Fotografie şi imagine dinamică
in cadrul Universitatea Națională de Arte din București, din Bucuresti, Muntenia
Despre program
Departamentul a aparut în 1995, ca initiativa a unui grup de artisti (Iosif Kiraly, Radu Igazsag, Calin Dan, Roxana Trestioreanu) interesati de rolul noilor medii in educatia artistica. In 2005 Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare acredita FVPCI nivel licenta, iar in 2009 a fost acreditata specializarea Fotografie si Imagine Dinamica nivel Master. Misiunea Departamentul, similara cu cea a Universitatii, este de a promova educatia si cercetarea artistica, de a promova cultura si arta romana.
In cadrul unui sistem educational de tip traditional, specializarea promoveaza noile tehnologii. Disciplinele artistice (desen, culoare, performance, instalatie, video, fotografie, etc.) sunt gandite din perspectiva transdisciplinaritatii, a dialogului propus de teoriile estetice, multimediale, multimedia. Educatia artistica oferita de Departament ii ajuta pe studenti sa gandeasca imaginativ, sa rezolve probleme vizuale, sa se adapteze usor unor situatii diverse si sa-si cunoasca si depaseasca limitele creative.
Departamentul Foto, video, procesare computerizata a imaginii, recunoscut pe plan national si international, se adreseaza celor care doresc sa-si dezvolte aptitudinile fotografice, filmice intr-un cadru artistic. Studentii vor primi cunostiinte valoroase, bazate pe un standard si practica profesionala. Tehnicile traditionale film analog sunt prezentate alaturi de tehnologia imaginii digitale, sunt explorate tehnici experimentale si alternative de captare si procesare a materialului imagistic. Cunostiinte de baza pentru realizarea unui proiect – fie ca aceasta vizeaza promovarea unui produs sau eveniment, marketing, strategii de comunicare ‒ sunt predate in cadrul cursurilor optionale si de specialitate.
Cunoasterea tehnologiilor si teoriilor „noilor medii” dau o sansa absolventilor nostri de a fi pregatiti pentru o cariera in domeniul comunicatiei vizuale si media, incluzand consultanta in Web design, design de DVD, CD-ROM, advertising, publicatii sau artist liber profesionist.
Inca din primii ani de activitate Departamentul si-a propus sa promoveze o imagine pozitiva, clara a strategiei sale prin organizarea unor evenimente culturale, prin participarea in evenimente artistice, educationale: seminariile "Gender and Ageing presented in Media and Art", "Timing Art – Filtering Art" si "The Impact of Technology on the Visual Culture" au fost selectate si prezentate in cadrul proiectului Good Practice pe site-ul European League of Institutes of the Arts. Un alt eveniment important a fost organizarea in 2008 a Festivalului International de Film Experimental UNARTE FEST. Proiectul de cercetare Ro_archive a fost prezentat in publicatia "artesNET- Peer Power! The Future of Higher Arts Education in Europe" European League of Institutes of the Arts. Proiectul a ajutat ca departamentul sa fie implicat intr-un proiect al Ambasadei Norvegiei la Bucuresti "EEA & Norway Grants Instantanee: retrospective si oportunitati".
Participari (selectie din perioada 2007-2012):
Filmul studentului Cristian Ionescu este selectat la festivalul One Minute Gent, Belgia, in 2007; In 2009 Michele Bressan primeste Marele Premiu si Cristina Vladu premiul doi al Fundatiei Muzeului Essl, Austria; Lucrarile studentilor Bogdan Garbovan, Cristian Ionescu, Michele Bressan si Daniel Djamo au fost selectat in Festivalul Neu/New 2009-2011.
Intr-o alta selectie au fost incluse lucrari ale studentilor nostri "Badly Happy: Pain, Pleasure and Panic in Recent Romanian Art" 2010 la The Performance Art Institute (PAI) din San Francisco, curator Erwin Kessler si Stephen Tourell; O selectie de fotografii ale studentilor sunt prezentate in 2011 in cadrul "New Wave Photography – Young Artists from Central and Eastern Europe" The Crypt Gallery (St Pancras), UK; Din 2008 si pana in prezent, castigatorii selectiei romanesti pentru concursul anual al Absolventilor Universitatilor de Arta din Europa "Start Point Prize" au fost studenti ai departamentului Foto, Video, Procesarea Computerizata a Imaginii din UNA, ale caror lucrari s-au bucurat de mare apreciere in expozitiile internationale organizate in Republica Ceha.Portofoliul lui Michele Bressan a fost selectat de GATE11 -International Departures -Fondazione Fotografia Modena
Filmul lui Dragos Bardac "Life Buoy" 2010 a castigat Best Music Video la Festivalul Filmul de Piatra Piatra Neamt 2010, selectat FESTIVAL TEMPS D’IMAGES 2010 Cluj-Napoca, la Romanian Film Days 2011 la Viena, la Biennial of Creative Video realizata in colaborare Muzeul Guggenheim, selectat pentru Cooper Video Wall la the Cooper Design Space Building, San Francisco. Dar cu siguranta cel mai important eveniment in care a fost implicat un absolvent al departamentului, Bogdan Bordeianu, este concursul "reGeneration2: Tomorrow’s Photographers Today", organizat de Musée de l'Elysée Lausanne, care s-a finalizat cu o expozitie itineranta la Cape Town, Milan, Pingyao, Miami, Budapest, New York, etc si un catalog publicat la Thames & Hudson (Paris/London).
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- IMAGINE SI NARATIUNE
- IMAGINEA VIZUALA IN EPOCA POST –FOTOGRAFICA
- TENDINTE IN FOTOGRAFIA CONTEMPORANA
- TENDINTE IN ARTA VIDEO CONTEMPORANA
- SUNET SI IMAGINE
- FOTOGRAFIA DE LA CONCEPT LA PROIECT
- FOTOGRAFIA CA ARTA CONTEMPORANA. CONCEPTE
- TEME
- STRATEGII
- INTERNET ART
- TENDINTE IN ARTA VIDEO CONTEMPORANA
- PRACTICI ARTISTICE IN CONTEXT INSTITUTIONAL SAU ALTERNATIV
- VIZUAL SI CREATIVITATE IN ARTA CONTEMPORANA. CURS DE INTERPRETARE A IMAGINII
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Arte, în Bucuresti
- Art of Game DesignFacultatea de Film
- New Media DesignFacultatea de Film
- Fotografie şi imagine dinamicăFacultatea de Arte Plastice
- Conservare şi restaurare de arhitectură (la Sibiu)Facultatea de Arhitectură
- Artă muralăFacultatea de Arte Decorative şi Design
- Studii de Teoria FilmuluiFacultatea de Film
- MuzicăFacultatea de Ştiinţe Socio-Umane
- Arhitectură (în limba engleză)Facultatea de Arhitectură
- Producție de filmFacultatea de Film
Facultatea de Arte Plastice
Misiunea fundamentală a UAD este atât formarea de profesioniști în domeniile artelor plastice, decorative și designului, capabili să producă un impact semnificativ în câmpul cultural, comercial și industrial al societății de azi, cât și pregătirea și perfecționarea profesorilor de educație artistică pentru învățământul preuniversitar și universitar. UAD își propune ca absolvenții ei să fie promotorii transformării calitative a ambientului uman, spiritual și material. Universitatea de Arta și Design oferă studenților un înalt nivel de educație vizuală prin metode de învățământ care valorifică tradiția cultural-artistică autohtonă și asimilează forme de limbaj artistic contemporan.Informatii despre Universitatea Națională de Arte din București
Universitatea Națională de Arte din București asigură o formare adecvată pentru viitorii practicieni si teoreticieni, premiză esentială a educației oferite fiind racordarea la cerințele societății române actuale, precum și sincronizarea cu tendințele și curentele artistice semnificative ale artei contemporane universale.