Despre program

Secolul XXI este un secol al bolilor metabolice populaționale, care au la baza producerii lor dezechilibre nutriționale majore; este cazul diabetului zaharat, al obezității, dislipidemiilor, bolilor cardiovasculare, a căror incidență, deja ridicată, se află în continuare, în  creștere. Paleta de măsuri terapeutice utilizabilă în aceste boli are la bază intervenția nutrițională promptă, completă și continuă.  Prevenția lor se face de asemenea prin măsuri de implementare în populația generală a unui nou stil de viață incluzând norme de alimentație sanogenă.

Programul de studii de licență de Nutriție și Dietetică de la Facultatea de Medicină, debutat în 2008, completat de programul de master în Nutriție clinică și comunitară, se încadrează în strategia universității de adaptare la cerințele actuale.

Programele de studiu iși asumă ca obiectiv principal formarea de specialiști de înaltă calificare necesari într-o varietate de compartimente din sectorul sănătății (spitale, stațiuni balneoclimaterice, centre de recuperare), sectorul alimentar și de cercetare în domeniul nutriției (instituțiilor de învățământ și centrelor de cercetare), etc.

Planul de învățământ propus are elemente comune cu cele ale programelor de studiu similare din țară si străinătate, mai ales din Europa (Italia, Anglia, Franța) și din SUA. Disciplinele studiate în cadrul acestui program de studiu sunt compatibile cu cele oferite pe plan european în domeniu, iar universitatea a colaborat si colaborează, cu perspective de extindere și aprofundare, cu facultățile de același profil din țară și străinătate.

Misiunea programelor de studii constă în formarea de specialiști în domeniul nutriției, dieteticii, comportamentului alimentar și siguranței alimentare, cu extinderi spre domeniul profilaxiei, terapiei dietetice și recuperării post-chirurgicale, în asigurarea calității alimentului și a promovării sănătății în rândul comunității. Nutriționistul/Dieteticianul joacă un rol important în menținerea stării de sănătate, a performanțelor fizice, în prevenirea și tratamentul diverselor afecțiuni, în educația comunitară, în dezvoltarea politicilor de sănătate publică, managementul serviciilor alimentare, expertiza de calitate a alimentului și informarea consumatorului.

Domeniu
Medicină
Domeniu de licenta/master
Medicină
Tip program
Master
Limba de predare
Romana
Statut acreditare
Acreditat
Perioada de studii
2 ani
Forma de invatamant
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
  • Diagnosticul stării de nutriție
  • Biochimia metabolismului
  • Nutriția ciclului de viață
  • Biostatistică
  • Suplimente alimentare în practica nutrițională
  • Managementul resurselor și serviciilor alimentare
  • Tehnici de promovare a sănătății nutriționale
  • Nutriția și efortul fizic
  • Gastronomie și gastrotehnie aplicată
  • Interacțiuni aliment-medicament
  • Activitate comunitară în nutriție/ Practică de specialitate
  • Disciplină opțională
  • 1)Psihoterapia comportamentului alimentar anormal
  • 2)Nutriția și mediul înconjurător
  • 3)Tehnici de biologie moleculară în siguranța alimentului
  • Terapie clinică dietetică(1)
  • Managementul obezității și malnutriției
  • Consiliere psiho-nutrițională aplicată
  • Deontologie profesională. Bioetică. Integritate academică
  • Terapie clinică dietetică(2)
  • Metodologia cercetării aplicării specific
  • Expertiza alimentului
  • Sănătate publică nutrițională
  • Cercetare aplicată și elaborarea lucrării de disertație
  • Disciplina opțională
  • 1)Nutriția și imunitatea
  • 2)Antreprenoriat și proiecte de afacere în domeniul nutriției
  • 3)Nutrișie integrată
  • 4)Nutriția și sănătatea reproducerii
  • 5)Managementul DZ la adult

Intra in familia Educativa

În România, un absolvent are de ales între peste 5.000 de programe de licență și de master de la 520 de facultăți din 100 de universități.
Taxă studii/an
--- lei
Taxă de înscriere
--- lei
Număr total de locuri
---
Candidați per loc
---
Locuri buget
---
Locuri taxă
---
Ultima medie (buget)
---
Ultima medie (taxă)
---
Alte programe din domeniul
Medicină, în Targu Mures

Facultatea de Medicină

"Facultatea de Medicina Iasi s-a infiintat in 1879 si de-a lungul a 134 ani s-a dezvoltat continuu ca o scoala medicala autentica care a format mii de medici practicieni. Concomitent, aceasta facultate a fost un veritabil for de stiinta care prin numeroase personalitati de marca - C.I. Parhon, Fr. Rainer, M. Ciuca, Gr. T. Popa - a contribuit decisiv la afirmarea internationala a medicinii romanesti.

In prezent, Facultatea de Medicina Iasi primeste circa 500 studenti in fiecare an de studiu. De instructia celor 4000 de studenti se ocupa 583 de cadre didactice din 71 discipline preclinice si clinice, care asigura in conditii optime o pregatire temeinica viitorilor medici; ea continua si dupa absolvirea facultatii prin numeroase forme de educatie medicala continua. Facultatea pregateste aproximativ 1000 de rezidenti in toate specialitatile, 800 doctoranzi in 36 de specilitati si asigura indrumarea metodologica si actualizarea cunostintelor medicilor specialisti din toate judetele Moldovei.

Paralel cu activitatea educationala, universitara si postuniversitara, colectivele Facultatii sunt implicate in numeroase studii si cercetari precum si in asigurarea unui nivel superior de asistenta medicala in peste 10 mari spitale universitare. Nu intamplator prima societate stiintifica din Romania s-a infiintat in 1833 la Iasi iar Revista Medico-Chirurgicala (1887) este prima publicatie medicala din sud estul Europei.

Dorim ca acest palmares academic sa evolueze progresiv ascendent pentru a consolida reputatia nationala a Facultatii si a atinge cat mai repede exigentele si standardele medicale ale comunitatii europene. Implinirea acestui obiectiv in conditiile dificile ale societatii romanesti in tranzitie va fi posibila doar prin cresterea constiintei si responsabilitatii profesionale, prin spirit de echipa si intrepatrunderea experientei dintre generatii.

Toate acestea se constitue in motive importante pentru care va invit sa fiti alaturi de noi si sa studiati la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi."

Cuvantul Decanului

Informatii despre Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş

Înaltă calitate a procesului educaţional din UMF Tîrgu Mureş se reflectă în numărul mare de absolvenţi care promovează examenul de rezidenţiat, clasându-se pe primele locuri. Corpul didactic al universităţii noastre este recunoscut pe plan naţional şi internaţional pentru activitatea sa remarcabilă în domeniul educaţional, introducerea mai multor proceduri medicale ca priorităţi şi realizările deosebite în cercetare, toate ducând la un nivel înalt al calităţii procesului educaţional, în concordanţă cu cele mai înalte standarde europene.

Facilităţile moderne de predare şi învăţare constau în: 

1. Infrastructură modernă - Facilităţi excelente de învăţare şi infrastructura de vârf a laboratoarelor, toate laboratoarele din preclinic fiind aflate într-o singură clădire. Centrul Integrat de Medicină dentară - recent construit, într-un ansamblu arhitectural modern

2. Cele mai bune condiţii pentru practica clinică - Universitatea noastră se află în imediata proximitate a celui mai mare spital General din România - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş, situat la o distanţă de 100 m, având 1.250 paturi şi incluzând aproape toate specialităţile clinice într-o singură clădire

3. Cel mai avansat Centru de Simulare şi Abilităţi Practice din România

Statut Universitate
public
Acreditare Universitate
acreditat
Grad de încredere
ridicat
Informații de acreditare și contact pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Abonare email footer