Arheologie, civilizație şi artă antică
in cadrul Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), din Iasi, Moldova
Despre program
Activitatea desfăşurată în cadrul Facultăţii urmăreşte formarea de profesori şi specialişti pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, cercetare ştiinţifică, muzee, arhive, relaţii internaţionale etc. Facultatea asigură, de asemenea, prin programele sale, formarea continuă şi însuşirea celor mai recente informaţii de specialitatea de pe plan naţional şi internaţional. Prin ceea ce se întreprinde în plan didactic şi al cercetării ştiinţifice se urmăreşte asigurarea excelenţei în cadrul acestora şi oferirea de programe care să satisfacă o paletă cât mai largă de cerinţe educaţionale. Un alt obiectiv urmărit constant este extinderea şi dezvoltarea legăturilor didactice şi ştiinţifice cu cât mai multe instituţii de învăţământ superior din Europa.
Acest program de master se adresează celor care doresc să studieze un domeniu pasionant şi fascinant, care implică teoria şi practica în cercetarea evoluţiei civilizaţiei umane, atât din perspectiva investigaţiei arheologice (prin metode şi abordări variate, de la cele clasice până la cunoaşterea celor mai moderne tehnici şi tehnologii), cât şi prin studierea unor spaţii, teme şi culturi diverse, din preistorie şi protoistorie până în Antichitatea târzie, într-un spaţiu geografic şi cultural foarte larg. Se urmăreşte formarea de specialişti în acest domeniu, în urma parcurgerii acestui program de master absolvenţii având posibilitatea de a activa ca arheologi, specialişti în diferite ramuri ale acestei discipline, în învăţământ, muzee sau în centre şi instituţii de cercetare.
Științe Umaniste
Istorie
Arheologie
Master
Romana
Acreditat
2 ani
IF - cu frecvență
Cursuri pe care le vei parcurge
- Antropologie culturală
- Limba inscripțiilor grecești și latine
- Arheologia epocii migrațiilor
- Civilizația și arta Antichității târzii
- Arta
- civilizația și arheologia Greciei antice
- Arta
- civilizația și arheologia Romei antice
- Teorie și practică în arheologia contemporană
- Introducere în papirologie
- Oracole
- jocuri și sărbători în Antichitate
- Arheologia preventivă și contractuală
- Aplicașii GIS în arheologie
- Arheologie subacvatică
- Arheologie experimentală
- Spațiul egeean și balcanic în preistorie și proroistorie
- Religie și urbanism în spațiul circumpontic
- Sisteme de schimburi în pre- și protoistorie
- Practică pentru elaborarea lucrării de disertație
Intra in familia Educativa
--- lei
--- lei
---
---
---
---
---
---
Alte programe din domeniul
Științe Umaniste, în Iasi
- Istoria arteiFacultatea de Istorie
- Traducere şi interpretareFacultatea de Litere
- Studii americaneFacultatea de Litere
- Filologie clasică (Limba latină A – Limba greacă veche B)Facultatea de Litere
- FilosofieFacultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice
- Limbă, literatură și civilizație româneascăFacultatea de Litere
- Literatura română şi hermeneutică literarăFacultatea de Litere
- Limbi, literaturi şi civilizaţii străine (clasice, italiană, slavistică, spaniolă)Facultatea de Litere
- Limba şi literatura italiană (A)- Limba şi literatura modernă/ Română / Literatură universală şi comparată*Facultatea de Litere
Facultatea de Istorie
Facultatea de Istorie pregăteşte specialişti cu înaltă calificare pentru învăţământul şi cercetarea istorică din România. Istoria se numără printre cele mai vechi discipline din învăţământul superior românesc din Principate. În Moldova, ea figurează în programa Seminarului de la Socola (Iaşi) încă din 1808. La Academia Mihăileană ia naştere cea dintâi Catedră de istoria românilor, al cărei prim reprezentant a fost, între anii 1843-1844, Mihail Kogălniceanu. După fondarea Universităţii din Iaşi (la 26 octombrie 1860), istoria a fost predată timp de mai multe decenii în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Litere, apoi ca parte a Facultăţii de Istorie – Geografie şi, ulterior, a Facultăţii de Istorie – Filosofie, sfârşind prin a se individualiza, în ianuarie 1990, în cadrul Facultăţii de Istorie.
Principalele domenii de cercetare sunt: istoria universală (domeniu prin care se este continuată o tradiţie care datează încă de la fondarea Facultăţii), arheologia preistorică şi antică (domeniu în care s-a format o adevărată şcoală, cu recunoaştere naţională şi internaţională), editarea izvoarelor Evului Mediu românesc, genealogia istorică, fenomene şi evenimente importante ale istoriei moderne şi contemporane. În acelaşi timp, în ultimii ani, s-au conturat direcţii noi, consensuale cu cele mai recente evoluţii istoriografice: istoria socială şi a mentalului colectiv, istoria culturii şi a ideilor etc.
Resurse şi facilităţi: Laborator de arheologie, înzestrat cu posibilităţi de restaurare a materialului şi cu o expoziţie permanentă. Bibliotecă de specialitate, cu un fond de aproximativ 33.500 titluri/carte în 36.000 volume şi 394 titluri/periodice româneşti şi străine. Bibliotecă specială, organizată în cadrul Catedrei de Istorie contemporană. Biblioteca de Istorie se află în Complexul Studenţesc Codrescu, Str. Gh. Asachi, nr. 14, 700483, Iaşi, Telefon: 0232 20 1663.
Informatii despre Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC)
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare. Cu peste 24.000 de studenţi şi aproximativ 800 de cadre didactice, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu 286 de universităţi din străinătate.
Odată cu adoptarea procesului Bologna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima instituţie de învăţământ superior din România centrată pe student. Printr-o bogată ofertă de studii complementare, de la toate facultăţile, universitatea le oferă studenţilor libertatea de a-şi croi propriul traseu academic prin dobândirea de cunoştinţe în domenii la alegere. Cercetarea se desfăşoară la nivel de top, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” deţinând poziţia fruntaşă într-un clasament naţional al cercetării realizat pe baza standardelor internaţionale în anul 2007.
Colectivele de cadre didactice din universitate sunt implicate în peste 442 de proiecte naţionale şi internaţionale, prin intermediul a 24 de centre de cercetare şi de excelenţă, ale căror rezultate sunt prezentate în numeroase articole publicate în reviste de prestigiu.
Prin iniţiative unice de stimulare a performanţelor în cercetare, de încurajare a unui model didactic interactiv şi creativ şi de atragere a celor mai valoroşi tineri în viaţa academică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se angajează să vizeze excelenţa în orice activitate.