Despre program

1. MISIUNEA

Misiunea principala a programului de MANAGEMENTUL INREGISTRARII SISTEMATICE IN CONTEXTUL DEZVOLTARII RURALE este de a pregati specialisti in domeniul dezvoltarii rurale la nivel national.

Ponderea populatiei rurale si a suprafetei ocupate de spatiul rural, precum si importanta vietii rurale pentru o tara, fac ca problema dezvoltarii si amenajarii rurale sa capete dimensiuni si importanta nationala si internationala.

Problema dezvoltarii si amenajarii rurale este una dintre cele mai complexe teme ale contemporaneitatii, datorita faptului ca, in esenta sa, presupune realizarea unui echilibru intre cerinta de conservare a spatiului rural economic, ecologic si social-cultural, pe de o parte, si tendinta de modernizare a vietii rurale, pe de alta parte. In acelasi timp, dezvoltarea si amenajarea rurala se afla la confluenta dintre tendinta de expansiune a urbanului, a dezvoltarii agresive a industriei in spatiul rural si cerinta de a mentine, pe cat este posibil, ruralul la dimensiunile sale actuale. In fine, dezvoltarea si amenajarea rurala, care tinde sa se modernizeze, sa se europenizeze ca arie de cuprindere, la nivelul fiecarei tari, are ca principal obiectiv mentinerea si conservarea caracterului national al spatiului si culturii rurale, iar acolo unde s-au produs grave distrugeri (fizice sau socio-culturale) locale, regionale sau nationale (cum este cazul tarilor foste comuniste si in unele zone superindustrializate in Europa occidentala) se propunea solutia reconstructiei sau, eventual, a restaurarii acestor zone, in sensul readucerii lor la standardele de ruralitate.

In cadrul specializarii de ,,MANAGEMENTUL INREGISTRARII SISTEMATICE IN CONTEXTUL DEZVOLTARII RURALE” un rol important il are posibilitatea de a aplica tehnicile si cunostintele din domeniu in cadrul cercetarii si proiectelor aferente din domenii conexe, realizandu-se astfel o interdisciplinaritate si corelare a directiilor de studiu si cercetare-dezvoltare. In acest sens, misiunea specializarii este de a aprofunda notiunile legate de cunoasterea, cercetarea, ameliorarea si dezvoltarea spatiului rural, activitati de importanta vitala pentru o tara, atat prin dimensiunea spatiului rural, exprimata prin suprafata detinuta, cat si prin ponderea populatiei ocupate in activitati productive, de servicii social-culturale, de habitat si de turism.

Alaturi de cele amintite mai sus, dezvoltarea unor ferme individuale, sistematizarea si amenajarea intregului spatiu rural, alimentarile cu apa si evacuarile de ape uzate, in mod controlat, evidența situatiei parcelelor cadastrale, toate acestea fac necesara pregatirea unui specialist in domeniul dezvoltarii rurale.

2. OBIECTIVE

Obiectivele de formare specifice specializarii de MANAGEMENTUL INREGISTRARII SISTEMATICE IN CONTEXTUL DEZVOLTARII RURALE sunt generate de indeplinirea si punerea in aplicare a urmatoarelor trei categorii de obiective:

Obiective cognitive:

  • dezvoltarea capacitații de a utiliza concepte specifice inregistrarii sistematice in contextul dezvoltarii rurale;
  • formarea capacitații de evaluare a gradului de complexitate a activitaților specifice inregistrarii sistematice in raport cu specificul fiecarei zone rurale;
  • dezvoltarea abilitaților de interpretare a paradigmelor din domeniul inregistrarii sistematice in vederea identificarii unor soluții favorabile dezvoltarii rurale.

Obiective aplicative:

  • formarea deprinderilor de elaborare si implementare a strategiilor specifice managementului dezvoltarii spatiului rural;
  • antrenarea capacitații de gestionare si promovare a resurselor de dezvoltare rurala durabila;
  • dezvoltarea abilitaților de conducere a actiunilor de inregistrare sistematica in contextul dezvoltarii rurale;
  • formarea capacitații de consiliere profesionala in vederea promovarii inregistrarii sistematice in mediul rural;
  • dezvoltarea capacitații de elaborare a unor proiecte profesionale specifice domeniului inregistrarii sistematice;
  • dezvoltarea deprinderilor de aplicare a modelelor si tehnicilor de inregistrare sistematica in vederea optimizarii activitatilor din mediul rural.

Obiective de comunicare si relationare:

  • dezvoltarea capacitatii de comunicare si negociere cu beneficiarii lucrarilor de inregistrare sistematica;
  • dezvoltarea deprinderilor de relaționare interpersonala și lucru in echipa;
  • formarea prin pregatire psiho-pedagogica a unor cadre didactice de specialitate in domeniul dezvoltarii rurale.

Misiunea specializarii este didactica, stiintifica si de consulting. Principala preocupare o reprezinta pregatirea profesionala la un inalt nivel stiintific si tehnologic a viitorilor specialisti ce vor activa in domeniul dezvoltarii rurale. In acest sens, planul de invatamant si continutul programelor disciplinelor urmaresc realizarea unei pregatiri profesionale corespunzatoare care la va da posibilitatea absolventilor sa desfasoare activitati in institutii publice si private din domeniile de competenta, servicii de consultanta, in invatamant si cercetare sau ca experti in domeniu. In paralel, se urmareste antrenarea studentilor in activitatile de cercetare stiintifica a disciplinelor de profil, inclusiv a celor angajati pe baza de contract, in vederea formarii deprinderilor si insusirii metodicii de cercetare.

Limba de predare
Romana
Statut acreditare
Acreditat
Perioada de studii
2 ani
Forma de invatamant
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
  • Economia spaţiului rural
  • Managementul dezvoltării rurale durabile
  • Managementul proiectelor de finanțare pentru dezvoltare rurală
  • Dreptul de proprietate
  • Cadastru digital și carte funciară
  • Cartografie digitală
  • Tehnici și tehnologii moderne de achiziție a datelor
  • Metode moderne de evaluare a proprietății imobiliare
  • Lucrări speciale de îmbunătățiri funciare
  • Acorduri
  • avize și autorizații
  • Tehnici moderne de proiectare
  • Fotointerpretare și modelare 3D
  • Etică și integritate academică
  • Practică de specialitate
  • Cercetare ştiinţifică
  • documentare şi întocmire lucrare de disertaţie
  • Susţinerea lucrării de disertaţie

Intra in familia Educativa

În România, un absolvent are de ales între peste 5.000 de programe de licență și de master de la 520 de facultăți din 100 de universități.
Taxă studii/an
--- lei
Taxă de înscriere
--- lei
Număr total de locuri
---
Candidați per loc
---
Locuri buget
---
Locuri taxă
---
Ultima medie (buget)
---
Ultima medie (taxă)
---
Alte programe din domeniul
Științe Agricole, în Timisoara

Facultatea de Agricultură

Facultatea de Agricultură a fost înfiinţată în anul 1912. Este cea mai veche şi prestigioasă instituţie romanească de învăţământ universitar agricol. A acordat prima diplomă de inginer agronom din România. Misiunea de bază a facultăţii este aceea de formare a specialiştilor pentru unul din cele mai complexe domenii ale economiei naţionale. Aceştia vor avea o bogată pregătire teoretică şi practică, fiind capabili să gestioneze problemele tot mai complexe din agricultura românească. De asemenea, prin cunoştinţele dobândite vor putea exercita funcţii de management şi marketing, exploatare a utilajelor specifice, protecţia plantelor etc. Toate acestea în conformitate cu noile legi specifice din agricultură, cu dinamica fondului funciar, cu noile cerinţe europene. Totodată, viitorii absolvenţi ai facultaţii sunt instruiţi pentru activitatea de cercetare, pedagogie şi metodică pentru a deveni cadre didactice în învăţământul preuniversitar şi universitar. O altă misiune a facultăţii este şi aceea de pregătire continuă a absolvenţilor prin masterat, doctorat sau alte specializări postuniversitare. Realizarea misiunii se bazează pe îndeplinirea următoarelor obiective: - asigurarea numărului de studenţi corespunzător bazei tehnico - materiale şi nivelului de absorbţie al pieţei cu forţă de muncă; - dezvoltarea şi modernizarea bazei tehnico - materiale pentru învăţământ şi cercetare; - creşterea calităţii procesului de învăţământ şi a cercetării ştiinţifice, prin asigurarea spaţiilor de învăţământ, laboratoare de cercetare, ateliere de proiectare, câmpuri şi loturi experimentale, mijloace de informatizare, biblioteci, cât şi generalizarea sistemului concurenţial privind licitarea unor programe de cercetare pe plan local, naţional şi internaţional; - conservarea, dezvoltarea, aplicarea şi răspândirea creaţiei ştiinţifice în domeniul agricol, inginerie alimentara, stiinte economice, biologie; - specializarea postuniversitară a absolvenţilor prin masterat şi doctorat; - perfecţionarea activităţii didactico-metodice a absolventilor nostri care vor deveni cadre didactice în gimnazii şi licee agroindustriale, licee de cultură generală, universităţi; - actualizarea instruirii absolventilor din zona de influenţă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, prin cursuri de specializare; - acordarea de consultanţă agenţilor economici în domeniul producţiei agricole şi a celei colaterale; - ameliorarea continuă a activităţilor şi performanţelor prin valorificarea experienţei universităţilor şi centrelor de cercetare de referinţă din ţară şi străinătate în domeniul producţiei agricole.
Aleea Mihail Sadoveanu nr. 3

Informatii despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I Al României” din Timişoara

Universitate de referință în partea de vest a României, USAMVBT oferă o varietate de specializări academice agronomice în cadrul a 6 facultăți: Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură și Silvicultură, Facultatea de Management Agricol, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii. 

Universitatea se mândrește cu un modern campus universitar, care a fost conceput ca un complex de clădiri – spații de învățământ, laboratoare pentru cercetare ştiinţifică, spaţii şi terenuri pentru activitatea de microproducţie şi producţie agroalimentară, localuri sociale: cămine, cantină, suprafeţe pentru activităţi sportive şi recreative. Studenții au la dispoziție spații modernizate recent, amfiteatre, laboratoare, săli de curs și seminar. Practica studenților din universitate se desfășoară la Stațiunea didactică, în Clinicile veterinare, la Stațiunea tinerilor naturaliști, precum și la firme de profil. Structura spațiilor de învățământ însumează 15.630 m² suprafață utilă și 25.370 m² suprafață desfășurată. USAMVBT oferă studenților un număr de 1.630 locuri în 5 cămine studențești. Camerele, amenajate cu mobilier modern, oferă conectare gratuită la Internet. Cantina studențească, cu un număr de 450 locuri si o suprafață de 1.589 m², este considerată una dintre cele mai moderne si frumoase din țară.

Universitatea şi-a lărgit continuu aria de colaborare cu unităţi de cercetare şi învăţământ din ţară şi mai ales din străinătate, având la această dată relaţii cu universităţi din peste 15 ţări.

Statut Universitate
public
Acreditare Universitate
acreditat
Grad de încredere
ridicat
Informații de acreditare și contact pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I Al României” din Timişoara
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Abonare email footer