Științe ale informării și documentării
in cadrul Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), din Cluj-Napoca, Transilvania
Despre program
Cartea, computerul, mass-media construiesc în lumea contemporană un arhipelag de informaţii greu de desluşit pentru semenii noştri fără orietarea bibliotecarului şi documentaristului specialist. Într-o lume în care „zidurile bibliotecilor cad” programele didactice oferite în cadrul acestui modul sunt orientate spre dobândirea abilităţilor de căutare, organizare şi diseminare a informaţiilor ştiinţifice şi comunitare în format tradiţional şi electronic, spre însuţirea competenţelor de comunicare (lingvistice, civice şi academice) necesare acomodării pe piaţa muncii într-o societate, românească şi globală, cu un ritm accelerat de schimbare. Programul didactic este susţinut de specialişti români şi străini, îmbină caracterul teoretic cu formarea practică, dar oferă şi posibilitatea urmării unor stagii în universităţi partenere din Uniunea Europeană.
Științe Politice și Comunicare
Ştiinţe ale comunicării
Științe ale informării și documentării
Licență
Romana
Acreditat
3 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Introducere în științele comunicării și a relațiilor publice
- Istoria bibliotecarilor
- Introducere în știința informării
- Comunicare mediatică
- Istoria cărții
- Limba modernă I
- Educație fizică I
- Biblioteconomie generală
- Introducere în informatica de bibliotecă
- Introducere în metodologia cercetării științifice
- Istoria presei
- Practică de specialitate I
- Limba străină II
- Educație fizică II
- Catalogare
- Introducere în arhivistică
- Metode de cercetare în știința comunicării
- Sisteme informatice în biblioteci
- Curs opțional I (Curs din oferta universității
- Paleografie româno – chirilică I)
- Curs opțional II (Istoria cărții în România
- Documentare
- cercetare și consultanță în turism cultural)
- Management de bibliotecă
- Practicile lecturii
- Comunicare publicitară
- Completarea colecțiilor de bibliotecă
- Curs opțional III (Curs din oferta universității
- Paleografie româno – chirilică II)
- Curs opțional IV (Centre de informare și documentare
- Multimedia)
- Practică de specialitate II
- Managementul informației
- Clasificare – Indexare
- Istoria și teoria artei
- Seminar de cercetare: bibliografii speciale
- Curs opțional V (Paleografie maghiară I
- Paleografie latină)
- Curs opțional VI (Catalogarea periodicelor
- Biblioteci și arhive din România)
- Istoria integrării europene
- Etică și legislație în CRP
- Baze de date de informare și documentare
- Seminar metodologic pentru elaborarea lucrării de licență
- Curs opțional VII (Paleografie maghiară II
- Paleografie latină 2)
- Curs opțional VIII (Catalogarea documentelor ISBD/NBD
- Limbaje de indexare)
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Politice și Comunicare, în Cluj-Napoca
- Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (la Sighetu-Marmației)Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
- Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (în limba maghiară, la Târgu Mureş)Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
- Administraţie publică (în limba germană, la Satu Mare)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Administraţie publică (la Resita)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Publicitate (IFR)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Studii de conflictFacultatea de Ştiinţe Politice
- Administrație publică (în limba maghiară)Facultatea de Ştiinţe Politice
- PublicitateFacultatea de Ştiinţe Politice
- Evaluarea dezvoltării regionaleFacultatea de Studii Europene
Facultatea de Istorie şi Filosofie
Facultatea de Istorie şi Filosofie cuprinde 8 departamente: Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Departamentul de Istorie Modernă, Arhivistică şi Etnologie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, Departamentul de Istorie în Limba maghiară, Departamentul de Filosfie, Departamentul de Filosofie Premodernă şi Românească, Departamentul de Filosofie în Limba maghiară. La acestea se adaugă mai multe centre de cercetare sau institute de cercetare autonome - Institutul de Pre- şi Protoistorie, Institutul de Studii Clasice, Centrul de Studii pentru Istoria şi Arheologia Dacică şi Romană, Institutul de Studii Central Europene (ISCE), Institutul de Istorie Orală, Institutului de Studii Internaţionale, Centrul "Altiero Spinelli" de studiere a organizării europene (CASSOE), Seminarul de Antropologie Istorică, Semonarul de Demografie istorică, Institutul Italo-Român de Studii Istorice, Centrul de Studii Antice şi Medievale, Centrul de Cercetări aplicate în Fenomenologie (CECAF).
Facultatea de Istorie şi Filosofie are o misiune esenţială educaţională şi de cercetare, asigurată de un prestigios corp profesoral format din 77 profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, pregătind specialişti în Istorie, Arheologie, Istoria artei, Arhivistică, Biblioteconomie şi ştiinţa informării, Studii iudaice, Etnologie, Relaţii internaţionale şi studii europene, Studii de securitate, Filosofie.
In prezent, un număr de 1.500 de studenţi urmează cursuri în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în limbile română, maghiară şi germană, la cele 9 specializări la nivel licenţă (3 ani) şi 15 specializări la nivel master (2 ani), şi în 3 domenii (Istorie, Filosofie şi Relaţii internaţionale şi studii europene) la nivel doctorat.
Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.
Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.