Relaţii Publice
- Administrarea Relațiilor Publice și Asistență ManagerialăFacultatea de Administraţie şi Afaceri
- Pedagogia învăţământului primar şi preşcolarFacultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
- Consilierea și managementul carierei în domeniul profesional și tehnicDepartamentul de Formare didactică și științe socio-umane
- Puterea executivă și administrația publicăFacultatea de Administraţie Publică
- Relaţii internaţionale şi studii europeneFacultatea de Ştiinţe Sociale
- Consilierea şi managementul carierei în domeniul profesional şi tehnicFacultatea de Inginerie Industrială și Robotică
Departamentul Relații Internaționale și Integrare Europeană
Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE) este domeniul fondator al Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative. DRIIE a fost gândit în aşa fel încât sa asigure o strânsă legătură între pregătirea teoretică și practica executată în sfera politicii externe, de securitate sau apărare, dezvoltând soluții capabile să realizeze conexiunea dintre zona academică și cea de expertiză. DRIIE organizează programe masterale în domeniul relațiilor internaționale, diplomației, studiilor de securitate și studiilor europene, care permit angajarea în domenii diverse, în spațiul public, dar și în cel privat.
Corpul profesoral al DRIIE este format din cadre didactice cu o îndelungată expertiză în domeniul relațiilor externe, diplomație, instituții de securitate națională, organizații nonguvernamentale internaționale, reputați practicieni sau personalități ale vieții publice românești și europene.
Informatii despre Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA)
Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), înfiinţată în 1991 ca școală de guvernare și de pregătire a specialiștilor în domenii esenţiale ale societăţii, este un reper în peisajul academic românesc. În cele peste două decenii de existenţă, la SNSPA s-au format profesioniști capabili să contribuie, prin cunoștinţele lor, la elaborarea și gestionarea politicilor publice în cadrul instituțiilor statului, la dezvoltarea relațiilor internaționale ale ţării, la organizarea și conducerea afacerilor în cadrul companiilor private, la optimizarea procesului de comunicare și de construire a imaginii de ţară sau de firmă.
SNSPA este o instituţie publică de învăţământ superior, de cercetare știinţifică și de pregătire academică și profesională de înalt nivel naţional și internaţional, care include toate cele trei cicluri de învăţământ: licenţă, masterat, doctorat.
SNSPA formează și dezvoltă competențe profesionale în știinţe politice, sociologie, științe administrative, relaţii internaţionale, diplomație, studii europene, știinţe ale comunicării, psihologie, management, resurse umane, contribuind astfel la transformările naţionale și internaţionale, în spiritul valorilor și principiilor democratice.
Ca răspuns la o necesitate socială apărută în România după 1989, SNSPA a fost fondată sub forma unui program postuniversitar, după modelul școlilor de guvernare din Franţa, Belgia, Marea Britanie, SUA. Iniţiativa organizării sale a pornit de la cerinţele situaţiei cu care se confrunta România la începutul anilor ‘90 în privinţa formării/perfecţionării specialiștilor în știinţele administrative și politice, de la necesitatea creării resurselor de expertiză în aceste domenii, a pregătirii unor specialiști pentru domeniul public, în condiţiile reformei și ale strategiei de integrare în structurile europene și euro-atlantice.
SNSPA se distinge prin angajamentul pe care îl manifestă pentru educaţie cu scopul de a obţine răspunsuri la probleme contemporane, atât la nivel național, cât și la nivel regional și global. SNSPA oferă numeroase programe de studii, la toate ciclurile și formele de pregătire universitară, acreditate sau autorizate, întreaga structură a programelor de studii fiind compatibilizată cu programul Bologna.