Jurnalism
in cadrul Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), din Iasi, Moldova
Despre program
Pentru că ești o fire curioasă și îndrăzneață care știe să scrie și să vorbească ai tot ce îţi trebuie să fii jurnalist, așa că te înscrii la Facultatea de Litere la specializarea Jurnalism. În acest mod poți să te mândrești luând cu microfonul în mână cele mai bune reportaje, să te prezinți telespectatorilor în emisiuni la televiziune sau să fii vocea plăcută de la radio și să scrii în paginile ziarelor online pentru ca articolele tale să fie citite de toți prietenii tăi. Ca să poți face asta intri pe băncile facultății și înveți despre tainele discursului și textului jurnalistic, ale mass-mediei, ale canalelor de comunicare dar și ale jurnalismului online. Îți vei găsi inspirația în presa din istoria culturii românești, te vei pregăti pentru subiectele anchetate studiind tehnica investigațiilor psihosociale, iar discipline precum comunicarea publică, relațiile publice și publicitatea te vor ajuta să știi cât mai multe despre comunicare și promovare. Pentru a fi un jurnalist onest urmezi cursurile de legislația presei, etica și deontologia jurnalistică. Credem că știi deja că vei ajunge un jurnalist care să ancheteze cu plăcere în presa scrisă, radio, TV și online așa că ai posibilitatea să exersezi din facultate implicându-te în proiecte extracurriculare. Poți scrie în paginile revistei Alma Mater, Opinia Studenţească și ale agențiilor de știri CuzaNet și WebMIX sau poți exersa prezentând la radio Nord Est FM. Îți dăm și un sfat, înscrie- te în Asociația Studenților Jurnaliști pentru a învăța să îți practici meseria dorită încă din anii de studenție.
Științe Politice și Comunicare
Ştiinţe ale comunicării
Jurnalism
Licență
Romana
Acreditat
3 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Limba română. Discursul jurnalistic
- Presa în istoria culturii româneşti
- Introducere în ştiinţele limbajului şi comunicării
- Introducere în sistemul mass-media
- Limba străină (Engleză / Germană / Franceză)
- Informatică pentru presă
- Discursul jurnalistic
- Genuri și specii jurnalistice
- Mass-media româneşti actuale
- Practică de specialitate
- Abilităţi IT pentru jurnalişti
- Limba străină (Engleză / Germană / Franceză)
- Mass-media în era digitală
- Broadcasting Radio
- Limba străină (Engleză / Germană / Franceză)
- PACHET OPŢIONAL A (Drept şi legislaţie media A1
- Politică şi mass-media A2)
- PACHET OPŢIONAL B (Jurnalism cultural
- Jurnalism de opinie
- Jurnalism tehnico-științific)
- Etică şi deontologie jurnalistică
- Metode de cercetare în ştiinţele sociale
- Broadcasting TV
- Tehnici de lucru specializate
- Istorie modernă şi contemporană
- PACHET OPȚIONAL C (Comunicare interculturală C1
- Mass-media internaţionale C2
- Comunicare de criză şi risc C3
- Antropologie culturală C4)
- Practică de specialitate
- Tehnici mediatice
- Comunicare vizuală. Design jurnalistic
- Comunicare publică. Relaţii publice
- PACHET OPŢIONAL D (Jurnalism de date D1
- Fotojurnalism D2
- Jurnalism mobil D3
- Jurnalism narativ. Scriere creativă D4)
- PACHET OPŢIONAL E (Teoria şi istoria mentalităţilor în media E1
- Mass-media şi grupuri vulnerabile E2
- Canale şi tehnici media
- Educație fizică
- Jurnalism online
- Comunicare şi marketing în era digitală)
- PACHET OPŢIONAL F (Publicitate F1
- Management de presă F2)
- PACHET OPȚIONAL G (Atelier de reportaj pentru presa scrisă G1
- Atelier de reportaj multimedia G2
- Atelier de reportaj radio G3
- Atelier de reportaj TV G4)
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Politice și Comunicare, în Iasi
- Comunicare si relatii publiceComunicare si Relatii Publice
- PedagogieFacultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
- Relaţii publice şi publicitateFacultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice
- Administraţie publicăFacultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA)
- Negocieri – relații publiceFacultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA)
- Administraţie publică (ID)Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA)
- Comunicare și relații publiceFacultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice
- Administrație publicăFacultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA)
- Diagnoză şi intervenţie la persoanele cu cerinţe specialeFacultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
Facultatea de Litere
Facultatea de Litere a Universității din Pitești are obiective clare, realizabile și cuantificabile în acord cu politicile educaționale cu caracter național și european: Formarea, calificarea și specializarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor proprii astfel încât să fie adaptați exigențelor științei și societății contemporane. Ridicarea nivelului calificărilor științifice prin afirmarea performanțelor științifice ale membrilor comunității academice în cadrul comunității științifice transnaționale și în cadrul cooperării internaționale. Promovarea spiritului de liber examen, a gândirii critice, achiziționarea, înnoirea și perfecționarea cunoștințelor; Participarea științei și culturii românești la dezvoltarea științei și culturii universale; Afirmarea identității culturii naționale și participarea la procesul de integrare europeană. Oferirea de servicii sociale și culturale membrilor comunității academice, dar și celor din afară ei, prin difuzarea valorilor culturale, științifice, prin realizarea echilibrului necesar între cultură umanistă și cea științifică etc.Informatii despre Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC)
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare. Cu peste 24.000 de studenţi şi aproximativ 800 de cadre didactice, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu 286 de universităţi din străinătate.
Odată cu adoptarea procesului Bologna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima instituţie de învăţământ superior din România centrată pe student. Printr-o bogată ofertă de studii complementare, de la toate facultăţile, universitatea le oferă studenţilor libertatea de a-şi croi propriul traseu academic prin dobândirea de cunoştinţe în domenii la alegere. Cercetarea se desfăşoară la nivel de top, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” deţinând poziţia fruntaşă într-un clasament naţional al cercetării realizat pe baza standardelor internaţionale în anul 2007.
Colectivele de cadre didactice din universitate sunt implicate în peste 442 de proiecte naţionale şi internaţionale, prin intermediul a 24 de centre de cercetare şi de excelenţă, ale căror rezultate sunt prezentate în numeroase articole publicate în reviste de prestigiu.
Prin iniţiative unice de stimulare a performanţelor în cercetare, de încurajare a unui model didactic interactiv şi creativ şi de atragere a celor mai valoroşi tineri în viaţa academică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se angajează să vizeze excelenţa în orice activitate.