Tehnologia prelucrării produselor agricole
in cadrul Universitatea din Oradea, din Oradea, CrisanaMaramures
Despre program
Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare cuprinde un număr de 32 cadre didactice care asigură cursurile de: algebră liniară, geometrie analitică și dierențială, anatomie animala, economie agroalimentara, microbiologie generală, microbiologie speciala, biologie celulară, biochimia, tehnici de analiză senzorială, aparate și sisteme de măsură și control, materii prime animale, management agroalimentar, operatiuni unitare în industria alimentară, chimie coloidală, chimia analitică și analiza industrială, biotehnologii alimentare, materii prime vegetale, controlul și depozitarea materiilor prime în industria alimentară, igiena unitatilor agroalimentare, aditivi alimentari, principii și metode de conservare a produselor alimentare, principiile nutriției umane, tehnologii generale în industria alimentară, marketing alimentar, comunicare și relații publice, zoonoze, tehnologii fermentative, tehnologia uleiului și a margarinei, tehnologia zahărului și a produselor zaharoase, proiectarea unei linii tehnologice în industria alimentară, tehnologia laptelui, tehnologia prelucrării produselor piscicole, controlul sanitar-veterinar al alimentelor, tehnica frigului in industria alimentara, toxicologia produselor agroalimentare, tehnologii generale în industria alimentară, contaminanți fizico – chimici în produsele agroalimentare, ambalaje și design în industria alimentară, analiza riscului în industria alimentară, controlul calității pe flux tehnologic, controlul și analiza cărnii și a produselor din carne, ouă și pește, controlul și analiza calității laptelui și a produselor lactate, controlul tehnologic al materiilor prime animale, controlul și analiza calității produselor fermentate, politici și strategii globale de securitate alimentară, controlul și analiza cărnii, a produselor de morărit și panificație, zahăr și produse zaharoase, poluanți generați de industria agroalimentare, bolile produselor vegetale depozitate, utilaje in industria alimentara.
Științe Agricole
Ingineria produselor alimentare
Tehnologia prelucrării produselor agricole
Licență
Romana
Acreditat
4 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Chimie generală
- Biofizică generală
- Elemente de Inginerie mecanică și inginerie electrică
- Psihologia alimentației umane
- Chimie organică și elemente de biochimie
- Informatică aplicată în industria alimentară
- Limbă străină
- Educație fizică
- Biochimie
- Biofizică
- Chimie analitică
- Microbiologie generală
- Biologie celulară
- Algebră celulară
- geometrie analitică și diferențială
- Practică
- Aditivi alimentari și incrediente în industria alimentară
- Operațiuni unitare în industria alimentară
- Materii prime de origine vegetală
- Microbiologie specială
- Aparate și sisteme de măsură și control în industria alimentară
- Toxicologia produselor agroalimentare
- Limbă străină
- Educație fizică
- Grafică asistată de calculator în industria alimentară
- Chimie coloidală
- Materii prime animale
- Biotehnologii alimentare
- Economie agroalimentară
- Produse alimentare nutraceutice
- Practică
- Discipline facultative (Geometrie descriptivă și desen tehnic
- Reologie alimentelor
- Produsele apicole și controlul lor)
- Tehnologia morăritului și panificației
- Igiena alimentelor și unităților agroalimentare
- Tehnologia conservării legumelor și fructelor
- Climatizări în industria alimentară
- Tehnologia prelucrării bauturilor răcoritoare
- Tehnologii fermentative: băuturi alcoolice
- oțet
- bere
- vin
- Tehnica frigului în industria alimentară
- Tehnica frigului în industria alimentară - proiect
- Tehnologia zahărului și produselor zaharoase
- Marketing alimentar
- Principiile nutriției umane
- Practică proiect Discipline opționale (Pachetul 1/2)
- Discipline facultative (Poluare micotoxicologică
- Controlul calității de flux tehnologic)
- Tehnologia laptelui și produselor din lapte
- Tehnologia laptelui și produselor din lapte - proiect
- Tehnologia uleiului și margarinei
- Tehnologia zahărului și produselor zaharoase
- Siguranța alimentelor
- Tehnologia morăritului și panificației
- Tehnologia morăritului și panificației - produs
- Tehnologia prelucrării cărnii
- Tehnologia prelucrării cărnii - proiect
- Legislație alimentară
- Management agroalimentar
- Practica pentru elaborarea lucrării de finalizare a studiilor
- Controlul sanitar veterinar al alimentelor
- Analiza senzorială a produselor alimentare Discipline opționale (Pachetul 1/2
- Tehnologia prelucrării produselor piscicole și avicole
- Optimizarea activităților economice în unitățile de industrie alimentară)
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Agricole, în Oradea
- ZootehnieFacultatea de Protecţia Mediului
- Ingineria prelucrării lemnuluiFacultatea de Protecţia Mediului
- Managementul unităților de turism și alimentație publicăFacultatea de Protecţia Mediului
- Controlul și expertiza produselor alimentareFacultatea de Protecţia Mediului
- Valorificarea durabilă a resurselor păduriiFacultatea de Protecţia Mediului
- Siguranță și securitate agroalimentarăFacultatea de Protecţia Mediului
- Factori de mediu în siguranța alimentară și sănătate publicăFacultatea de Protecţia Mediului
- Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturismFacultatea de Protecţia Mediului
- Tehnologia prelucrării produselor agricoleFacultatea de Protecţia Mediului
Facultatea de Protecţia Mediului
Înfiinţarea Facultăţii de Protecţia Mediului a avut loc în anul universitar 1993-1994, fiind găzduită la început de clădirea din str. General Magheru nr.26, în care a funcţionat anterior Liceul Industrial Agricol Oradea. Astăzi, activitatea de instruire practică a studenţilor şi masteranzilor se desfăşoară într-un număr important de locaţii de pe raza judeţului Bihor, Arad şi Satu Mare cu centre specializate de practică pe domeniu. La înfiinţare, facultatea a cuprins specializările Agricultură, Horticultură şi Ecologie. În anul universitar 1994-1995 la acestea se adaugă specializarea Silvicultură, iar în anul 1996 şi alte specializări din domeniul forestier: Exploatări forestiere şi Prelucrarea lemnului. Având în vedere importanţa evaluării impactului schimbărilor naturale şi a activităţilor antropice asupra mediului, s-a considerat necesară punerea bazelor tehnologiei inginereşti în probleme de mediu, astfel că în locul specializării Ecologie, în anul 1996 se înfiinţează specializarea Ingineria mediului, a cărei denumire s-a modificat pe parcurs în Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice. În anul 2000 au pornit primele cursuri ale specializării Zootehnie, la care s-au alăturat la începutul anului universitar 2002-2003 două specializări din domeniul industriei alimentare: Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Tehnologia prelucrării produselor agricole. În anul universitar 2003-2004 a început funcţionarea unei noi specializări: Ingineria şi Managementul în Alimentaţie Publică şi Agroturism. Paleta specializărilor Facultăţii de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii din Oradea cuprinde astăzi un număr de zece alternative pentru actualii şi viitorii studenţi. Specializările noastre sunt acreditate sau autorizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi sunt în măsură să asigure pregătirea unor specialişti capabili să răspundă la toate cerinţele ridicate de realizarea unei dezvoltări durabile a agriculturii, silviculturii, industriei forestiere şi alimentare în partea de vest a României.
Informatii despre Universitatea din Oradea
Misiunea Universităţii din Oradea este crearea unei experienţe educaţionale transformatoare pentru studenţi axată pe cunoştinţe disciplinare profunde. Îşi propune ca prin programele sale de studii să descopere, să conserve şi să disemineze cunoaşterea şi, în egală măsură, să ofere un mediu propice schimbului liber de idei, în ceea ce priveşte creativitatea, cercetarea şi spiritul antreprenorial.
Universitatea din Oradea prin cadrele didactice care se implică în activitatea de educare şi cercetare şi studenţii săi este angajată în procesul de consolidare a comunităţii. Îşi propune să influenţeze societatea într-un mod revoluţionar, atât la nivel regional, dar şi naţional, prin parteneriate între cadre didactice, studenţi şi mediul socio – economic local și național.
Valorile cele mai importante care susţin Universitatea din Oradea ca instituţie sunt: susţinerea excelenţei în predare, cercetare şi implicare publică, recunoaşterea şi promovarea creativităţii şi inovaţiei, abordarea unei game largi de subiecte la nivel academic, îmbunătăţirea relaţiilor cu societatea, încurajarea spiritului antreprenorial, înlesnirea accesului la educaţie, încurajarea dezvoltării profesionale pentru întregul personal şi pentru studenţi.
Sistemul de educaţie al Universităţii din Oradea este menit să pună capăt decalajului dintre teorie şi practică prin intermediul cadrelor didactice care contribuie la pregătirea studenţilor, nu doar prin experienţa academică avansată, ci și abilitățile care provin din practica curentă a profesiilor lor.
În cadrul celor 15 facultăţi care acoperă o gamă foarte largă de domenii, UO derulează programe de studii universitare de licenţă, master şi doctorat, în sistem Bologna. Oferim un număr de 112 programe de licenţă, 83 programe de master și 12 domenii de doctorat acreditate sau autorizate provizoriu conform metodologiei ARACIS.
Majoritatea programelor destinate studiilor universitare de licenţă şi master sunt organizate la forma cu frecvenţă dar avem şi 7 programe de studii universitare de licenţă care au învăţământ la distanţă şi unul cu frecvenţă redusă.
Universitatea din Oradea are și o componentă internațională, studenții noștri beneficiind de mobilități de studiu și de practică în străinătate prin intermediul programelor Erasmus+, burse oferite de Guvernul României, CEEPUS, DAAD, burse oferite de guvernele altor state sau instituții din străinătate, etc. Aceste programe îţi asigură studii fără taxe, echivalarea notelor la întoarcere şi o alocaţie lunară care te ajută puţin cu cheltuielile de acolo. În prezent, instituția noastră are peste 300 de parteneri, cu precădere prin programul Erasmus+, încercând astfel să asigure o paletă cât mai largă de oferte de mobilitate pentru studiu sau stagii practice.
Activităţile didactice şi de cercetare dispun de o bază materială corespunzătoare, în continuă extindere şi modernizare. UO are o bază materială solidă, acumulată în timp, care se constituie din spaţii de învăţământ în clădiri structurate astfel:
- Aula Magna cu 300 locuri;
- Două Aule cu câte 200 locuri;
- 100 Amfiteatre şi săli de curs;
- 71 Săli de seminarii;
- 343 Laboratoare;
- 1 hala microproducţie;
- Biblioteca Universităţii.
Universitatea mai dispune de o Bază sportivă compusă din: 7 săli de sport şi 13 terenuri de sport. De asemenea, universitatea deţine un un sistem informatic consolidat, în dezvoltare, care asigură accesul la Internet şi transmiterea internă a informaţiilor (Intranet), patru baze didactice şi de cercetare adaptate pe domenii de studiu (www.uoradea.ro/ resurse materiale).
Campusul universitar este unul dintre cele mai adecvate din România, în conformitate cu practicile europene. Studenţii au acces la Spaţii de cazare în 4 cămine studenţeşti şi acces la 7 Clinici Universitare.