Ştiinţele informării şi documentării
in cadrul Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), din Cluj-Napoca, Transilvania
Despre program
Prelucrarea şi punerea la dispoziţie a informaţiilor relevante joacă un rol cheie în toate domeniile ştiinţei, în economie, politică şi societate. Complexitatea sistemelor de informare actuale impune cadrelor didactice, cercetătorilor, dar şi studenţilor şi de asemenea bibliotecarilor profesionişti acumularea de noi cunoştinţe şi abilităţi în utilizarea surselor de informare. Bibliotecarii au devenit între timp experţi în informaţii, navigatori ce trebuie să funcţioneze în reţele informatice şi sisteme tehnice complexe. Ei trebuie să evalueze, să interpreteze şi să garanteze calitatea şi relevanţa ofertelor de informaţii electronice. La acestea se adaugă transmiterea competenţelor mediatice corespunzătoare prin formare şi consiliere, sarcina centrală în procesul ştiinţific de predare şi învăţare. Internetul, bazele de date şi revistele electronice, piaţa mondială de informaţii ca şi internationalizarea ştiinţei sunt exemple foarte bune pentru a înţelege că structurile naţionale existente nu mai pot face faţă cerinţelor actuale.
Științe Politice și Comunicare
Ştiinţe ale comunicării
Științe ale informării și documentării
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Istoria ştiinţelor moderne
- Informare şi documentare în ştiinţe
- Dezvoltarea colecţiilor
- catalogare şi clasificare
- Paleografie latină 1
- Legislaţia instituţiilor cu documente de patrimoniu
- Societate şi lectură în Europa Centrală
- Serviciile bibliotecii şi utilizatorii
- Economia informaţiei şi pieţe de informaţii
- Paleografie latină 2
- Etica cercetarii si integritate academică
- Administrarea arhivei
- Instrumente de căutare în arhivă
- Teoria şi practica editării
- Managementul instituţiilor BID
- Curs opţional 1: disciplină din oferta facultăţii (limbă de circulaţie internaţională)
- Curs opţional 2: disciplină din oferta facultăţii (limbă de circulaţie internaţională)
- Practică de specialitate
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Politice și Comunicare, în Cluj-Napoca
- Administraţie publică (IFR)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Jurnalism (în limba engleză)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Securitate, intelligence și competitivitate în organizațiiFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Producţie mediaFacultatea de Ştiinţe Politice
- Comunicare şi relaţii publiceFacultatea de Ştiinţe Politice
- Pedagogia învățământului primar și preșcolar – învățământ la distanțăFacultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
- Știință, tehnologie și inovație în administrația publică/Science, technology and innovation in public governance (în limba engleză)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Comunicare şi relaţii publiceFacultatea de Ştiinţe Economice
- Jurnalism (ID)Facultatea de Ştiinţe Politice
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, Departamentul de Istorie în Limba maghiară, Departamentul de Filosfie, Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească, Departamentul de Filosofie în Limba maghiară. La acestea se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome - Institutul de Pre- şi Protoistorie, Institutul de Studii Clasice, Centrul de Studii pentru Istoria şi Arheologia Dacică şi Romană, Institutul de Studii Central Europene (ISCE), Institutul de Istorie Orală, Institutului de Studii Internaţionale, Centrul "Altiero Spinelli" de studiere a organizării europene (CASSOE), Seminarul de Antropologie Istorică, Semonarul de Demografie istorică, Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Centrul de Studii Antice şi Medievale, Centrul de Cercetări aplicate în Fenomenologie (CECAF).
Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Studii iudaice, Etnologie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Studii de securitate, Filosofie.
In prezent, un număr de 1.500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară şi germană, la cele 9 specializări la nivel licenţă (3 ani) şi 15 specializări la nivel master (2 ani), şi în 3 domenii (Istorie, Filosofie şi Relaţii internaţionale şi studii europene) la nivel doctorat.
Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.
Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.