Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată
Ascensiunea facultăţii noastre a fost susţinută de anvergura unor Titani, ale căror performanţe ştiinţifice i-au adus în preajma premiilor Nobel, aşa cum au fost academicienii Dragomir Hurmuzescu şi Ştefan Procopiu.
Având piatra de temelie în Şcoala Superioară de Electricitate Industrială (noiembrie 1910), devenită ulterior Institut Electrotehnic, am fost una din cele două facultăţi fondatoare, în 1938, ale Şcolii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Evoluţia facultăţii a fost impulsionată de înfiinţarea, în anul 1960, a specializării Energetică. Începând cu anul 1995, s-a dezvoltat specializarea de Inginerie economică (în domeniul Inginerie şi management), iar din anul 2003 şi specializarea de Informatică aplicată în ingineria electrică (în domeniul Ştiinţe inginereşti aplicate)
Toate programele noastre de studii universitare de licenţă şi de master sunt acreditate ARACIS, cu calificativul „încredere”, iar, începând cu anul universitar 2011-2012, deţinem autorizaţia provizorie pentru şcolarizarea programului de studii universitare de licenţă în limba engleză, Electrical Engineering and Computers (Inginerie Electrică şi Calculatoare).
Cu începere din anul 2008, centenara Facultate de Electrotehnică şi-a schimbat denumirea, prin Hotărâre de Guvern, devenind: Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, cu acronimul IEEI, ca o recunoaştere a racordării ferme şi flexibile a programelor noastre de studiu la solicitările venite din economia reală a mileniului trei.
Nu există programe de licență la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată
Nu există programe de master la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată
Informații despre Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIASI)
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi se numără printre cele mai vechi şi cunoscute instituţii de profil din ţară, fiind custodele unei importante tradiţii în educaţia inginerească, ştiinţifică şi culturală. Are o prezenţă distinsă atât pe plan local și național, cât și pe plan internaţional. Universitatea pregăteşte ingineri cu o înaltă calificare profesională, capabili să răspundă cu rapiditate şi eficienţă cerinţelor de inovare, cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici. Aceasta dispune, de asemenea, de programe de actualizare continuă a competenţelor profesionale ale specialiştilor ingineri, impuse de realitățile și tendințele existente la nivel mondial.
Universitatea Tehnică a reușit să își consolideze standardele și să facă progrese vizibile, certificate la nivel mondial, în pofida trecerii României printr-o serie de reforme contradictorii, impuse de măsuri greșite dictate de diverse politici guvernamentale care s-au succedat în țară în ultimii ani. Concret, toţi indicatorii de dezvoltare ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi susţin această evaluare. Printre aceștia se numără diversificarea specializărilor, efectivele de studenţi, efectivele de cadre didactice, autonomia de decizie a liniilor de studii, posibilităţile de cooperare internaţională și calitatea studiilor la majoritatea specializărilor.
Instituția se preocupă de fortificarea unui sistem de asigurare a calităţii şi excelenţei academice în predare și cercetare ştiinţifică, ghidându-se după criterii şi metodologii compatibile cu cele din marile instituții de învățămînt de profil din Europa.
Strategia Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași este concepută cu scopul de a asigura funcţionarea optimă a celor trei domenii semnificative de activitate şi anume: învăţământul, cercetarea ştiinţifică şi implicarea instituţiei în activitățile sociale, economice şi culturale. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi este o universitate de cercetare avansată şi educaţie. Misiunea acesteia este să desfăşoare activităţi specifice de creare, valorificare inovatoare a cunoaşterii şi transfer al acesteia către societate în domeniile fundamentale – Ştiinţe inginereşti, Arhitectură şi Urbanism –, precum şi în domenii interdisciplinare şi complementare, în comunitatea locală, la nivel regional, naţional şi internaţional.