Management contabil şi informatică de gestiune

Despre program

► ISTORICUL PROGRAMULUI DE STUDII

Programul de studii de masterat Management Contabil şi Informatică de Gestiune (MCIG) este acreditat de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior începând cu anul 2008.  

În baza unui protocol încheiat de facultate, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) echivalează diploma de masterat cu examenul de admitere la stagiul în vederea obţinerii calităţii de expert contabil pentru absolvenții programului MCIG. Aceștia trebuie să aibă cel puțin nota 6 (șase) pentru fiecare disciplină echivalată și media de cel puţin 7 (șapte) pentru grupul de discipline echivalate aferente examenului de admitere la stagiu, să fie absolvenţi de studii universitare de licenţă din domeniul economic, iar în primul an de stagiu derulat la CECCAR să susțină un examen scris la disciplina Expertiza contabilă. 
 
► DESCRIEREA PROGRAMULUI DE STUDII

MISIUNEA PROGRAMULUI DE STUDII

Programul de studii Management Contabil şi Informatică de Gestiune are ca misiune formarea de specialişti, cu competenţe fundamentale şi specifice în domeniul Contabilitate.

În condiţiile unui mediu de afaceri din ce în ce mai complex şi bazat pe preluarea în timp real a informaţiilor şi prelucrarea lor cu mijloace moderne de tehnologia informaţiilor, este important ca absolvenţii programului de Management Contabil şi Informatică de Gestiune să aibă capacitatea de lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte optimizarea contabilă şi fiscală în cadrul organizaţiei economie, de a evalua şi a gestiona performanţa în cadrul acesteia.

Scopul programului de studii este şi de dezvoltare a capacităţilor de cercetare ştiintifică ale absolvenţilor, inclusiv în vederea accesului lor la studiile doctorale în domeniul Contabilitate. Misiunea de învăţământ şi de cercetare ştiinţifică asumată, prin competenţele generale şi de specialitate oferite prin disciplinele cuprinse în Planul de învăţământ, se justifică prin respectarea nomenclatorului naţional de calificări, precum şi a cerinţelor pe piaţa forţei de muncă şi se raportează la obiectivele de învăţământ şi de cercetare ştiinţifică şi profesionale.

Departamentul de Finanţe, Contabilitate şi Economie al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Drept a Universităţii din Piteşti, prin organizarea programului de studii universitare de masterat MCIG, urmăreşte furnizarea de competenţe generale şi profesionale specifice domeniului Contabilitate şi Informatică de Gestiune.  

Astfel, misiunea didactică a MCIG este să asigure formarea şi perfecţionarea de specialişti care să aibă capabilităţi în următoarele direcţii:

– înţelegerea şi aplicarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, a reglementărilor din domeniul fiscal şi a Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară în organizarea şi conducerea contabilităţii la nivelul entităţilor economice;

– analiza, sinteza şi utilizarea informaţiile financiar-contabile în vederea fundamentării actului decizional în entităţile economice;

– cunoaşterea şi utilizarea instrumentelor moderne de tehnologia informaţiilor în unităţile economice, în vederea asigurării unui management performant;

– cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea normelor minimale de audit şi a standardelor internaţionale de audit;

– planificarea, organizarea, coordonarea şi controlul activităţii contabile în cadrul entităţilor economice.

– colaborarea în echipe profesionale, cu asumarea, de către fiecare membru al echipei, de responsabilităţi specifice în domeniul economic şi urmărirea gradului de îndeplinire a acestora;

– dezvoltarea interesului masteranzilor pentru continuarea formării profesionale, şi a capacităţilor de autoevaluare şi autocontrol în procesul de învăţare.

– dezvoltarea aptitudinilor de analiză şi sinteză a datelor şi informaţiilor din diverse surse alternative, din literatura de specialitate şi din resurse multimedia, în vederea formulării de argumente şi demersuri concrete în managementul financiar-contabil.

Misiunea de cercetare ştiinţifică se concretizează în:

– realizarea de lucrări ştiinţifice de către masterazi, sub coordonarea cadrelor didactice ale facultăţii, şi participarea la sesiuni de comunicări ştiinţifice organizate în centre universitare din ţară şi din străinătate,  

– organizarea de schimburi de experienţă cu facultăţi de profil din ţară şi din străinătate;

– urmărirea evolutivă şi însuşirea celor mai noi metodologii, metode şi tehnici informaţionale cu aplicabilitate în domeniul Contabilitate;

– implicarea masteranzilor în proiectele de cercetare pe care facultatea le desfăşoară în parteneriat cu firme şi instituţii din judeţul Argeş sau cu alte facultăţi de profil. 

Domeniu de licenta/master
Contabilitate
Tip program
Master
Limba de predare
Romana
Statut acreditare
Acreditat
Perioada de studii
2 ani
Forma de invatamant
IF - cu frecvență

Intra in familia Educativa

În România, un absolvent are de ales între peste 5.000 de programe de licență și de master de la 520 de facultăți din 100 de universități.
Taxă studii/an
--- lei
Taxă de înscriere
--- lei
Număr total de locuri
---
Candidați per loc
---
Locuri buget
---
Locuri taxă
---
Ultima medie (buget)
---
Ultima medie (taxă)
---
Alte programe din domeniul
Științe Economice, în Pitesti

Facultatea de Stiinte Economice si Drept

Istoricul existenței actualei Facultăți de Stiințe Economice și Drept începe în anul 1996, când, cadrul Facultății de Științe, au fost autorizate să funcționeze programele de studii „Contabilitate și informatică de gestiune” și „Managementul firmei”, cărora, în timp scurt, li s-au adăugat programele „Finanțe și bănci” și „Economia comerțului, turismului și serviciilor". După o primă încercare, neizbutită, de a obține autorizarea programului „Drept”, în anul 1998 a fost   autorizat programul „Administrație publică”. Numărul mare de studenți pe care specializările menționate mai sus l-au atras a permis ca în același an să fie înființată Facultatea de Științe Economice și Administrative.

În anul 2002 a fost autorizat provizoriu programul „Drept”, în cadrul aceleiași facultăți, care și-a modificat însă denumirea în Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative. În anul 2007  s-a produs divizarea Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative  în două facultăţi distincte - Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative.

O bună perioadă de timp cele două facultăți au continuat să se dezvolte, reușind să acrediteze noi programe de studii de licență și de master.

După anul 2008 se observă o scădere a numărului de studenți din universitățile românești, ca și din cele două facultăți ale Universității din Pitești. Pentru a redresa situația și a da un nou impuls dezvoltării, noua conducere a universității, rezultată în urma alegerilor academice din primăvara anului 2016, a adoptat un plan de măsuri, care a inclus și reorganizarea instituției. Acest ultim proces s-a concretizat în reducerea numărului facultăților componente, de la 11 la 6, una din noile facultăți astfel create fiind Facultatea de Științe Economice și Drept, formată prin fuzionarea Facultății de Drept și Științe Administrative cu Facultatea de Științe Economice.

Misiunea Facultății de Științe Economice și Drept  este să formeze și să perfecționeze personal calificat și înalt calificat pentru domeniile economic, juridic și administrație publică și să dezvolte cercetarea științifică în domeniile menționate.

Obiectivul principal al Facultății de Științe Economice și Drept este îmbunătățirea rezultatelor activităților educaționale și de cercetare științifică în scopul creșterii vizibilității și poziției facultății în mediul academic național și internațional.

Obiectivele strategice ale Facultății de Științe Economice și Drept sunt:

  • Perfecționarea și extinderea activităților specifice realizării misiunii didactice a facultății;
  • Dezvoltarea activității de cercetare științifică;
  • Întărirea legăturilor cu mediul socio-economic și creșterea vizibilității facultății;

Creșterea calității activităților și proceselor desfășurate în facultate.

Pitești Str. Târgul din Vale, nr. 1, Argeș, România, 110040

Informatii despre Universitatea din Pitești

Universitatea din Pitești este o instituție de învățământ și de cercetare, având ca scop formarea de specialiști în domeniile de învățământ universitar tradițional, învățământ tehnic, învățământ economic, juridic și administrativ, învățământ teologic, educație fizică și sport si abordarea unor teme de cercetare științifică de interes național și internațional.

Universitatea din Piteşti este o instituţie de învăţământ superior de stat, acreditată, cu personalitate juridică. Are caracter nonprofit, este apolitică şi dispune de autonomie academică în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fiind parte a sistemului naţional de învăţământ superior.

Învăţământul superior de stat din Piteşti a luat fiinţă în anul 1962, sub denumirea de Institutul Pedagogic Piteşti, cu trei facultăţi: Filologie, Matematică şi Ştiinţele Naturii. În anul 1969, odată cu dezvoltarea industriei constructoare de maşini, în judeţul Argeş se înfiinţează şi Institutul de Subingineri, subordonat Institutului Politehnic Bucureşti. Cele două institute fuzionează în anul 1974 sub denumirea de Institutul de Învăţământ Superior Piteşti care, prin Ordinul Ministrului Învăţământului nr.4.894 /23.03.1991, a devenit Universitatea din Piteşti.

In decursul timpului, Universitatea din Pitești a devenit o instituţie emblematică pentru învățământul românesc. Cu peste 50 de ani de activitate in învățământul superior, Universitatea din Piteşti isi urmeaza cu succes misiunea de a forma specialişti cu pregătire superioară pentru învăţământ, ştiinţă, cultură, activităţi economice şi sociale, competenţi şi competitivi pe piaţa muncii din ţară şi străinătate, răspunzând cerințelor societăţii contemporane.

Statut Universitate
public
Acreditare Universitate
autorizat
Grad de încredere
---
Pitești Str. Târgul din Vale, nr. 1, Argeș, România, 110040
Informații de acreditare și contact pentru Universitatea din Pitești
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Abonare email footer