Limba şi literatura norvegiană – Limba şi literatura română / maghiară/ modernă (engleză, franceză, germană, rusă, italiană, spaniolă, coreeană, finlandeză, japoneză, chineză, ucraineană) / latină/ greacă veche / ebraică / Literatura universală și comparată
in cadrul Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), din Cluj-Napoca, Transilvania
Despre program
Departamentul este sprijinit de Centrul norvegian pentru cooperare internaţională în învăţamintul superior (SIU), de NORLA prin Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei, de Institutul suedez din Stockholm, de Ambasada Regală a Norvegiei şi de alte ambasade din țările nordice din București prin: materiale destinate procesului de învăţământ (aparatură, publicaţii, materiale de interes general); vizite ale unor personalităţi marcante ale vieţii culturale şi academice din Scandinavia; burse de studiu pentru studenţi şi cadre didactice; materiale pentru manifestări culturale: expoziții, filme, etc. Programul de limbă şi literatură norvegiană s-a bucurat de atenţia Casei Regale Norvegiene cu prilejul vizitei oficiale de stat în România efectuată de Majestăţile Lor Regele Harald si Regina Sonja în 1999. Lectoratul a primit din partea Majestăţilor Lor Regele Harald şi Regina Sonja două burse de studiu în Norvegia pentru studenţi în anul universitar 1999-2000. În 2003 promotorului de program, Sanda Tomescu-Baciu, i s-a acordat Ordinul regal de merit în grad de cavaler, clasa întâi.
Științe Umaniste
Limbă şi literatură
Limbă şi literatură
Licență
Romana
Acreditat
3 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Limbă norvegiană (1) - Fonologie şi morfologie
- Cultură şi civilizaţie scandinavă
- Lingvistică generală
- Curs opţional 1
- Educație fizică 1
- Limbă norvegiană - Morfologie
- Literatură norvegiană (1) - Epoci literare
- Teoria literaturii
- Iniţiere în metodologia de cercetare ştiinţifică
- Educație fizică 2
- Limbă norvegiană (3) - Sintaxă
- Literatură norvegiană (2) Proză scurtă
- Practică profesională 1
- Literatură comparată. Curs opţional 2
- Limbă norvegiană (4) Lexicologie
- Literatură norvegiană (3) Genuri literare
- Practică profesională 2
- Literatură comparată. Curs opţional 3
- Curs opţional 4
- Limba norvegiană (5) Variaţia şi dezvoltarea limbii norvegiene
- Literatură norvegiană (4) Modernitate şi tradiţie în lit. norvegiană
- Practică profesională și de cercetare 1
- Curs opţional 5
- Curs general opţional 6
- Limbă norvegiană (6) Analiză semantică şi traducere
- Literatură norvegiană (5) Literatură şi imagine
- Practică profesională și de cercetare 2
- Semiotica şi ştiinţele limbajului
- Curs opţional 8
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Umaniste, în Cluj-Napoca
- Limba și literatura englezăFacultatea de Litere
- Istorie (invatamant la distanta)Facultatea de Istorie şi Filosofie
- ArheologieFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Limba şi literatura română – Limba şi literatura maghiară/modernă (engleză, germană, franceză, rusă, italiană,spaniolă)/latină/greacă veche/ebraică/Literatura universală şi comparatăFacultatea de Litere
- EtnologieFacultatea de Litere
- Filologie clasicăFacultatea de Litere
- Istoria Europei de Sud-EstFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Limba și literatura germanăFacultatea de Litere
- Turism cultural (în limba maghiară)Facultatea de Istorie şi Filosofie
Facultatea de Litere
Facultatea de Litere a Universității din Pitești are obiective clare, realizabile și cuantificabile în acord cu politicile educaționale cu caracter național și european: Formarea, calificarea și specializarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor proprii astfel încât să fie adaptați exigențelor științei și societății contemporane. Ridicarea nivelului calificărilor științifice prin afirmarea performanțelor științifice ale membrilor comunității academice în cadrul comunității științifice transnaționale și în cadrul cooperării internaționale. Promovarea spiritului de liber examen, a gândirii critice, achiziționarea, înnoirea și perfecționarea cunoștințelor; Participarea științei și culturii românești la dezvoltarea științei și culturii universale; Afirmarea identității culturii naționale și participarea la procesul de integrare europeană. Oferirea de servicii sociale și culturale membrilor comunității academice, dar și celor din afară ei, prin difuzarea valorilor culturale, științifice, prin realizarea echilibrului necesar între cultură umanistă și cea științifică etc.Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.
Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.