Relatii Internationale si Diplomatie in Afaceri
in cadrul Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), din Cluj-Napoca, Transilvania
Despre program
valabila pentru Admiterea 2017 sub rezerva autorizării ARACIS şi a publicării în Monitorul Oficial!
Despre
Sfera relațiilor internaționale reprezintă unul dintre cele mai dinamice domenii de investigație, influențând o largă serie de procese politice, sociale și economice sau culturale, fiind totodată implicit modelată de către acestea, fapt care conduce la nevoia continuă de adaptare a programelor educaționale dedicate domeniului. Una dintre aceste interacțiuni, probabil cea mai importantă în ziua de azi, se manifestă la nivelul afacerilor internaționale, lărgind astfel semnificativ sfera tradițională a relațiilor internaționale de esență politică, prin includerea unei
extinse game de elemente de interferență cu mediul de afaceri, în sensul extins al acestei noțiuni. Astfel, într-o lume caracterizată de globalizare, înțelegerea mecanismelor care stau la baza interacțiunilor și interdependențelor politice, economice și culturale internaționale reprezintă o condiție indispensabilă funcționării eficiente, atât a sectorului public, în primul rând a componentei de reprezentare internațională a acestuia, a celui non-guvernamental, cât și a celui privat. Prin urmare, este evident că participarea cu succes la o piață globalizată, puternic interconectată, care în anul 2015 ajungea, conform statisticilor Organizației Mondiale a Comerțului la 20,75 trilioane de dolari, este hotărâtor determinată de capacitatea de a evalua, raționa si acționa coerent într-un mediu multipolar, în care interesele politice și economice coexistă, creând o vastă rețea de priorități și interese.
Această stare de fapt conduce la o nevoie crescândă de specialiști în relațiile internaționale a căror sferă de competență să includă diplomația în afaceri, permițându-le astfel să opereze eficient într-un climat internațional dinamic, în care fenomenele economice sunt condiționate de o multitudine de factori, atât endogeni și exogeni sistemului funcțional al economiei mondiale. Dealtfel, trebuie avută în vedere, la nivel instituțional, o abordare multilaterală care recunoaște rolul fundamental al elementelor economice în identificarea și soluționarea disputelor politice. Mai mult, faptul că statele naționale sunt în competiție pentru a atrage investiții străine, a obține accesul pe piețele externe pentru propriile companii și a-și proteja piețele domestice, adâncindu-și totodată nivelul de cooperare în cadrul instituțiilor internaționale, constituie premisele unor modele complexe de interacțiune și interdependență economică și politică. Ecuației i se adaugă apariția unei vaste serii de actori diplomatici non-guvernamentali pe scena internațională, ceea ce conduce la dezvoltarea unor relații fragmentate și polivalente, care întăresc nevoia apariției unor programe educaționale de nivel superior, adaptate la realitățile diplomației contemporane care se întrepătrunde astăzi la modul subtil profesionalizat cu mediul de afaceri.
În acest context, calificarea propusă a fi realizată prin această linie de studiu urmărește să îmbine aspectele teoretice cu cele practice, specifice acestei zone interdisciplinare, conferind astfel viitorilor absolvenți cunoștințele și competențele necesare pentru a putea opera cu succes atât pe scena diplomatică internațională, cât și într-un mediu de afaceri din ce în ce mai complex. Considerăm că realitățile mediului de afaceri internațional contemporan impun României adoptarea unei decizii strategice asupra felului în care trebuie să fie echilibrată tendința globalistă cu nevoia clară de promovare a intereselor naționale pe multiple paliere, de esență politică, economică, socială sau culturală. Formarea de specialiști calificați, perfect compatibili cu cei care reprezintă interesele celor mai dezvoltate state, reprezintă un deziderat căruia sistemul românesc de învățământ superior trebuie să îi răspundă în acești ani.
Științe Politice și Comunicare
Relații internaționale și studii europene
Relaţii internaţionale şi studii europene
Licență
Romana
Autorizat
3 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Economie europeană / European economics
- Informatică aplicată / Applied informatics
- Introducere în studiul relațiilor internaționale / Introduction to international relations
- Istoria integrării europene / History of European integration
- Protocol și etichetă în diplomație / Protocol and etiquette in diplomacy
- Limba străină 1 / Foreign language 1
- Educație fizică 1 / Physical education 1
- Introducere în studiul comunicării și negocierii în afaceri / Introduction to the study of business communication and negotiation
- Diplomație economică și afaceri internaționale / Economic diplomacy and international affairs
- Metodologii de cercetare în științele sociale- 1 / Research methods in social sciences- 1
- Istoria relațiilor internaționale / History of international relations
- Documente de poziție / Position documents
- Practică (90 de ore) / Internship (90 hours)
- Limba străină 2 / Foreign language 2
- Educație fizică 2 / Sports 2
- Economie internațională / World economics
- Teorii ale relațiilor internaționale / International relations theories
- Diplomație publică și culturală / Public and cultural diplomacy
- Drept internațional / International law
- Curs opțional 1 / Elective course 1
- Curs opțional 2 / Elective course 2
- Mediul internațional de afaceri și investiții pe piețe emergente /International business environment and emerging markets
- Sisteme economice contemporane /Contemporary economic systems
- Etică în afaceri și relații internaționale / Business ethics and international relations
- Metodologii de cercetare în științele sociale- 2 / Research methods in social sciences- 2
- Rolul diasporei în diplomația culturală / The role of the diaspora in cultural diplomacy
- Curs opțional 3 / Elective course 3
- Curs opțional 4 / Elective course 4
- Politică externă și diplomație / Foreign policy and diplomacy
- Gândire critică / Critical thinking
- Probleme fundamentale ale lumii contemporane / Global issues in the contemporary world
- Guvernanță corporativă / Corporate governance
- Strategii de afaceri internaționale / International business strategies
- Curs opțional 5 / Elective course 5
- Curs opțional 6 / Elective course 6
- Dreptul Uniunii Europene / European Union law
- Probleme fundamentale ale lumii contemporane / Global issues in the contemporary world
- Guvernanță internațională și regională / International and regional governance
- Marketing internațional / International marketing
- Curs opțional 7 / Elective course 7
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Politice și Comunicare, în Cluj-Napoca
- Administraţie publică (în limba maghiară, la Sfântu Gheorghe)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Studii de conflictFacultatea de Ştiinţe Politice
- Terapia limbajului și audiologie educaționalăFacultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei
- Științe ale informării și documentăriiFacultatea de Istorie şi Filosofie
- Administraţie europeanăFacultatea de Studii Europene
- Relaţii internaţionale şi studii europene (în limba franceză)Facultatea de Istorie şi Filosofie
- Proiectarea cercetării şi analiza datelor în ştiinţe sociale (în limba engleză)Facultatea de Ştiinţe Politice
- Comunicare și relații publiceFacultatea de Ştiinţe Politice
- Comunicare și relații publiceFacultatea de Litere
Facultatea de Studii Europene
Facultatea de Studii Europene și-a început activitatea sub numele de scoala de Inalte Studii Europene Comparative, începând cu anul universitar 1993-1994. In mai 1995, denumirea oficială a instituției a devenit Facultatea de Studii Europene.
În cadrul Facultății de Studii Europene funcționează un Centru de informare și documentare europeană în rețeaua EUROPE-DIRECT, o catedră Jean Monnet (2004-2007), un centru de excelență Jean Monnet (2007-2012) și două catedre Jean Monnet ad personam. De asemenea, Facultatea de Studii Europene este integrată în rețele de cercetare și informare europeană. In cadrul facultății s-au organizat mai multe laboratoare de cercetare și expertiză comunitară în domeniul negocierilor internaționale și europene, politicilor regionale, reformei instituționale și administrației UE, din perspectiva post Lisabona.
Ca o recunoaștere a școlii de europenistică clujene, în anul universitar 2012-2013, Comisia Europeană prin acțiunea Jean Monnet a susținut organizarea la Cluj-Napoca a unui colocviu științific de primă mărime, care vizează integrarea Europei Centrale și de Est în UE. Facultatea de Studii Europene împreună cu Grupul Istoricilor Integrării Europene de pe lângă Comisia Europeană și-a asumat acest eveniment științific (20-23 Februarie 2013) fiind totodată o recunoaștere a celor 20 de ani de învățământ superior în domeniul europenisticii la Universitatea Clujeană.
Informatii despre Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB)
Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) situată in Cluj-Napoca, este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1872. Universitatea poartă din anul 1959 numele bacteriologului român Victor Babeș și pe cel al matematicianului maghiar János Bolyai.
Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 43.000 ), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România. În 2011, Universitatea „Babeș-Bolyai” a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.