Filosofie, cultură, comunicare
in cadrul Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), din Cluj-Napoca, Transilvania
Despre program
Programul de studiu Masterat în Filosofie, specializarea Filosofie, Cultură, Comunicare, are ca obiectiv general pregătirea de specialişti în Filosofie, care să poată profesa în învăţămîntul liceal, în cercetarea ştiinţifică de profil sau în profesii legate de comunicare/cultură. Programul are următoarele obiective specifice, în plus faţă de primul ciclu de studiu: însuşirea de către studenţi a unor cunoştinţe specifice şi a celor mai avansate dezvoltări ale cunoaşterii în domeniul problemelor actuale ale filosofiei, culturii, comunicării, şi fenomenologiei aplicate; dezvoltarea unor abilităţi superioare de cercetare ştiinţifică independentă şi în echipă; dezvoltarea capacităţii de aplicare a cunoştinţele în situaţii noi şi de soluţionare a problemelor cognitive, profesionale sau sociale.
Programul este axat cu prioritate spre cercetarea ştiinţifică, urmând a conduce la un doctorat în Filosofie, asigurând totodată şi profesionalizarea în domeniu, prin oferirea unor competenţe cognitive, practic-aplicative, de comunicare şi relaţionare, care să permită absolvenţilor să profeseze în învăţămîntul liceal, în cercetarea ştiinţifică sau în funcţii publice şi meserii legate de comunicare/ cultură. Specializarea vizează aprofundarea unor probleme actuale ale filosofiei, culturii şi comunicării. Se urmăresc, pe de o parte, conexiunile dintre contextul cultural local şi globalizare, interacţiunile dintre dimensiunile artistice, religioase, etice şi politice ale post-modernităţii, şi condiţiile comunicării inter-personale şi inter-culturale în contemporaneitate, iar pe de altă parte, problematica drepturilor omului şi statului de drept, abodată aplicativ din perspectiva fenomenologiei.
Științe Umaniste
Filosofie
Filosofie
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Semiotica gestuală
- Limbaj și comunicare a cunoașterii
- Artă
- instituții și politici culturale
- Curs opțional 1
- Statutul artistului în cultura post-modernă
- Fenomenologia dreptului
- Metodologia cercetării în Filosofie. Etică și integritate academică
- Practică de specialitate (6 ore x 5 zile x 3 săptămâni =90 ore)
- Curs opțional 2
- Etica comunicării
- Expertiză etică și consultanță etică
- Seminar special de cercetare 1
- Curs opțional 3
- Hermeneutica culturii
- Perspective contemporane asupra culturii
- Seminar special de cercetare 2
- Curs opțional 4
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Umaniste, în Cluj-Napoca
- Turism cultural (în limba maghiară)Facultatea de Istorie şi Filosofie
- Istoria şi socio-antropologia epocii moderneFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Istoria arteiFacultatea de Istorie şi Filosofie
- ArhivisticăFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Istoria imaginilor – istoria ideilorFacultatea de Litere
- Limba şi literatura română – Limba şi literatura englezăFacultatea de Ştiinţe Economice
- Filosofie antică şi medievalăFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Societate, artă, identităţi în Europa Centrală. De la medieval la modernitateFacultatea de Istorie şi Filosofie
- EtnologieFacultatea de Litere
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, Departamentul de Istorie în Limba maghiară, Departamentul de Filosfie, Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească, Departamentul de Filosofie în Limba maghiară. La acestea se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome - Institutul de Pre- şi Protoistorie, Institutul de Studii Clasice, Centrul de Studii pentru Istoria şi Arheologia Dacică şi Romană, Institutul de Studii Central Europene (ISCE), Institutul de Istorie Orală, Institutului de Studii Internaţionale, Centrul "Altiero Spinelli" de studiere a organizării europene (CASSOE), Seminarul de Antropologie Istorică, Semonarul de Demografie istorică, Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Centrul de Studii Antice şi Medievale, Centrul de Cercetări aplicate în Fenomenologie (CECAF).
Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Studii iudaice, Etnologie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Studii de securitate, Filosofie.
In prezent, un număr de 1.500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară şi germană, la cele 9 specializări la nivel licenţă (3 ani) şi 15 specializări la nivel master (2 ani), şi în 3 domenii (Istorie, Filosofie şi Relaţii internaţionale şi studii europene) la nivel doctorat.
Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.
Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.