Tehnologia prelucrării produselor agricole
Program de licență

Misiune

Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare cuprinde un număr de 32 cadre didactice care asigură cursurile de: algebră liniară, geometrie analitică și dierențială, anatomie animala, economie agroalimentara, microbiologie generală, microbiologie speciala, biologie celulară, biochimia, tehnici de analiză senzorială, aparate și sisteme de măsură și control, materii prime animale, management agroalimentar, operatiuni unitare în industria alimentară, chimie coloidală, chimia analitică și analiza industrială, biotehnologii alimentare, materii prime vegetale, controlul și depozitarea materiilor prime în industria alimentară, igiena unitatilor agroalimentare, aditivi alimentari, principii și metode de conservare a produselor alimentare, principiile nutriției umane, tehnologii generale în industria alimentară, marketing alimentar, comunicare și relații publice, zoonoze, tehnologii fermentative, tehnologia uleiului și a margarinei, tehnologia zahărului și a produselor zaharoase, proiectarea unei linii tehnologice în industria alimentară, tehnologia laptelui, tehnologia prelucrării produselor piscicole, controlul sanitar-veterinar al alimentelor, tehnica frigului in industria alimentara, toxicologia produselor agroalimentare, tehnologii generale în industria alimentară, contaminanți fizico - chimici în produsele agroalimentare, ambalaje și design în industria alimentară, analiza riscului în industria alimentară, controlul calității pe flux tehnologic, controlul și analiza cărnii și a produselor din carne, ouă și pește, controlul și analiza calității laptelui și a produselor lactate, controlul tehnologic al materiilor prime animale, controlul și analiza calității produselor fermentate, politici și strategii globale de securitate alimentară, controlul și analiza cărnii, a produselor de morărit și panificație, zahăr și produse zaharoase, poluanți generați de industria agroalimentare, bolile produselor vegetale depozitate, utilaje in industria alimentara.

Limba de predare: Română

Statut Acreditare: Acreditat

Perioadă de studii: 4

Forma de învățământ: IF - cu frecvență

Domeniu: Științe Agricole

Domeniu de licență/master: Ingineria produselor alimentare

Specializare: Tehnologia prelucrării produselor agricole

Câmpurile marcate cu * fac referire la anul anterior celui curent

Locuri disponibile (total): 50

Locuri disponibile (buget): 13

Locuri disponibile (taxă): 37

Ultima medie (buget): 6.61*

Ultima medie (taxă): 6.18*

Taxă anuală de studii: 3.000 lei

Taxă de înscriere: 150 lei

Descriere

Condiții de admitere

Admiterea la Facultatea de Protecţia Mediului Oradea se va desfăşura pe  bază de concurs  de dosare, 100% media de bacalaureat.

Departajarea candidaţilor în caz de medii egale: Nota la proba de examen ,,Limba şi literatura română” obţinută la examenul de bacalaureat.           

După afişarea rezultatelor se va confirma locul ocupat prin concurs după un program anunţat în perioada admiterii. Locurile neconfirmate în termenul stabilit vor fi declarate vacante.

Beneficiază de scutiri de taxe de înscriere la concursul de admitere – studii de licenţă următoarele categorii de candidaţi cu vârsta până în 25 de ani: orfanii de ambii părinţi; cei aflaţi în centrele de plasament sau case de tip familial; cei ai căror părinţi sunt angajaţi ai Universităţii din Oradea; cei care au părinţi cadre didactice.

Scutirea  de  plată  a  taxelor de înscriere la concurs se face numai pe baza actelor doveditoare prezentate de candidaţi la înscriere, din care să rezulte că fac parte din una din categoriile  de mai sus.

Pentru a vedea secțiunile blurate trebuie sa te înregistrezi

Sesiunea 1

Perioadă înscrieri: de la 05/07/2018 până la 24/07/2018

Perioadă rezultate: de la 25/07/2018 până la 01/08/2018

Sesiunea 2

Perioadă înscrieri: de la 03/09/2018 până la 16/09/2018

Perioadă rezultate: de la 17/09/2018 până la 21/09/2018

Acte necesare inscriere

Denumire document Observatii
2 Fotografii tip buletin
Adeverință medicală din care să rezulte că posesorul este apt medical
Buletin sau carte de identitate în copie lizibilă
Certificat de căsătorie în copie (dacă e cazul), a cărui conformitate cu originalul va fi certificată de Comisia de înscriere
Certificat de naștere în copie, a cărui conformitate cu originalul va fi certificată de Comisia de înscriere
Chitanța de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere
Diplomă de Bacalaureat
Dosar plic
Fișă înscriere
Anul 1
Chimie generală
Biofizică generală
Elemente de Inginerie mecanică și inginerie electrică
Psihologia alimentației umane
Chimie organică și elemente de biochimie
Informatică aplicată în industria alimentară
Limbă străină
Educație fizică
Biochimie
Biofizică
Chimie analitică
Microbiologie generală
Biologie celulară
Algebră celulară, geometrie analitică și diferențială
Practică
Anul 2
Aditivi alimentari și incrediente în industria alimentară
Operațiuni unitare în industria alimentară
Materii prime de origine vegetală
Microbiologie specială
Aparate și sisteme de măsură și control în industria alimentară
Toxicologia produselor agroalimentare
Limbă străină
Educație fizică
Grafică asistată de calculator în industria alimentară
Chimie coloidală
Materii prime animale
Biotehnologii alimentare
Economie agroalimentară
Produse alimentare nutraceutice
Practică
Discipline facultative (Geometrie descriptivă și desen tehnic, Reologie alimentelor, Produsele apicole și controlul lor)
Anul 3
Tehnologia morăritului și panificației
Igiena alimentelor și unităților agroalimentare
Tehnologia conservării legumelor și fructelor
Climatizări în industria alimentară
Tehnologia prelucrării bauturilor răcoritoare
Tehnologii fermentative: băuturi alcoolice, oțet, bere, vin
Tehnica frigului în industria alimentară
Tehnica frigului în industria alimentară - proiect
Tehnologia zahărului și produselor zaharoase
Marketing alimentar
Principiile nutriției umane
Practică proiect Discipline opționale (Pachetul 1/2)
Discipline facultative (Poluare micotoxicologică, Controlul calității de flux tehnologic)
Anul 4
Tehnologia laptelui și produselor din lapte
Tehnologia laptelui și produselor din lapte - proiect
Tehnologia uleiului și margarinei
Tehnologia zahărului și produselor zaharoase
Siguranța alimentelor
Tehnologia morăritului și panificației
Tehnologia morăritului și panificației - produs
Tehnologia prelucrării cărnii
Tehnologia prelucrării cărnii - proiect
Legislație alimentară
Management agroalimentar
Practica pentru elaborarea lucrării de finalizare a studiilor
Controlul sanitar veterinar al alimentelor
Analiza senzorială a produselor alimentare Discipline opționale (Pachetul 1/2, Tehnologia prelucrării produselor piscicole și avicole, Optimizarea activităților economice în unitățile de industrie alimentară)

Facultatea de Protecţia Mediului

Universitatea din Oradea

Oradea

Descriere

Înfiinţarea Facultăţii de Protecţia Mediului a avut loc în anul universitar 1993-1994, fiind găzduită la început de clădirea din str. General Magheru nr.26, în care a funcţionat anterior Liceul Industrial Agricol Oradea. Astăzi, activitatea de instruire practică a studenţilor şi masteranzilor se desfăşoară într-un număr important de locaţii de pe raza judeţului Bihor, Arad şi Satu Mare cu centre specializate de practică pe domeniu. La înfiinţare, facultatea a cuprins specializările Agricultură, Horticultură şi Ecologie. În anul universitar 1994-1995 la acestea se adaugă specializarea Silvicultură, iar în anul 1996 şi alte specializări din domeniul forestier: Exploatări forestiere şi Prelucrarea lemnului. Având în vedere importanţa evaluării impactului schimbărilor naturale şi a activităţilor antropice asupra mediului, s-a considerat necesară punerea bazelor tehnologiei inginereşti în probleme de mediu, astfel că în locul specializării Ecologie, în anul 1996 se înfiinţează specializarea Ingineria mediului, a cărei denumire s-a modificat pe parcurs în Ingineria sistemelor biotehnice şi ecologice. În anul 2000 au pornit primele cursuri ale specializării Zootehnie, la care s-au alăturat la începutul anului universitar 2002-2003 două specializări din domeniul industriei alimentare: Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Tehnologia prelucrării produselor agricole. În anul universitar 2003-2004 a început funcţionarea unei noi specializări: Ingineria şi Managementul în Alimentaţie Publică şi Agroturism. Paleta specializărilor Facultăţii de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii din Oradea cuprinde astăzi un număr de zece alternative pentru actualii şi viitorii studenţi. Specializările noastre sunt acreditate sau autorizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi sunt în măsură să asigure pregătirea unor specialişti capabili să răspundă la toate cerinţele ridicate de realizarea unei dezvoltări durabile a agriculturii, silviculturii, industriei forestiere şi alimentare în partea de vest a României.

Universitatea din Oradea

Oradea, Bihor

Introducere

Misiunea Universităţii din Oradea este crearea unei experienţe educaţionale transformatoare pentru studenţi axată pe cunoştinţe disciplinare profunde. Îşi propune ca prin programele sale de studii să descopere, să conserve şi să disemineze cunoaşterea şi, în egală măsură, să ofere un mediu propice schimbului liber de idei, în ceea ce priveşte creativitatea, cercetarea şi spiritul antreprenorial.

Universitatea din Oradea prin cadrele didactice care se implică în activitatea de educare şi cercetare şi studenţii săi este angajată în procesul de consolidare a comunităţii. Îşi propune să influenţeze societatea într-un mod revoluţionar, atât la nivel regional, dar şi naţional, prin parteneriate între cadre didactice, studenţi şi mediul socio – economic local și național.

Valorile cele mai importante care susţin Universitatea din Oradea ca instituţie sunt: susţinerea excelenţei în predare, cercetare şi implicare publică, recunoaşterea şi promovarea creativităţii şi inovaţiei, abordarea unei game largi de subiecte la nivel academic, îmbunătăţirea relaţiilor cu societatea, încurajarea spiritului antreprenorial, înlesnirea accesului la educaţie, încurajarea dezvoltării profesionale pentru întregul personal şi pentru studenţi.

Sistemul de educaţie al Universităţii din Oradea este menit să pună capăt decalajului  dintre teorie şi practică prin intermediul cadrelor didactice care contribuie la pregătirea studenţilor, nu doar prin experienţa academică avansată, ci și abilitățile care provin din practica curentă a profesiilor lor.

În cadrul celor 15 facultăţi care acoperă o gamă foarte largă de domenii, UO derulează programe de studii universitare de licenţă, master şi doctorat, în sistem Bologna. Oferim un număr de 112 programe de licenţă, 83 programe de master și 12 domenii de doctorat acreditate sau autorizate provizoriu conform metodologiei ARACIS.

Majoritatea programelor destinate studiilor universitare de licenţă şi master sunt organizate la forma cu frecvenţă dar avem şi 7 programe de studii universitare de licenţă care au învăţământ la distanţă şi unul cu frecvenţă redusă.

Universitatea din Oradea are și o componentă internațională, studenții noștri beneficiind de mobilități de studiu și de practică în străinătate prin intermediul programelor Erasmus+, burse oferite de Guvernul României, CEEPUS, DAAD, burse oferite de guvernele altor state sau instituții din străinătate, etc. Aceste programe îţi asigură studii fără taxe, echivalarea notelor la întoarcere şi o alocaţie lunară care te ajută puţin cu cheltuielile de acolo. În prezent, instituția noastră are peste 300 de parteneri, cu precădere prin programul Erasmus+, încercând astfel să asigure o paletă cât mai largă de oferte de mobilitate pentru studiu sau stagii practice.

Activităţile didactice şi de cercetare dispun de o bază materială corespunzătoare, în continuă extindere şi modernizare. UO are o bază materială solidă, acumulată în timp, care se constituie din  spaţii de învăţământ în clădiri  structurate astfel:

  • Aula Magna cu 300 locuri;
  • Două Aule cu câte 200 locuri;
  • 100 Amfiteatre şi săli de curs;
  • 71 Săli de seminarii;
  • 343 Laboratoare;
  • 1 hala microproducţie;
  • Biblioteca Universităţii.

Universitatea mai dispune de o Bază sportivă compusă din: 7 săli de sport şi 13 terenuri de sport. De asemenea, universitatea deţine un un sistem informatic consolidat, în dezvoltare, care asigură accesul la Internet şi transmiterea internă a informaţiilor (Intranet), patru baze didactice şi de cercetare adaptate pe domenii de studiu (www.uoradea.ro/ resurse materiale).

Campusul universitar este unul dintre cele mai adecvate din România, în conformitate cu  practicile europene. Studenţii au acces la Spaţii de cazare în 4 cămine studenţeşti şi acces la 7 Clinici Universitare.

Statut: Public

Statut acreditare: Acreditată - Încredere Ridicată

Locuri în camin: 1.435

Programe similare

Lista de comparație