Arheologie şi studii clasice
in cadrul Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), din Cluj-Napoca, Transilvania
Despre program
Obiectivele pregătirii pe care acest program o asigură sunt aprofundarea cunoştinţelor generale despre protoistoria şi istoria antică europeană şi naţională, ca şi dobândirea competenţelor specifice arheologiei de teren. Absolvenţii acestui masterat de 4 semestre vor avea posibilitatea să predea istoria în licee şi colegii, şi/sau să devină arheologi, muzeografi, cercetători în instituţii de specialitate. Diploma aceasta este una dintre condiţiile pentru înscrierea în Registrul Arheologilor din România.
Calitatea activităţilor didactice este garantată de bibliotecile aflate la dispoziţia studenţilor, de competenţa cadrelor didactice şi de activităţile practice în muzee şi pe şantierele arheologice, prevăzute de planul de învăţământ. Tradiţia recunoscută a arheologiei clujene, ca şi racordarea sa la standardele metodologice europene contemporane constituie brand-ul învăţământului de specialitate din universitatea noastră.
Științe Umaniste
Istorie
Arheologie
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Religia dacilor: surse literare
- iconografice și arheologice
- Identități locale
- identități regionale: complexul dacic din Munții Orăștiei
- Epigrafie și societate antică
- Numismatică și societate antică
- Metodologia cercetării arheologice
- Etnoarheologie
- Structura și organizarea expoziției de arheologie
- Arheologie clasică
- Limbajul imaginilor. Iconografie și religie în Imperiul Roman (sec. IIIII d.Chr)
- Istoria socială a Antichității clasice
- Tehnici moderne în cercetarea arheologică
- Curs opţional 1
- Excursie de studiu / Activitate practică de teren
- Practica de specialitate (6ore x 5zile x3 saptamani = 90 ore)
- Arheologie provinciala romană
- Religia în Dacia Romană
- Grecii la Marea Neagră
- Ridicări topografice și cartarea siturilor arheologice
- Curs opţional 2
- Seminar special: Etică și integritate academică
- Arheologia epocii Latene. Habitat și viață cotidiană în Dacia preromană.
- Arheologia mileniului I. Spațiul carpato-danubian în secolele III-XI.
- Strategie și teritoriu in lumea romană
- Arheologie romană târzie și paleocreștină
- Arheologia preventivă și diagnoza de teren
- Practică pentru elaborarea lucrării de disertaţie
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Umaniste, în Cluj-Napoca
- Patrimoniu şi turism culturalFacultatea de Istorie şi Filosofie
- EtnologieFacultatea de Litere
- Limbă şi literatură japoneză – limba şi literatura română / maghiară / modernă / latină / greacă veche / ebraică / Literatura universală și comparatăFacultatea de Litere
- FilosofieFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Limba și literatura francezăFacultatea de Litere
- Literatură şi civilizaţie – dialog intercultural în spaţiul francofonFacultatea de Litere
- Limba şi literatura maghiară/modernă (engleză, germană, franceză, rusă, italiană,spaniolă) – Limba şi literatura română/Limba şi literatura maghiară/modernă (engleză, germană, franceză, rusă, italiană, spaniolă) / Latină/Greacă veche/Ebraică/Literatura universală şi comparatăFacultatea de Litere
- Studii culturale britaniceFacultatea de Litere
- Studii culturale (în limba maghiară)Facultatea de Litere
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, Departamentul de Istorie în Limba maghiară, Departamentul de Filosfie, Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească, Departamentul de Filosofie în Limba maghiară. La acestea se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome - Institutul de Pre- şi Protoistorie, Institutul de Studii Clasice, Centrul de Studii pentru Istoria şi Arheologia Dacică şi Romană, Institutul de Studii Central Europene (ISCE), Institutul de Istorie Orală, Institutului de Studii Internaţionale, Centrul "Altiero Spinelli" de studiere a organizării europene (CASSOE), Seminarul de Antropologie Istorică, Semonarul de Demografie istorică, Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Centrul de Studii Antice şi Medievale, Centrul de Cercetări aplicate în Fenomenologie (CECAF).
Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Studii iudaice, Etnologie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Studii de securitate, Filosofie.
In prezent, un număr de 1.500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară şi germană, la cele 9 specializări la nivel licenţă (3 ani) şi 15 specializări la nivel master (2 ani), şi în 3 domenii (Istorie, Filosofie şi Relaţii internaţionale şi studii europene) la nivel doctorat.
Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.
Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.