Securitate, intelligence și competitivitate în organizații

Despre program

Inițierea masteratului Securitate, intelligence și competitivitate în organizații este rezultatul colaborării dintre Universitatea Babeș-Bolyai prin Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană și Academia Națională de Informații „MihaiViteazul", lider national în domeniul intelligence. În urma evaluărilor asupra pieței forței de muncă s-a putut constata că aceasta se manifestă tot mai dinamic, angajatorii – organizații publice sau private – căutând, cu asiduitate, persoane cu competențe înalte, apte să-și asume repsonsabilități noi care să conducă la creșterea competitivității organizațiilor.

Ca urmare, propunem o abordare nouă centrată pe oferirea de competențe profesionale specifice ocupațiilor la care absolvenții să poată accede după absolvire și care să le permită să participe activ la creșterea competitivității prin implementarea de măsuri multidimensionale de securitate și intelligence.

Competențele pe care le-am avut în vedere sunt cele incluse în standardele ocupaționale ale ocupațiilor: Analist de informații (cod COR 242224), Analist informații de firmă (cod COR 242222), Manager securitatea informației (cod COR 121118), Expert informaţii pentru afaceri (COR 242217), Manager al sistemului de management al riscului (cod COR 325708). Dintre aceste competențe subliniem câteva: stăpânirea interdisciplinară a cunoştinţelor ştiinţifice fundamentale din domeniul securității, și utilizarea transdisciplinară a cunoştinţelor pentru explicarea şi interpretarea diferitelor tipuri de concepte şi proiecte asociate securității, competitivității și intelligence-ului în organizații; autoevaluarea nevoii de formare profesională în scopul inserţiei şi adaptarii la cerinţele pieţei muncii; planificarea culegerii de informaţii, culegerea informaţiilor, verificarea şi colectarea datelor necesare raportului de informaţii de afaceri; prelucrarea informaţiilor, procesarea datelor şi informaţiilor și aplicarea metodelor şi tehnicilor de analiză de intelligence; oferirea de expertiză în domeniul realizării produselor de intelligence și valorificarea informaţiilor; protejarea informaţională a organizaţiei; stabilirea strategiei, obiectivelor și cadrului de management în domeniul securității informației, armonizate cu strategia organizației; proiectarea măsurilor de securitate organizațională și procedurală necesare pentru tratarea riscurilor de securitate a informației și managementul accesului la resurse și informații; proiectarea măsurilor de securitate în procesele operaționale și a măsurilor de securitate IT&C; aplicarea principiilor de management al riscului.

Masteratul Securitate, Intelligence și Competitivitate în Organizațiise va concentra pe implementarea unor metode specifice business intelligence-ului, în cele două dimensiuni ale sale: „competitive intelligence" și „competitive intelligence defensiv", pe oferirea unor cursuri specifice creșterii competitivității organizațiilor publice și private, dar și pe abordarea multidimensională a problematicii securității.

Pentru creșterea calității activității de predare în domeniul intelligence a fost realizat cu Academia Națională de Informații (ANI), lider național în domeniul intelligence, un protocol de colaborare care permite specialiștilor ANI să-și ofere experitiza în cadrul masteratului. De asemenea, pentru creșterea calității programului au fost cooptate cadre didactice consacrate de la alte facultăți din cadrul UBB precum și cadre didactice asociate care dețin o înaltă competență în domeniul intelligence dobândită în calitate de foști lideri în cadrul serviciilor de informații naționale, dar și ca inițiatori în plan național a domeniului business intelligence.

Programul de studii vine așadar cu un mix de cursuri care să urmărească implementarea metodelor de intelligence ca mijloc de creștere a competitivității oricărui tip de organizație completate cu cursuri specifice mediului antreprenorial centrate pe management și marketing. Problematica securității organizațiilor atât civile cât și publice, economice și chiar politice, îşi găseşte acoperirea curriculară şi tematică în cadrul noului masterat, într-o manieră adaptată cerinţelor pieţei forței de muncă.

Nu în ultimul rând, programul se subsumează recomandărilor Comisiei Europene privitoare la formarea de competențe profesionale bazate pe cunoaştere și anume a celor legate de formarea simţului iniţiativei şi al antreprenoriatului prin capacitatea de a transforma ideile în acţiune. Acest simţ presupune creativitate, inovaţie şi asumarea unor riscuri, precum şi capacitatea de a planifica şi gestiona proiectele în vederea atingerii obiectivelor.

Domeniu de licenta/master
Ştiinţe politice
Specializare
Studii de securitate
Tip program
Master
Limba de predare
Romana
Statut acreditare
Acreditat
Perioada de studii
2 ani
Forma de invatamant
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
  • Managementul securității în organizații
  • Managementul informațiilor în organizații
  • Fundamentele intelligence-ului competitiv
  • Intelligence competitiv defensiv
  • Curs opțional 1
  • Fundamentele securității naționale
  • Analiza de intelligence
  • Intelligence
  • competitivitate
  • securitate
  • Inovare și proprietate intelectuală în organizații (limba engleză)
  • Practică de specialitate (6 ore x 5 zile x 2 săptămâni)
  • Curs opțional 2
  • Managementul riscului și securității în afaceri
  • Marketing de imagini - crearea și protejarea brandului online (limba engleză)
  • Comunicare în intelligence
  • Metode și tehnici în analiza de intelligence
  • Practica de specialitate II (6 ore x 5 zile x 2 săptămâni)
  • Curs opțional 3
  • Marketing strategic
  • Managementul intelligence-ului competitiv
  • Mangementul securității sistemelor informatice
  • Negocieri și protocol în organizații
  • Curs opțional 4
  • Stagiu pentru elaborarea lucrării de disertaţie. Etică şi integritate academică

Intra in familia Educativa

În România, un absolvent are de ales între peste 5.000 de programe de licență și de master de la 520 de facultăți din 100 de universități.
Taxă studii/an
--- lei
Taxă de înscriere
--- lei
Număr total de locuri
---
Candidați per loc
---
Locuri buget
---
Locuri taxă
---
Ultima medie (buget)
---
Ultima medie (taxă)
---
Alte programe din domeniul
Științe Politice și Comunicare, în Cluj-Napoca

Facultatea de Istorie şi Filosofie

Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, Departamentul de Istorie în Limba maghiară, Departamentul de Filosfie, Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească, Departamentul de Filosofie în Limba maghiară. La acestea se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome - Institutul de Pre- şi Protoistorie, Institutul de Studii Clasice, Centrul de Studii pentru Istoria şi Arheologia Dacică şi Romană, Institutul de Studii Central Europene (ISCE), Institutul de Istorie Orală, Institutului de Studii Internaţionale, Centrul "Altiero Spinelli" de studiere a organizării europene (CASSOE), Seminarul de Antropologie Istorică, Semonarul de Demografie istorică, Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Centrul de Studii Antice şi Medievale, Centrul de Cercetări aplicate în Fenomenologie (CECAF).

Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Studii iudaice, Etnologie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Studii de securitate, Filosofie.

In prezent, un număr de 1.500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară şi germană, la cele 9 specializări la nivel licenţă (3 ani) şi 15 specializări la nivel master (2 ani), şi în 3 domenii (Istorie, Filosofie şi Relaţii internaţionale şi studii europene) la nivel doctorat.

str. Mihail Kogălniceanu nr. 1

Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.

Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.

Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.

Statut Universitate
public
Acreditare Universitate
acreditat
Grad de încredere
ridicat
str. Mihail Kogălniceanu nr. 1
Informații de acreditare și contact pentru Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Abonare email footer