Laborator clinic şi de analiza medicamentului
in cadrul Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, din Craiova, Oltenia
Despre program
Programul LCAM oferă pregătire pentru următoarele direcţii principale:
· Activitate în laboratorul de analize medicale;
· Activitate în laboratoare de control farmaceutic;
· Cercetare biomedicală;
· Activitate în laboratoare din industria farmaceutică.
Sectorul serviciilor de sănătate a făcut obiectul unui amplu proces de reformă în ultimii ani, proces care a presupus redefinirea cadrului legal de furnizare a serviciilor de sănătate în cadrul spitalelor şi altor structuri sanitare, elaborarea şi implementarea normelor specifice de asigurare a calităţii în sectorul sanitar etc. Formarea de competenţe ridicate în domeniul laboratorului de analize medicale şi de control al medicamentului este imperioasă pentru personalul din laborator care a absolvit facultatea în anii anteriori şi nu a beneficiat de un curriculum care să permită adaptarea la “explozia” de teste genetice şi de identificare a unor biomarkeri folosind tehnologii ultramoderne. Mai mult decât atât, pregătirea prin acest masterat oferă noi oportunităţi de angajare pentru specialiştii din domeniul laboratorului clinic, pe plan internaţional acesta fiind un domeniu în continuă dezvoltare ceea ce va mări nevoia de profesionişti de laborator în viitor. De exemplu, între 2010 şi 2020 s-a preconizat o creştere de 11% a necesarului de personal de laborator (vezi www.bls.gov). Un alt argument foarte important pentru absorbţia absolvenţilor acestui masterat de către piaţă este legat de condiţiile stipulate de Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (denumit în continuare OBBCSSR), autoritatea care reprezintă interesele profesiilor de biochimist, biolog şi chimist în sistemul sanitar din România. OBBCSSR urmăreşte aplicarea legilor şi regulamentelor care organizează şi reglementează pe plan naţional exercitarea profesiilor menţionate şi solicită la eliberarea avizului de liberă practică pentru absolvenţii Ciclului I Bologna la specializările chimie, biochimie şi biologie, care doresc să activeze în laboratoarele de analize medicale, sanitar-veterinare şi toxicologice, să fi absolvit un Masterat în domeniul medical şi facă dovada executării unui stagiu practic de minimum 6 luni într-un laborator de analize medicale.
Programul de masterat în LCAM promovează ideea achiziţiei de competenţe complementare formării iniţiale. Este benefic pentru studenţi să gândească analitic, să fie atenţi la detaliu şi să înţeleagă că deţin cunoştinţe importante pentru rezolvarea problemelor din domeniul de activitate. De aceea, obiectivele programului sunt:
- Furnizarea de cunoştinţe referitoare la noile tehnologii de laborator;
- Creşterea competenţelor tehnice ale studenţilor la masterat în direcţia de studiu;
- Furnizarea de cunoştinţe pentru managementul corect al activităţii şi procesării datelor de laborator;
- Dezvoltarea aptitudinilor pentru înţelegerea importanţei de a participa la cercetări clinice bine definite şi valide;
- Creşterea capacităţii de a interpreta literatura de specialitate şi a abilităţilor de a prezenta rezultatele prin comunicări sau articole ştiinţifice;
- Pregătirea pentru o formare profesională continuă prin doctorat.
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Metode de analiză în laboratorul clinic şi farmaceutic
- Biochimie clinică
- Biologie celulară şi moleculară
- Patologie medicală
- Bacteriologie medicală
- Hematologie. Hematologie transfuzională
- Imunologie generală şi de laborator
- Virusologie medicală
- Micologie medicală
- Parazitologie medicală
- Toxicologie analitică
- Metabolismul xenobioticelor (optional)
- Genetică medicală (optional)
- Toxicologie clinică
- Controlul calităţii apei şi alimentelor
- Analiza medicamentului
- Metode statistice în procesarea datelor de laborator şi cercetarea medico-farmaceutică
- Metodologia şi etica cercetării ştiinţifice medicale şi farmaceutice
- Managementul calităţii în laboratorul de analize medicale şi farmaceutice
- Stagiu practic de specialitate
- Pregătirea tezei de disertaţie
- Analiza şi controlul produselor vegetale (optional)
- Citologia lichidelor de puncţie (optional)
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Medicină, în Craiova
- Laborator clinic şi de analiza medicamentuluiFacultatea de Farmacie
- MoaşeFacultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală
- Managementul serviciilor de sănătateFacultatea de Medicină
- MedicinăFacultatea de Medicină
- Balneofiziokinetoterapie şi recuperareFacultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală
- Restaurări protetice cu sprijin implantarFacultatea de Medicină Dentară
- Dezvoltarea serviciilor de nursing comunitarFacultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală
- Farmacologie şi toxicologieFacultatea de Farmacie
- Asistenţă medicală generalăFacultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală
Facultatea de Farmacie
În anul 1996, eforturile depuse de corpul academic medical au fost încununate de succes, Ministerul Educaţiei şi Cercetării aprobând înfiinţarea Facultăţii de Farmacie din Craiova (FFUMFCV).
Dotările din amfiteatre, săli şi laboratoare asigură un cadru corespunzător pentru un învăţământ modern, centrat pe student. Laboratoarele sunt dotate cu echipamente şi tehnică de calcul adecvate normelor în vigoare şi stadiului actual de dezvoltare a cunoaşterii ştiinţifice. Sălile de curs, recent modernizate, dispun de echipamente tehnice de învăţare, predare şi comunicare, facilitând activitatea cadrului didactic şi receptivitatea fiecărui student. Prin accesul la bibliotecă, FFUMFCV asigură resursele de învăţare adecvate, în format clasic şi/sau electronic.
Informatii despre Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova prin facultăţile şi specializările sale de studii de licenţă, masterat şi doctorat, este o instituţie academică în care componenta educaţională este preponderentă, dar în care cercetarea ştiinţifică trebuie să câştige în dimensiuni şi în substanţă, existând perspectiva certă de echilibrare a celor două componente pe termen mediu.
În acelaşi timp, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova trebuie să devină pivotul asistenţei medicale, atât sub aspect metodologic cât şi al activităţilor practice de specialitate, în regiunea istorică a Olteniei.
Una dintre activităţile importante pe care şi le propune pentru viitor UMF Craiova constă în dezvoltarea, diversificarea şi susţinerea tuturor formelor de pregătire post-licenţă, inclusiv învăţământ la distanţă informatizat (e-learning), precum şi asigurarea condiţiilor de formare prin rezidenţiat în cât mai multe dintre specialităţile recunoscute.