Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie
Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie reprezintă, în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, cele mai vechi domenii ştiinţifice ale cunoaşterii umane, cercetării şi investigării naturii omului în relaţiile sale cu societatea, cu energiile creatoare ale universului, în raportul de credinţă cu realitatea divină.
Specializările vechi cât lumea – Licenţe la Istorie, Filosofie, Teologie – au fost adaptate realităţilor şi nevoilor contemporane, în aşa fel încât tinerii să poată să facă faţă cerinţelor, exigenţelor vieţii actuale. Oferta educaţională a facultăţii a orientat Teologia spre două programe de studiu, spre două specializări de licenţă: Teologie Ortodoxă Didactică şi Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială. În acelaşi timp, deja de mai bine de şase ani la Galaţi există specializarea Sociologie, cu rezultate remarcabile, îndeosebi prin implicarea responsabilă a studenţilor în planul cercetării ştiinţifice.
În studiul istoriei, filosofiei, sociologiei, teologiei studenţii au la dispoziţie săli de curs moderne, înzestrate cu aparatură electronică pe măsura abilităţilor în care s-au format. Cursurile interactive sunt sprijinite de oferta nemijlocită de informaţie vizuală şi auditivă a internetului.
Pregătirea teoretică este legată de valorificarea prectică a cunoştinţelor. Şantierele arheologice, de importanţă majoră din Dobrogea, din judeţul Galaţi reprezintă, alături de arhive şi biblioteci, stagii de practică pentru istorici. Studenţii studioşi în planul filosofiei au la dispoziţiile zăcămintele înţelepciunii aflate în rafturile bibliotecilor, iar dovada practică a muncii lor sunt cărţile pe care le-au publicat în edituri naţionale, cărţi născute direct din lucrările lor de licenţă. Practica teologică este măsurată între Cer şi Pământ, de la aşezământul Sfânt al Bisericii la aşezămintele parohiale, unde studenţii învaţă filantropia.
Cea mai aplicată specializare, Sociologia, oferă pe lângă deprinderi practice de aplicare a metodelor de cercetare şi câştiguri financiare. Studenţii sunt prinşi în proiecte europene, plătiţi din aceste fonduri pentru chestionarele aplicate, sondajele de opinie, anchetele de teren.
Absolvenţii facultăţii noastre sunt profesori, ziarişti, reporteri tv., muzeografi, sociologi, asistenţi sociali, bibliotecari, funcţionari şi purtători de cuvânt în instituţii publice etc. În mare masură sunt profesori, iar unii dintre ei au ajuns profesori universitari peste hotare şi în ţară, cu funcţii de inspector şcolar, de director de unităţi şcolare.
Oferta educaţională a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie s-a dezvoltat prin elaborarea a trei programe de Masterat: Spaţiul românesc între Orient şi Occident; Filosofie socială: teoria şi practica soluţionării conflictelor; Istorie şi spiritualitate filocalică. Prin aceste masterate, studenţii care au absolvit licenţa continuă formarea şi pregătirea universitară. Cei care sunt ambiţioşi, interesaţi în carieră şi reuşită profesională pot opta la înscrierea şi promovarea şcolii doctorale.
Şcoala de doctorat din domeniul Istoria, la nivelul facultăţii, a înregistrat teze de doctorat performante şi care au devenit publice prin editarea lor. Absolvenţii masteratelor facultăţii s-au înscris la şcoli doctorale din universităţile de prestigiu din ţară, finalizând cu succes această formă superioară a pregătiirii lor.
Ne dorim ca tinerii să înregistreze faptul că nimic nu este mai important decât ceea ce este veşnic în istoria, cultura şi în spiritul omului, iar această Facultate care dezvoltă formele unice ale spiritualităţii umane are ca esenţială studierea sensului vieţii.
Nu există programe de licență la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie
Nu există programe de master la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie
Informații despre Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați își asumă misiunea de a pregăti specialiști în diverse domenii economico-sociale, participând activ la susținerea și transmiterea științei și culturii, contribuind la îmbogățirea patrimoniului local și național de cunoaștere prin cercetare științifică. Universitatea își asuma rolul de centru cultural și civic de formare și difuzare a valorilor culturale, științifice și sociale atât în zona în care activează cât și în întreaga țară.
Fiind cea mai mare și cea mai importantă instituție de învățământ superior din sud - estul României, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se constituie un vârf de lance al progreselor tehnice, științifice, culturale sociale cu aplicabilitate imediată sau pe termen mediu și lung, menit sa contribuie în primul rând la progresul municipiului Galați. În acest sens, Universitatea colaborează strâns cu mediul socio - economic oferindu-i specialiștii de care are nevoie, consultanța, soluții tehnice la problemele curente.