Spaţiul scenografic
in cadrul Universitatea Națională de Arte din București, din Bucuresti, Muntenia
Despre program
Dupa al doilea razboi mondial apare necesitatea unei sectii speciale de scenografie in cadrul Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu, cu un program care sa tina seama de specificul pregatirii viitorului scenograf, a carui profesie implica o sinteza a artelor. Primii profesori ai sectiei au fost V. Sigfried, Alexandru Bratasanu, Mihai Tofan, Paul Bortnovschi, Ileana Patrascanu Veachis, Vasile Roman, Constantin Albani, Vittorio Holtier si Ștefan Antonescu. Sectiei de scenografie ii revine sarcina formarii viitorului creator de decor si costum, realizatorul plasticii spectacolului. Scenografia este un limbaj cu o pondere importanta in contextul evenimentului artistic, iar scenograful reia, in conditii istorice, culturale si tehnice specifice, idealul renascentist al artistului universal, care se poate exprima in oricare dintre genurile artei, in mod emotionant si convingator. Performanta in domeniul scenografiei de teatru, al scenografiei de film si televiziune, si al scenografiei pentru spectacolul de animatie (papusi) se ridica la standarde internationale; de-a lungul timpului, scoala romaneasca a dat artei spectacolului scenografi cu reputatie nationala si mondiala. Dupa anul 1989 Catedra de Scenografie a fost revigorata cu specialisti noi, ceea ce a favorizat infiintarea unor noi specializari: scenografia de film si TV, cea de papusi si scenografia de eveniment.
Prin continutul si metodologia didactica, disciplinele de studiu urmaresc obtinerea unor competente concrete. Astfel, in fiecare an de studiu, una din disciplinele fundamentale investigheaza in principal problematica diferitelor variante de solutii scenografice, capabile sa ofere spectacolului conditii de desfasurare optima intr-o ambianta adecvata, cu elemente de decor functionale, ansamblul avand, dincolo de verosimil si functionalitate, un nivel spiritual care sa vizeze spectacolul in dimensiunea sa de opera artistica. Departamentul are ca obiectiv principal crearea si promovarea valorii artistice teatrale din tara noastra si urmareste stimularea creativitatii in arta spectacolului dramatic. Programul cuprinde intalniri ale studentilor cu oameni de teatru, critici, dramaturgi, dar si cu publicul. Sunt totodata organizate manifestari adiacente, precum colocvii si expozitii de scenografie, grafica si instalatie scenografica. Aceasta dinamica se bazeaza pe conlucrarea dintre studenti si profesori, in concordanta cu influentele mediului artistic, social, istoric, cultural national si international.
In urma cerintelor pietei exista mai multe directii principale ale absorbtiei sociale pe piata de munca. O directie este cea cinematografica – in productia de filme artistice, in domeniul publicitatii (spoturi publicitare) sau in productia de videoclipuri. O alta directie este cea in zona teatrala (teatru dramatic, liric sau de animatie si marionete) sau in televiziune. Absolventii specializarii Scenografie pot fi regasiti de asemenea in domeniul graficii publicitare, unii dintre ei ocupand posturi de conducere in importante companii de profil. O ultima directie este cea a artistilor liber profesionionisti, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania a caror activitate se regaseste in participarile la expozitiile nationale si internationale sau membrii ai UNITER-ului.
Departamentului de Scenografie si Eveniment Artistic dispune de trei spatii de lucru, de un laborator cu computere si de un atelier de master si lighting design. Holul sectiei pune in evidenta activitatea sectiei prin expozitii permanente.
Arte
Arte vizuale
Scenografie şi eveniment artistic
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- MASCĂ
- MACHIAJ
- PERUCI
- TRANSPUNERE ȘI INTERPRETARE A COSTUMULUI DE EPOCĂ
- PRINCIPII DE STRUCTURARE A CERCETĂRII ÎN SCENOGRAFIE
- IMPLICAȚII MEDIA ÎN SCENOGRAFIA DE SPECTACOL
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Arte, în Bucuresti
- Arte plastice (Pictură)Facultatea de Arte Plastice
- Design, lumină și sunet în artele spectacoluluiFacultatea de Teatru
- FilmologieFacultatea de Film
- Pedagogie muzicală
- Tehnici şi strategii de creaţie în sculpturăFacultatea de Arte Plastice
- Arte textile – design textilFacultatea de Arte Decorative şi Design
- Regie TeatruFacultatea de Teatru
- ARTA ACTORULUIFacultatea de Teatru
- MuzicăFacultatea de Ştiinţe Socio-Umane
Facultatea de Arte Decorative şi Design
Misiunea fundamentală a UAD este atât formarea de profesioniști în domeniile artelor plastice, decorative și designului, capabili să producă un impact semnificativ în câmpul cultural, comercial și industrial al societății de azi, cât și pregătirea și perfecționarea profesorilor de educație artistică pentru învățământul preuniversitar și universitar. UAD își propune ca absolvenții ei să fie promotorii transformării calitative a ambientului uman, spiritual și material. Universitatea de Arta și Design oferă studenților un înalt nivel de educație vizuală prin metode de învățământ care valorifică tradiția cultural-artistică autohtonă și asimilează forme de limbaj artistic contemporan.
Informatii despre Universitatea Națională de Arte din București
Universitatea Națională de Arte din București asigură o formare adecvată pentru viitorii practicieni si teoreticieni, premiză esentială a educației oferite fiind racordarea la cerințele societății române actuale, precum și sincronizarea cu tendințele și curentele artistice semnificative ale artei contemporane universale.