TEHNOLOGIA PRODUCERII ȘI VALORIFICĂRII VINURILOR SPECIALE ȘI A PRODUSELOR DERIVATE
Despre program
În cadrul Facultăţii de Horticultură din Cluj-Napoca, obiectivul principal al cercetărilor, în care, pe lângă cadrele didactice, cercetătorii şi doctoranzii facultăţii, sunt implicaţi şi studenţii şi masteranzii, îl constituie promovarea rezultatelor cercetărilor fundamentale şi aplicative în domeniile: horticultură (floricultură, legumicultură, pomicultură, viticultură) şi peisagistică; silvicultură; inginerie economică şi management în agricultură, alimentaţie publică, turism; măsurători terestre şi cadastru etc. (http://horticultura.usamvcj.ro/cercetare).
Direcţiile principale de cercetare sunt în raport cu specializările din cadrul facultăţii, printre cele mai importante situându-se:
– Colectarea, conservarea şi studiul fondului de germoplasmă la diferite specii horticole; metode moderne de inducere şi exploatare a variabilităţii naturale şi artificiale, aplicate pentru obţinerea unor noi genotipuri la plantele horticole; utilizarea biotehnologiilor moderne şi a ingineriei genetice în ameliorarea plantelor şi asigurarea resurselor de hrană, respectiv a siguranţei alimentare.
– Optimizarea şi modernizarea tehnologiilor de cultură la speciile floricole, dendrologice, legumicole, pomicole, arbuşti fructiferi şi viţă de vie, în vederea sporirii producţiei cantitative şi calitative; importanţa legumelor şi fructelor în alimentaţia omului şi posibilităţile de îmbunătăţire a calităţii gustative şi valorii nutritive, terapeutice, alimentare şi economice a acestora; proiectarea, amenajarea spaţiilor verzi şi înfrumuseţarea peisajului.
– Cercetări privind biodiversitatea şi bioconservarea pădurilor; reconstrucţia ecologică a suprafeţelor forestiere afectate de calamităţi şi a terenurilor cu fenomene de degradare, în scopul creşterii procentului de împădurire la nivel naţional.
Științe Agricole
Horticultură
Horticultură
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Tehnologia băuturilor din must și vin
- Materii prime folosite în obținerea vinurilor speciale și a produselor derivate
- Chimia vinului
- Mașini și instalații folosite în industria vinului
- Valorificarea produselor secundare
- Etică și integritate academică
- Controlul calității produselor vinicole
- Microbiologia vinului
- Microbiologia vinului
- Marketing-ul produselor vinicole
- Aprecierea organoleptică a produselor din must și vin
- Activitate de cercetare științifică
- Elaborarea și susținerea tezei de dizertație
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Agricole, în Cluj-Napoca
- Gastronomy, nutrition and dieteticsFacultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor
- BiotehnologiiFacultatea de Zootehnie şi Biotehnologii
- Tehnologia prelucrării produselor agricole – IDFacultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor
- Biotehnologii pentru industria alimentarăFacultatea de Ştiinţe Economice
- Dezvoltare ruralăFacultatea de Agricultură
- ZootehnieFacultatea de Zootehnie şi Biotehnologii
- Horticultură IDFacultatea de Horticultură
- Agricultură (în limba franceză)Facultatea de Agricultură
- MontanologieFacultatea de Agricultură
Facultatea de Horticultură
Facultatea de Horticultură, una din cele patru facultăţi care alcătuiesc Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, nu a apărut întâmplător în constelaţia facultăţilor de profil din România. înfiinţarea ei a reprezentat consecinţa firească a preocupărilor horticole de secole ale românilor din această parte de ţară. Chiar dacă documentele oficiale atestă înfiinţarea Facultăţii de Horticultură din Iaşi în anul 1951, se poate afirma, fără teama de a greşi, că actul de naştere al învăţământului superior horticol la Iaşi datează de la 1912, când s-a înfiinţat Secţia de ştiinţe Agricole din cadrul Facultăţii de ştiinţe a Universităţii din Iaşi iar disciplinele horticole deţineau o pondere importantă în pregătirea specialiştilor. Prin strădania dascălilor care au slujit-o cu credinţă, facultatea a avut o dezvoltare spectaculoasă de-a lungul timpului, prezentându-se astăzi, celor care sunt interesaţi de cunoaştere în domeniul horticol, cu o bază materială de excepţie şi cu o ofertă educaţională diversificată prin înfiinţarea unor specializări atractive şi utile, atât la studiile de licenţă, cât şi la cele de masterat şi doctorat. Facultatea oferă trei programe de studiu de licenţă (Horticultură, Peisagistică, Ingineria mediului) şi cinci programe de studiu de masterat (Producerea seminţelor şi materialului săditor horticol, Horticultură ecologică, Protecţia plantelor, Tehnologia şi controlul calităţii băuturilor, Amenajări peisagistice urbane şi teritoriale). La acestea se adaugă specializările horticole pentru studiile de doctorat (Pomicultură, Floricultură, Viticultură şi Oenologie, Protecţia plantelor, Tehnologia produselor agroalimentare, Genetica şi ameliorarea plantelor). Învăţământul superior horticol şi de ingineria mediului ocupă un rol important în sistemul educaţional agricol şi ingineresc, obiectul activităţii sale fiind studentul cu înalte calităţi ale cunoaşterii şi creaţiei, ale practicării unei profesiuni complexe şi a unei atitudini civice elevate. Misiunea de bază a Facultăţii de Horticultură din Iaşi o reprezintă formarea specialiştilor cu înaltă competenţă în horticultură, peisagistică şi ingineria mediului, capabili să gestioneze problemele tot mai complexe din pomicultură, viticultură, oenologie, legumicultură, floricultură, arhitectura peisajului, tehnologia produselor horticole, ingineria mediului etc. De asemenea, activitatea de cercetare ştiinţifică este prioritară pentru Facultatea de Horticultură din Iaşi şi are un rol important în recunoaşterea naţională şi internaţională. Preocuparea principală a conducerii facultăţii a constituit-o îmbunătăţirea permanentă a performanţei şi prestaţiei ştiinţifice, prin identificarea domeniilor prioritare de cercetare pe plan naţional şi elaborarea unei politici de cercetare la nivelul facultăţii şi al departamentelor. Întreaga experienţă didactică şi de cercetare a facultăţii se află sub semnul şcolii horticole cu tradiţie în Moldova, dar reprezintă, în egală măsură, un simbol al modernităţii şi parte integrantă în complexul strategiilor de interes naţional care să asigure dezvoltarea viitoare.Informatii despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca este continuatoarea prestigioasei şcoli superioare de agricultură clujene, fondată cu 145 de ani în urmă, în octombrie 1869, sub numele de Institut de Învăţământ Agronomic Cluj-Mănăştur. În anul 1906, Institutul a fost ridicat la rang de Academie, purtând numele de Academia de Agricultură Cluj.
Universitatea asigură formarea academică a specialiştilor de înaltă calificare în domeniile fundamentale de ştiinţe agricole şi silvice, de ştiinţe inginereşti, de medicină veterinară şi de ştiinţe ale naturii şi prin promovarea studiilor de licenţă, masterat, doctorat şi postuniversitare bazate pe dezvoltarea cunoaşterii, a cercetării şi inovării.
Aspiraţia spre excelenţă, înscrisă în misiunea USAMV Cluj-Napoca, cuprinde şi activitatea de cercetare, care pentru a deveni competitivă, a început a fi organizată în puternice centre de cercetare care să polarizeze şi să atragă finanţări interne şi internaţionale. În prezent sunt deja constituite 9 centre de cercetare, unele recunoscute de CNCSIS, altele cu aspiraţii de afirmare şi participare la programele de formare a consorţiilor multinaţionale în vederea utilizării programelor comunitare pentru integrarea în Spaîiul European al Cercetării (ERA).
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca are o îndelungată tradiţie în cooperarea internaţională, atât pe plan didactic cat şi ştiinţific. Colaborările în cadrul programelor Erasmus, Erasmus Mudus, CEEPUS, COST, AUF au permis unui număr semnificativ de studenţi ai universităţii noastre să studieze în străinătate sau să petreacă stagii de formare academica post-universitară în laboratoare de top din Europa. Deschiderea spre internaţionalizare a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca reprezintă un obiectiv important în strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung.