Cine dă banul pentru studenţia ta

publicat pe Tue Aug 09 09:27:17 EEST 2016 de cătreoptiuni

Cât eşti student lumea pare mai generoasă: băncile au carduri speciale, facultăţile îţi dau bursă, iar statul român, dacă îl convingi că meriţi, îţi plăteşte un an de studiu la universităţi străine. Pentru transport ţi se acordă reducere, iar la muzee, teatre, cinematografe intri pe mai puţini bani decât restul lumii. Iar dacă îţi surâde ideea de a munci în străinătate în timpul verii o poţi face prin intermediul unor programe speciale pentru tinerii care studiază în instituţiile superioare de învăţământ.  

200-300 de lei: bursa de studiu

Studiile universitare presupun un efort financiar destul de mare, mai uşor de suportat pentru cei ce obţin o bursă de studiu sau de merit, în funcţie de performanţă. Au acces la acestea studenţii cu cele mai mari note şi fără nicio restanţă, criteriile fiind stabilite de fiecare facultate în parte. Valoarea bursei de studiu este în jur de 200-300 de Lei, iar a celei de merit are valoare aproape dublă.

Cheltuielile pentru distracţii şi relaxare scad pentru cei ce se înscriu în programul Euro26, care aduce o serie de facilităţi: reduceri cu până la 75% pentru spectacole de teatru sau cu 50% pentru transportul în comun. Detalii pe www.euro26.ro.

StudCard, un proiect ce se adresează studenţilor din Cluj, presupune acordarea unui abonament pe două linii de transport în comun, gratuit pentru studenţii la buget şi redus cu 67% pentru cei la taxă. De asemenea, tinerii înscrişi în program beneficiază de reduceri la muzee, restaurante și cafenele.

Învaţă în străinătate prin programe de mobilități

Cei interesaţi să studieze pentru o perioadă limitată în străinătate trebuie să facă dovada că au mare interes pentru carte: pleacă cei cu medii mari şi care cunosc bine o limbă străină de circulaţie internaţională. Studenţii pot aplica pentru o bursă doar după primul an de facultate, iar una dintre opţiuni este programul de mobilităţi studenţeşti Erasmus, ce oferă burse parţial finanţate de Comisia Europeană. Fiecare instituţie universitară din România, de stat sau particulară, are parteneriate cu o serie de universităţi străine, în baza cărora au loc schimburi de studenţi. Un student Erasmus primeşte în jur de 350 de euro pe lună, sumă ce acoperă doar cheltuielile minime, restul banilor venind din resursele proprii. Durata unei asemenea burse este de minimum trei luni, nu poate depăşi un an universitar şi poţi beneficia de ea o singură dată în viaţă. Informaţiile despre bursele Erasmus pot fi obţinute de la Biroul de Relaţii Internaționale din cadrul universităţilor sau pe pagina oficială a agenției naționale care coordonează programul în România.

Un alt program de mobilităţi academice este CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies), valabil pentru Europa Centrală și de Est. Bursele CEEPUS sunt oferite de către Oficiul Național CEEPUS din țara de destinaţie. Vă puteți informa la Oficiul CEEPUS din cadrul Direcţiei Generale de Relaţii Internaţionale a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Științifice despre program.

Cunoscătorii limbii germane se pot orienta spre bursele DAAD, acordate de Serviciul German de Schimburi Academice, în urma unui concurs de dosare care vor fi trimise la Ambasada Republicii Federale Germania din Bucureşti. Informaţii la www.daad.ro.

Studiu finanţat de către statul român

Prin intermediul Agenției de Credite și Burse și Studii, tinerii pot candida pentru o bursă oferită în baza unui acord bilateral dintre guvernul ţării noastre şi cel al altor state. Dosarele candidaţilor sunt evaluate de către experţii centrului. Bursa poate fi acordată pentru studii complete (licență, masterat sau doctorat) sau pentru stagii de studii universitare (licență, masterat sau doctorat) dar în acest caz, durata bursei nu poate fi mai mare de 10 luni.

Muncă şi distracţii în vacanţa de vară

Pentru câştiguri frumoase în vacanţa de vară, tinerii pot spera la mai mult decât munca la o terasă, pe litoral. Anual, mii de studenţi din toată ţara pleacă în străinătate prin intermediul programului Work&Travel: muncesc, călătoresc şi se distrează. Studenții se pot întoarce acasă cu câștiguri de până la 3,000 $. Pentru a fi selectaţi, studenţii trebuie să cunoască limba engleză și să fi împlinit vârsta de 20 de ani. În plus, trebuie să fie dispuşi să accepte o muncă necalificată de: recepţioner, barman, ospătar, ghid, ajutor de bucătar, spălător de vase, vânzător sau lucrător în industria fast-food.

Publicat în Sfaturi Taguri info
Categorii

Lista de comparație