Arhivistică
in cadrul Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), din Iasi, Moldova
Despre program
În cadrul acestei specializării de master se urmăreşte aprofundarea pregătirii de specialitate a studenţilor în câteva direcţii fundamentale: înţelegerea funcţionării instituţiilor statului; aprofundarea ştiinţelor speciale ale Istoriei; cercetarea şi valorificarea ştiinţifică a documentelor din perspectivă istorică şi culturală; organizarea şi prelucrarea fondurilor de arhivă istorică existente la Arhivele Naţionale ale României; asistarea creatorilor de documente în vederea administrării corespunzătoare a acestora. Misiunea specializării de master Arhivistică este aceea de a forma specialişti de înaltă calificare pentru arhive, cercetare ştiinţifică, muzee, învăţământ preuniversitar şi universitar.
Științe Umaniste
Istorie
Arhivistică
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Instituții medievale și pre-moderne în spațiul european și românesc
- Științele speciale ale istoriei
- Fonduri
- colecții și arhive familiale
- Constituirea
- prelucrarea și păstrarea arhivelor: norme
- tehnici și practici profesionale
- Legislația și managementul arhivei contemporane
- Practică de specialitate
- Limba latină / Limba slavă veche
- Pelografie latină / Paleografie slavă
- Forme de stat și guvernământ în perioada modernă în spațiul european și românesc
- Arhivele de la Regulamentul Organic până în 1947
- Paleografie româno-chirilică
- Practică de specialitate
- Forme de guvernământ și structuri instituționale în Europa interbelică
- Arhivele în perioada regimului comunist
- Uniunea Europeană - arhive și biblioteci
- Practică pentru elaborarea lucrării de disertație
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Umaniste, în Iasi
- Limba şi literatura italiană (A)- Limba şi literatura modernă/ Română / Literatură universală şi comparată*Facultatea de Litere
- Traducere şi interpretare (dublă specializare: engleză (A) și franceză sau germană)Facultatea de Litere
- ArhivisticăFacultatea de Istorie
- ArhivisticăFacultatea de Istorie
- Didactica limbii franceze ca limbă străină și educație interculturalăFacultatea de Litere
- Limba şi literatura franceză (A) – Limba şi literatura modernă/ Română/Literatură universală şi comparată *Facultatea de Litere
- Lingvistică aplicată – Didactica limbii englezeFacultatea de Litere
- ArheologieFacultatea de Istorie
- Literatură universală şi comparată (A) – Limbă şi literatură modernăFacultatea de Litere
Facultatea de Istorie
Facultatea de Istorie pregăteşte specialişti cu înaltă calificare pentru învăţământul şi cercetarea istorică din România. Istoria se numără printre cele mai vechi discipline din învăţământul superior românesc din Principate. În Moldova, ea figurează în programa Seminarului de la Socola (Iaşi) încă din 1808. La Academia Mihăileană ia naştere cea dintâi Catedră de istoria românilor, al cărei prim reprezentant a fost, între anii 1843-1844, Mihail Kogălniceanu. După fondarea Universităţii din Iaşi (la 26 octombrie 1860), istoria a fost predată timp de mai multe decenii în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Litere, apoi ca parte a Facultăţii de Istorie – Geografie şi, ulterior, a Facultăţii de Istorie – Filosofie, sfârşind prin a se individualiza, în ianuarie 1990, în cadrul Facultăţii de Istorie.
Principalele domenii de cercetare sunt: istoria universală (domeniu prin care se este continuată o tradiţie care datează încă de la fondarea Facultăţii), arheologia preistorică şi antică (domeniu în care s-a format o adevărată şcoală, cu recunoaştere naţională şi internaţională), editarea izvoarelor Evului Mediu românesc, genealogia istorică, fenomene şi evenimente importante ale istoriei moderne şi contemporane. În acelaşi timp, în ultimii ani, s-au conturat direcţii noi, consensuale cu cele mai recente evoluţii istoriografice: istoria socială şi a mentalului colectiv, istoria culturii şi a ideilor etc.
Resurse şi facilităţi: Laborator de arheologie, înzestrat cu posibilităţi de restaurare a materialului şi cu o expoziţie permanentă. Bibliotecă de specialitate, cu un fond de aproximativ 33.500 titluri/carte în 36.000 volume şi 394 titluri/periodice româneşti şi străine. Bibliotecă specială, organizată în cadrul Catedrei de Istorie contemporană. Biblioteca de Istorie se află în Complexul Studenţesc Codrescu, Str. Gh. Asachi, nr. 14, 700483, Iaşi, Telefon: 0232 20 1663.
Informatii despre Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC)
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare. Cu peste 24.000 de studenţi şi aproximativ 800 de cadre didactice, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu 286 de universităţi din străinătate.
Odată cu adoptarea procesului Bologna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima instituţie de învăţământ superior din România centrată pe student. Printr-o bogată ofertă de studii complementare, de la toate facultăţile, universitatea le oferă studenţilor libertatea de a-şi croi propriul traseu academic prin dobândirea de cunoştinţe în domenii la alegere. Cercetarea se desfăşoară la nivel de top, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” deţinând poziţia fruntaşă într-un clasament naţional al cercetării realizat pe baza standardelor internaţionale în anul 2007.
Colectivele de cadre didactice din universitate sunt implicate în peste 442 de proiecte naţionale şi internaţionale, prin intermediul a 24 de centre de cercetare şi de excelenţă, ale căror rezultate sunt prezentate în numeroase articole publicate în reviste de prestigiu.
Prin iniţiative unice de stimulare a performanţelor în cercetare, de încurajare a unui model didactic interactiv şi creativ şi de atragere a celor mai valoroşi tineri în viaţa academică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se angajează să vizeze excelenţa în orice activitate.